Quiz about Bowling Miscellaneous
Quiz about Bowling Miscellaneous

Bowling Miscellaneous Trivia Quiz


This is a quiz designed for those who know the fundamentals of bowling. Might be a bit hard for beginners. Good luck!

A multiple-choice quiz by kRossAnt. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Bowling

Author
kRossAnt
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
80,627
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1672
Last 3 plays: ozzz2002 (3/10), Guest 94 (4/10), Guest 67 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Fried heads" are ____________ ? Hint

a snack bar specialty
the dried up portion of the first 15 or 20 feet of the lane
the oiled portion of the first 15 or 20 feet of the lane
the slick conditions on the lane approach

2. Which bowling company manufacturers the "Thunder Flash" urethane bowling ball? Hint

Brunswick
Columbia 300
Storm
Ebonite

3. Which of the following types of releases generates the most overall hook? Hint

Cranker
Straight-ball
Stroker
Spinner

4. A bowling ball with the pin placement ________ inches from the bowler's PAP (positive axis point) will hook the most? Hint

2 1/4
4
3 3/8
4 1/2

5. Track flare can be observed by ___________ ? Hint

looking at the grooves on a bowling ball put in a spinner
looking at the PAP in relation to the pin placement
looking at the PAP in relation to the CG (center of gravity)
looking at the accumulating oil rings after rolling a shot

6. From the following, ________ grit surface texture on the bowling ball will result in the most friction with the bowling lane. Hint

1500
320
980
680

7. What is carrydown oil? Hint

oil that has accumulated in the heads
oil that has been taken away from the heads
oil that has been taken away from the backend
oil that has accumulated in the backend

8. One 16 pound bowling ball weighs more than 4 AMFlite bowling pins?

True
False

9. In a perfect strike, the ball (thrown by a right-hander) hits which pins? Hint

1-3-5-8
1-3-5-7-9
1-3-5-9
1-2-3-4

10. A bowling pin is made of ________ ? Hint

wood
dtx aluminum
carbide
nothing listed


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Fried heads" are ____________ ?

Answer: the dried up portion of the first 15 or 20 feet of the lane

The heads on the lane are where most of the oil is concentrated. When the oil pattern begins to break down or dry out, people tend to say that the heads are toast or the heads are fried.
2. Which bowling company manufacturers the "Thunder Flash" urethane bowling ball?

Answer: Storm

This urethane bowling ball hooks a lot more than conventional urethane bowling balls. Great ball for the beginning bowler.
3. Which of the following types of releases generates the most overall hook?

Answer: Cranker

4. A bowling ball with the pin placement ________ inches from the bowler's PAP (positive axis point) will hook the most?

Answer: 3 3/8

This type of drilling is called "leverage drilling" and creates a lot of hook.
5. Track flare can be observed by ___________ ?

Answer: looking at the accumulating oil rings after rolling a shot

6. From the following, ________ grit surface texture on the bowling ball will result in the most friction with the bowling lane.

Answer: 320

7. What is carrydown oil?

Answer: oil that has accumulated in the backend

8. One 16 pound bowling ball weighs more than 4 AMFlite bowling pins?

Answer: True

The pins weigh 3.6 to 3.7 lbs.
9. In a perfect strike, the ball (thrown by a right-hander) hits which pins?

Answer: 1-3-5-9

10. A bowling pin is made of ________ ?

Answer: wood

Source: Author kRossAnt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 21 2023 : ozzz2002: 3/10
Jan 17 2023 : Guest 94: 4/10
Jan 07 2023 : Guest 67: 4/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Quick 'n Easy Bowling Easier
2. Let's Bowl! Easier
3. Obscure Bowling Facts Average
4. Motel 6 Roll to Riches Tough
5. Tough Bowling Difficult
6. Bowling 101 Average
7. Bowlers and Bowling Ball History Average
8. Candlepin Bowling Average
9. Bowling Scores Average
10. Bowling Average
11. General Bowling Average
12. General Bowling Knowledge or Conundrums Tough

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us