Quiz about Laws of Association Football
Quiz about Laws of Association Football

Laws of Association Football Trivia Quiz


Do you ever argue with the referee? Have you ever read the Laws, or applied them in a game yourself?

A multiple-choice quiz by rialto88. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Author
rialto88
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
123,243
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3168
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many laws of Association Football are there? Hint

17
none
19
15

2. Is it an offence for a player to be in an offside position?

Yes
No

3. Can a goal be scored directly from the kick-off?

Yes
No

4. A player takes a penalty kick and hits the crossbar of the goal and it rebounds to this player without touching anyone else. At the second attempt, this player puts the ball in the goal. How does the referee re-start play? Hint

A kick- off from the centre of the field
A re-taken penalty
A drop ball
An indirect free kick to the defence

5. The referee awards a throw-in. A player decides to throw the ball back to the opponents goalkeeper because an injury had had been sportingly spotted by the opponents (and the ball kicked over the touch line), but the keeper slips and the ball enters this goal without touching anyone else. What does the referee award in this situation? Hint

a goal
a re-take of the throw-in
a goal kick
a drop ball

6. An assistant referee is slow to raise their flag for offside after the ball is played. What is the assistant normally doing? Hint

Hesitating because of lapse of concentration
Waiting to see if the player offside is going to be involved in active play
Looking to see what the referee wants signalled
Trying to get the flag in the correct hand to signal correctly

7. Can a referee discipline a player for a tackle where the player takes the ball first and before making contact with the opponent?

Yes
No

8. The referee forgets to show a yellow or red card. In these circumstances is the disciplinary action by the authorities after the game still implemented?

Yes
No

9. A player dissents by word or action from a decision of the referee. Must the referee (in law) caution this player?

Yes
No

10. A player takes a direct free kick taken outside that player's own penalty area into this player's own goal, without the ball touching anyone. How does the referee re-start play? Hint

A drop ball
A kick-off after awarding a goal
A corner kick
A re-taken free kick


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many laws of Association Football are there?

Answer: 17

There are 17 laws (not "rules" as many people call them) and they cover over 80 pages of publication. The application of them in practice never ceases to excite discussion, and this particularly includes discussion amongst referees!
2. Is it an offence for a player to be in an offside position?

Answer: No

Certain conditions must apply and this includes being in the opponents half of the field of play. Also the player must be involved in active play, or as it is often termed "playing the ball".
3. Can a goal be scored directly from the kick-off?

Answer: Yes

At amateur level not all players know this and not all goalkeepers know this fact either!
4. A player takes a penalty kick and hits the crossbar of the goal and it rebounds to this player without touching anyone else. At the second attempt, this player puts the ball in the goal. How does the referee re-start play?

Answer: An indirect free kick to the defence

A player is penalised if that player plays the ball twice at the taking of a penalty, and without it touching another player first.
5. The referee awards a throw-in. A player decides to throw the ball back to the opponents goalkeeper because an injury had had been sportingly spotted by the opponents (and the ball kicked over the touch line), but the keeper slips and the ball enters this goal without touching anyone else. What does the referee award in this situation?

Answer: a goal kick

A goal can not be scored directly from a throw-in, but if the goalkeeper touched the ball before it entered the goal it is different and the referee must award a goal!
6. An assistant referee is slow to raise their flag for offside after the ball is played. What is the assistant normally doing?

Answer: Waiting to see if the player offside is going to be involved in active play

In recent years assistant referees have been instructed by the referee that a "late" flag is good, and this is because determining if the player receiving the ball is "involved in active play" normally takes a few seconds to ascertain clearly.
7. Can a referee discipline a player for a tackle where the player takes the ball first and before making contact with the opponent?

Answer: Yes

It depends on the safety and the force of the tackle.
8. The referee forgets to show a yellow or red card. In these circumstances is the disciplinary action by the authorities after the game still implemented?

Answer: Yes

The showing of the referees card (or cards) is not essential to the implementation of the disciplinary action.
9. A player dissents by word or action from a decision of the referee. Must the referee (in law) caution this player?

Answer: Yes

The law leaves no discretion to a referee, but the practical application of the law seems to have evolved separately.
10. A player takes a direct free kick taken outside that player's own penalty area into this player's own goal, without the ball touching anyone. How does the referee re-start play?

Answer: A corner kick

A goal can not be conceded this way in law (Law 13 of the Laws of Association Football, entitled "Free Kicks").
Source: Author rialto88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
11/30/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us