Quiz about Hurling
Quiz about Hurling

Hurling Trivia Quiz


Hurling is arguably the fastest game on the planet.

A multiple-choice quiz by mcdede. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Hurling

Author
mcdede
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,093
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
579
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (9/10), Guest 109 (7/10), Guest 46 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where did hurling originate? Hint

Baltics
Ireland
Argentina
France

2. How many players does each team have on the field? Hint

3
15
7
12

3. What is the stick called that's used to hit the ball? Hint

Pongo
Inish
Gaelty
Hurley

4. What is the ball called? Hint

Comet
Masher
Sliothar
Sphere

5. How many points does a team get for putting the ball under the crossbar of the goal? Hint

6
3
1
4

6. How many officials are there for a game? Hint

3
7
2
1

7. How many steps are allowed while holding the ball? Hint

4
1
0
2

8. When was hurling banned? Hint

1366 and 1918
1402
1922
1969

9. What is the term for when the goalie may advance the ball from his hand after the opposing team has scored a goal or hit over the end line? Hint

Striker
Wee Smack
Punch
Puckout

10. What is a high snig? Hint

A jump ball when two sticks meet midair, striking the ball between them and the ball, resulting in the ball falling almost straight down
Striking your opponent's stick on the backswing
Hitting the ball away from behind, when your opponent throws up the ball to strike
A goal is scored when the ball sails over the bar and higher than the uprights


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where did hurling originate?

Answer: Ireland

Hurling is Europe's oldest field game. The exact date is unknown, but hurling is a part of ancient Irish mythology.
2. How many players does each team have on the field?

Answer: 15

There is one goal keeper, three fullbacks, three halfbacks, two midfielders, three half-forwards, and three full-forwards. Quite the crowd! Luckily, the field is huge and the game is so grueling that players may welcome the respite when another player is responsible for the ball.
3. What is the stick called that's used to hit the ball?

Answer: Hurley

The stick is called a caman in Irish. It is made of ash wood and they frequently break. Efforts to keep a hurley from breaking include keeping it in the bathroom to absorb moisture and rubbing linseed oil on it.
4. What is the ball called?

Answer: Sliothar

The ball is similar in size to a slightly smaller baseball, but softer and with raised ridges for better control.
5. How many points does a team get for putting the ball under the crossbar of the goal?

Answer: 3

One point is awarded for putting the ball over the crossbar. The goal is about as wide as a rugby goal, but the crossbar is lower than rugby and higher than soccer.
6. How many officials are there for a game?

Answer: 7

There is one referee, two linesman and four umpires. Lots of eyes on the field.
7. How many steps are allowed while holding the ball?

Answer: 4

You can bounce the ball on the hurley and then back to the hand for four more steps. You can also run the length of the field and back again if you have the ball balanced on the hurley the entire time.
8. When was hurling banned?

Answer: 1366 and 1918

The statutes of Kilkenny banned hurling in 1366 because of the popularity it was gaining with the Normans. It was also banned in 1918 by the British because of perceived nationalistic elements.
9. What is the term for when the goalie may advance the ball from his hand after the opposing team has scored a goal or hit over the end line?

Answer: Puckout

A sliothar hit over the sideline requires the opposing team lifting the sliothar with the hurley and then striking.
10. What is a high snig?

Answer: Hitting the ball away from behind, when your opponent throws up the ball to strike

There is also a low snig.
Source: Author mcdede

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 16 2023 : Guest 86: 9/10
Jan 16 2023 : Guest 109: 7/10
Dec 20 2022 : Guest 46: 5/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us