FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Handball
Quiz about Handball

Handball Trivia Quiz


This quiz is about handball rules, history, players and competitions. Good luck!

A multiple-choice quiz by luckyloser. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Handball

Author
luckyloser
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
113,484
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1151
Last 3 plays: Guest 110 (4/15), Guest 84 (9/15), Guest 152 (6/15).
- -
Question 1 of 15
1. How many players from each team are allowed to be on the field? Hint


Question 2 of 15
2. What size is Handball court? Hint


Question 3 of 15
3. There is no shot clock?


Question 4 of 15
4. Penalties are thrown from what distance? Hint


Question 5 of 15
5. Which of the following is not punishment in Handball? Hint


Question 6 of 15
6. Which Ukrainian (Soviet) player, was elected by Internacional Handball Federation as a female player of the century, and won the 1976 and 1980 Olympic gold medal? Hint


Question 7 of 15
7. Which of the following players won 1990 World championship with Sweden? Hint


Question 8 of 15
8. Sung-Ok Oh played for which Asian country? Hint


Question 9 of 15
9. Beach Handball does not exist?


Question 10 of 15
10. Which team won the European Champion Cups from 1996-2000? Hint


Question 11 of 15
11. Which team won Men's European championship 1994, 1998, and 2000? Hint


Question 12 of 15
12. Which one of the following teams won Women's European championship in 1994 and 1996? Hint


Question 13 of 15
13. Germany is cradle of the Handball?


Question 14 of 15
14. Who is Babacar Fall? Hint


Question 15 of 15
15. Which of the following teams won Men's World championship 2003? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Guest 110: 4/15
Jun 12 2024 : Guest 84: 9/15
Jun 10 2024 : Guest 152: 6/15
Jun 08 2024 : Guest 146: 11/15
Jun 01 2024 : Guest 183: 10/15
May 31 2024 : Guest 196: 6/15
May 30 2024 : Guest 62: 7/15
May 29 2024 : Guest 31: 0/15
May 28 2024 : Guest 196: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many players from each team are allowed to be on the field?

Answer: 7

The game was introduced at the 1936 Olympics in Berlin, as the 11-player outdoor game. When it was reintroduced at the 1972 Olympics, it was 7-player indoor game.
2. What size is Handball court?

Answer: 20x40 m

It features 2x3m goals at each end. Each goal is surrounded by 6m goal area(26m radius arcs).
3. There is no shot clock?

Answer: True

There is no shot clock, but if the referees think the player hasn't been trying to score, then team will lose the ball, whether after 30 seconds or 3 minutes.
4. Penalties are thrown from what distance?

Answer: 7 m

For example, if a defender fouls you while you are making a fairly certain shot at goal, then you get a 7m throw.
5. Which of the following is not punishment in Handball?

Answer: 5 minute suspension

After three 2 minute suspensions, players get a red card, but he is replaced with another player after 2 minutes. Simple fouls get no punishment. Yellow card is given, for example, after brutal push. Second yellow card is red card.
6. Which Ukrainian (Soviet) player, was elected by Internacional Handball Federation as a female player of the century, and won the 1976 and 1980 Olympic gold medal?

Answer: Sinaida Turtschina

Turtschina was 1982 and 1986 world champion in 1970, 1971, 1972, 1973, 1975, 1977, 1981, 1983, 1985, and 1986 European Cup winner with Spartak Kiew. Kretzschmar was world champion 1971, 1975, and 1978. She won two Olympics medals with Germany and she was European Cup winner with SC Leipzig(1974).
7. Which of the following players won 1990 World championship with Sweden?

Answer: Magnus Wislander

Wislander is one of the best handballers in history. In 1993 and 1995 he won the bronze medal at World Championship, and 1992 Olympic silver medal. He was world handball player of the year 1990. Richardson won WC 1995 with France, and 1993 European Cup with OM Vitrolles, world handball player of the year 1995. Russian Lavrov was Olympic champion 1988, and 1992 and 1993 world champion.
8. Sung-Ok Oh played for which Asian country?

Answer: South Korea

Korea was 1988 and 1992 Olympic champion (women). 1995 they won WC.
9. Beach Handball does not exist?

Answer: False

The surface of the playing court must consist of a layer of sand that is at least 40 cm deep. The playing area is 15m long and 12m wide. The game consists of two halves, each half lasts 10 minutes. Team consists of up to 8 players, a maximum of 4 players per team may be on the playing court.
10. Which team won the European Champion Cups from 1996-2000?

Answer: Barcelona

Barcelona defeated Zagreb in final 1997, 1998, and 1999. Zagreb won Champions Cup 1992 and 1993.
11. Which team won Men's European championship 1994, 1998, and 2000?

Answer: Sweden

Russia won EC 1998. Spain won silver medals 1996 and 1998.
12. Which one of the following teams won Women's European championship in 1994 and 1996?

Answer: Denmark

Norway won 1998, Denmark took silver medal that same year. One of the best Danish players at that time was Anja Andersen, world handball player of the year 1997. Her autobiography was a best-seller in Denmark.
13. Germany is cradle of the Handball?

Answer: True

The founding fathers of field Handball were German physical education experts, who gained recognition for field Handball as a separate sport at the turn of the century, based on the games of Raffbal (snatch ball) and Koningsbergball. In October 1917, a German called Max Haiser and drew up the first set of rules for field Handball.

In 1919, Berlin sports teacher Karl Schelenz launched this form of Handball, played on full-size outdoor pitch. Later on he improved the rules. In 1938 the first field Handball WC was also played in Germany.
14. Who is Babacar Fall?

Answer: Architect of African Handball

Babacar Fall, a former vice president of the IHF(International Handball Federation), president of African Handball Confederation, and president of Senegal Handball Association died 1993. For nearly 30 years he was active in Handball, and his work gained recognition when three major events were awarded to Africa: the 1986 Congress in Senegal, the 1989 Junior WC in Nigeria, and 1993 Junior WC in Egypt
15. Which of the following teams won Men's World championship 2003?

Answer: Croatia

Germany took silver medal, France bronze and Spain was 4th. That is a first WC title for Croatia, they won gold Olympic medal in Atlanta 1996.
Source: Author luckyloser

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us