FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Burnley FC History
Quiz about Burnley FC History

Burnley FC History Trivia Quiz


This is a quiz about the history of Burnley Football Club. Good luck!

A multiple-choice quiz by silverginger. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Burnley

Author
silverginger
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
108,857
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
303
- -
Question 1 of 10
1. In what year were Burnley formed? Hint


Question 2 of 10
2. Did Burnley play at Turf Moor throughout the 20th century?


Question 3 of 10
3. Who was Burnley's first manager in their history? Hint


Question 4 of 10
4. Which season saw Burnley become League Champions for the first time? Hint


Question 5 of 10
5. Which club did Burnley sign Andy Payton from in 1998? Hint


Question 6 of 10
6. Burnley were the last ever champions of the old Division Four, before the Premier League was formed in the 1991-92 season.


Question 7 of 10
7. How many games (including subsitute appearances) did Paul Gascoigne play for the club in season 2001-02? Hint


Question 8 of 10
8. Who did Burnley beat in a Division One game to set the record for their biggest league win in 1892? Hint


Question 9 of 10
9. Burnley needed a win on the final day of the 1986-87 season to save them from being relegated from the Football League, and won their final game 2-1. Who was the unfortunate team to be relegated? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these scored the more goals in a season for the club? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year were Burnley formed?

Answer: 1882

The club were originally called Burnley Rovers, but quickly changed to just Burnley FC.
2. Did Burnley play at Turf Moor throughout the 20th century?

Answer: Yes

In the 19th century, the club played at Calder Vale for two years before moving into Turf Moor.
3. Who was Burnley's first manager in their history?

Answer: Arthur F Sutcliffe

Sutcliffe managed the club from 1893-96.
4. Which season saw Burnley become League Champions for the first time?

Answer: 1920-21

Burnley won the Division One title with 59 points, 5 clear of second placed Manchester City, who had 54.
5. Which club did Burnley sign Andy Payton from in 1998?

Answer: Huddersfield Town

Peyton was born and bred in the area, and started his career in 1985 with Hull City, but it wasn't until 13 years later that he signed for the team he supported as a youngster.
6. Burnley were the last ever champions of the old Division Four, before the Premier League was formed in the 1991-92 season.

Answer: True

The club won the title with 83 points, 6 clear ahead of second placed Rotherham United, and started in Division Two for season 1992-93, after the old fourth division was scrapped.
7. How many games (including subsitute appearances) did Paul Gascoigne play for the club in season 2001-02?

Answer: 6

'Gazza' was one of the most naturally gifted players England had seen in the 1990's, and signed for the club on a free transfer from Everton until the end of the season.
8. Who did Burnley beat in a Division One game to set the record for their biggest league win in 1892?

Answer: Darwen United

The game took place on January 9, 1892.
9. Burnley needed a win on the final day of the 1986-87 season to save them from being relegated from the Football League, and won their final game 2-1. Who was the unfortunate team to be relegated?

Answer: Lincoln City

Burnley beat Orient 2-1 at Turf Moor, but Lincoln lost to Swansea City 2-0, and with it went their League status.
10. Which of these scored the more goals in a season for the club?

Answer: George Beel

Beel scored 35 goals in the 1927-28 season.
Source: Author silverginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us