FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Candlepin Bowling
Quiz about Candlepin Bowling

Candlepin Bowling Trivia Quiz


A quiz about the variant of bowling popular in New England and Southeastern Canada, and the differences between it and "normal" ten pin bowling.

A multiple-choice quiz by mritty. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Bowling

Author
mritty
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
252,028
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
450
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. How many pins are set up at the beginning of each frame? Hint


Question 2 of 10
2. How many finger holes are in each candlepin bowling ball? Hint


Question 3 of 10
3. A candlepin bowling ball's size is closest to the size of the ball used in which of these sports? Hint


Question 4 of 10
4. What is the maximum score in any one game of candlepin bowling? Hint


Question 5 of 10
5. In candlepin bowling, how many chances per frame does a bowler have to knock down the pins? Hint


Question 6 of 10
6. How many points are scored if a bowler knocks over all the pins on the third ball of the frame? Hint


Question 7 of 10
7. Typically, candlepin bowling balls come in sets of how many? Hint


Question 8 of 10
8. A strong bowler could score a strike by throwing the ball overhand, and hitting the pins before the ball actually hit the lane.


Question 9 of 10
9. Candlepin bowling is a kid's version of real bowling.


Question 10 of 10
10. Like in tenpin bowling, knocked down pins are cleared from the lane after each ball.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many pins are set up at the beginning of each frame?

Answer: 10

Despite the fact that Candlepin is seen as an alternative to "tenpin" bowling, it too uses ten pins. The name "tenpin" is used to distinguish that most common variant from its predecessor, ninepin bowling.
2. How many finger holes are in each candlepin bowling ball?

Answer: 0

Candlepin bowling balls are held in the palm of your hand, and no fingers are inserted.
3. A candlepin bowling ball's size is closest to the size of the ball used in which of these sports?

Answer: softball

A regulation candlepin bowling ball has a diameter of 4.5 inches. A softball is about 3.8 inches in diameter. A tennis ball is about 2.5 inches, golf balls are 1.68 inches, and tenpin bowling balls are 8.6 inches in diameter.
4. What is the maximum score in any one game of candlepin bowling?

Answer: 300

Just like tenpin bowling, Candlepin's maximum score is 300. To accomplish this feet, a bowler would have to bowl twelve strikes in a row. Unlike tenpin, where such an accomplishment is difficult, but not uncommon, a perfect game of Candlepin Bowling is extremely rare.
5. In candlepin bowling, how many chances per frame does a bowler have to knock down the pins?

Answer: 3

Because both the pins and the balls are smaller than in tenpin, an extra ball per frame is used.
6. How many points are scored if a bowler knocks over all the pins on the third ball of the frame?

Answer: 10

Scoring for knocking down the pins on the first or second ball is the same as Candlepin. A strike gives 10 pins plus the pinfall of the next two balls, while a spare gives 10 pins plus the pinfall of the next one ball. If the bowler picks up the remaining pins on the third ball, just 10 pins are scored, no "bonus" is given.
7. Typically, candlepin bowling balls come in sets of how many?

Answer: 4

Candlepin bowling balls come in sets of four. I think this is generally done so that a fast bowler will have a ball ready for his next frame even if all three balls used on the previous frame are still in the ball return system.
8. A strong bowler could score a strike by throwing the ball overhand, and hitting the pins before the ball actually hit the lane.

Answer: False

The ball must touch the ground within 10 feet from the release line. A line is drawn on the lane at this point, called the lob line. Any ball that does not touch the lane before the lob line is considered a lob and scored the same way as a foul, and no pins knocked down by that ball are scored.
9. Candlepin bowling is a kid's version of real bowling.

Answer: False

While children may find the candlepin ball easier to handle than typical tenpin balls, the sport is played by and is challenging to people of all ages, from children through senior citizens. Indeed, an argument could be made that Candlepin is more difficult than tenpin, because a perfect game is next to impossible.
10. Like in tenpin bowling, knocked down pins are cleared from the lane after each ball.

Answer: False

Any pins that are felled are left on the lane until the end of the frame. These pins, known as "deadwood", could be a help or a hindrance to the bowler. Bowlers must wait until all deadwood stops moving before bowling their next ball. No additional points are earned for hitting a pin that has already been knocked down.
Source: Author mritty

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Test Your Bowling Knowledge Average
2. Bowling In General Easier
3. Quick 'n Easy Bowling Easier
4. Basic Bowling Average
5. Bowling Scores Average
6. Obscure Bowling Facts Average
7. Bowling Average
8. Tough Bowling Difficult
9. General Bowling Average
10. Bowling 101 Average
11. Let's Bowl! Easier
12. Bowling Miscellaneous Tough

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us