FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Football in Slovakia
Quiz about Football in Slovakia

Football in Slovakia Trivia Quiz


A variety of questions about Slovak football.

A multiple-choice quiz by xoghi. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Europe

Author
xoghi
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
322,080
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
143
- -
Question 1 of 10
1. At club level, the first club that achieved international success was Slovan Bratislava. It was in 1969 and the club beat FC Barcelona 3-2 in the final of this competition. Which competition was it? Hint


Question 2 of 10
2. They were the first team to qualify to the group stage of the UEFA Champions League from Slovakia. They were from the city of Kosice and their nickname was the _________. Hint


Question 3 of 10
3. The name of the stadium located in Bratislava is "Tehelne pole". It is the seat of Slovan Bratislava and the national team. What does the term "Tehelne pole" mean in English? Hint


Question 4 of 10
4. His father is a football coach and his grandfather was a former footballer, who represented Czechoslovakia at the Tokyo Olympics. He began his professional career at Manchester City. What is his name? Hint


Question 5 of 10
5. Where was the club FK Artmedia Petrzalka based? Hint


Question 6 of 10
6. A notable club from the north of Slovakia is MSK Zilina. It has one the biggest football academies in Slovakia. In the 2008-09 UEFA Cup, it beat a Premier League team on its home ground. Which one? Hint


Question 7 of 10
7. Marek Hamsik was sold by Slovan Bratislava to Brescia as a promising football talent in 2004. Three seasons later he transferred to SSC Napoli, a Serie A team. He became became popular there not only because of his football skills but also his trademark hairstyle. Which hairstyle was it? Hint


Question 8 of 10
8. Slovak football has had a few notable successful results. I will give four interesting results in the international matches and one of them is not true. Which one is it? Hint


Question 9 of 10
9. Lubos Michel is a former famous Slovak football _________. Hint


Question 10 of 10
10. In the mid 1990s the fans in the football stadiums in Slovakia were starting to get critical at one authority in Slovakia. During the matches it was a common occurrence that they demanded this authority to stand down. Which authority to they demand to put its resignation? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At club level, the first club that achieved international success was Slovan Bratislava. It was in 1969 and the club beat FC Barcelona 3-2 in the final of this competition. Which competition was it?

Answer: Cup Winners Cup

Slovan was the only team from the former Czechoslovakia which won one of the major European trophies. Also they were the third team from Central Europe to win an European Trophy. The final was held in Basel, Switzerland.
2. They were the first team to qualify to the group stage of the UEFA Champions League from Slovakia. They were from the city of Kosice and their nickname was the _________.

Answer: Tigers

FC Kosice had the nickname because of the club logo, which at that time included a tiger. In the qualifiers of the 1997 Champions League they beat Spartak Moscow to get to the main stage. In the main stage they faced Manchester United, Juventus, and Feyenoord and ended up in last position of the group.
3. The name of the stadium located in Bratislava is "Tehelne pole". It is the seat of Slovan Bratislava and the national team. What does the term "Tehelne pole" mean in English?

Answer: Brickfield

The stadium has a capacity of 30,000 visitors. It was built in 1941.
4. His father is a football coach and his grandfather was a former footballer, who represented Czechoslovakia at the Tokyo Olympics. He began his professional career at Manchester City. What is his name?

Answer: Vladimir Weiss

The Weiss' family is probably the most famous football family in Slovakia. The youngest member, Vladimir, made his debut for the national team in 2009.
5. Where was the club FK Artmedia Petrzalka based?

Answer: Bratislava

Artmedia Petrzalka became noted internationally after their success in the 2005-06 edition of the Champions League. It was based in Petrzalka, which is a borough of Bratislava. In 2009, it lost their main sponsor and lost the label "Artmedia" in its name.
6. A notable club from the north of Slovakia is MSK Zilina. It has one the biggest football academies in Slovakia. In the 2008-09 UEFA Cup, it beat a Premier League team on its home ground. Which one?

Answer: Aston Villa

This event occurred on 5 December 2008 at Villa Park. Despite the victory, Zilina didn't make it through to the last 32 teams and Aston Villa did.
7. Marek Hamsik was sold by Slovan Bratislava to Brescia as a promising football talent in 2004. Three seasons later he transferred to SSC Napoli, a Serie A team. He became became popular there not only because of his football skills but also his trademark hairstyle. Which hairstyle was it?

Answer: Spiked black hair

Marek Hamsik plays in midfield, and he was the captain of Slovak team, which won in Poland in October 2009, which secured Slovakia a place in the World Cup.
8. Slovak football has had a few notable successful results. I will give four interesting results in the international matches and one of them is not true. Which one is it?

Answer: The Slovak national team has won against Spain in the home leg of the playoff to the World Cup 2006

Slovakia were in the playoffs to the World Cup 2006 against Spain. At home they just equalized 1-1. The national team have been victorious against other notable national teams, Czech Republic, Poland, Wales, France, Croatia, and Germany.
9. Lubos Michel is a former famous Slovak football _________.

Answer: Referee

The highlights of his career were the 2003 UEFA Cup final and the 2008 Champions League final. He was also a referee at the 2002 and 2006 World Cups, and at the Euro 2004 and 2008.
10. In the mid 1990s the fans in the football stadiums in Slovakia were starting to get critical at one authority in Slovakia. During the matches it was a common occurrence that they demanded this authority to stand down. Which authority to they demand to put its resignation?

Answer: The football association

The Slovak Football Association was often criticized for corruption, unfair competition, pricing policy, and lack of trust and responsibility. The association and its representatives were often a target for fans in the majority of the stadiums.
Source: Author xoghi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. European Football Teams Average
2. Guess The Country Average
3. European Football Easier
4. European Football Clubs Average
5. European 'A' Teams Average
6. European Football Tough
7. European Soccer Tour Average
8. European Football Difficult
9. Euro Football Tough
10. Croatian Soccer Average
11. European Football: Past Winners Difficult
12. Football in Europe Tough

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us