FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bizarre FIFA Soccer Situations
Quiz about Bizarre FIFA Soccer Situations

Bizarre FIFA Soccer Situations Quiz


So, you think you know a lot about soccer rules? The laws of FIFA are brief but sufficient, as a large part of refereeing is exercising judgement. I'm going to give you an example of a bizarre soccer scenario, and you tell me what the ruling would be.

A multiple-choice quiz by jameswalrus. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Author
jameswalrus
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,817
Updated
Jul 01 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
3356
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 95 (4/10), mandy2 (9/10), Guest 201 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. You're refereeing a game. Team A is playing against Team B. It is a nice day out and the park allows dogs, so a fan of Team A has brought their golden retriever. All of a sudden, the dog runs on to the field, steals the ball from a player, and moves it down the field until the ball goes out on the touchline. When the pooch has been removed, how do you restart the game? Hint


Question 2 of 10
2. Team A is setting up for a free kick. A defender goes to kick the ball, but he realizes that his kick isn't very powerful. He turns around and passes back to the goalkeeper. The goalkeeper, caught off guard is unable to save the ball as it rolls into the goal. What's the call? Hint


Question 3 of 10
3. An attacking player (number 13) on team B didn't sleep well last night, and he's very tired. He's so tired that he curls up on the field near the corner arc and falls asleep in an offside position. A few minutes later, play returns to Team A's side of the field. A goal is scored, but the parents on Team A are screaming about an offside call. Do you make one? Hint


Question 4 of 10
4. The weather is getting a little bit crazy, but the game still goes on. The ball is placed for a direct free kick to team B. Number 0 goes to take the kick. The ball is kicked and flies directly to you, the referee. Because you are also a soccer player, you trap the ball from the air before realizing that you shouldn't have touched it. You move away, embarrassed. What's the call? Hint


Question 5 of 10
5. While walking on the field, you notice that you have dropped your whistle. Panicking, you stop the game and ask for help from the coaches. They are upset, but offer to help you look for your whistle. A minute later, with all the players searching, they can't find it anywhere. A fan from team B has a megaphone, and offers that instead. What do you do? Hint


Question 6 of 10
6. It's Team A's turn to kick off, and Number 11 is the kicker. He kicks the ball, and it looks like it's heading for the goal. Unfortunately, the weather has continued to get worse, and the wind has picked up considerably. The wind blows the ball against the crossbar, and then completely changes direction and brings it back to the center. While the teams stand bewildered, Number 11 starts to dribble the ball up the field. What happens? Hint


Question 7 of 10
7. The weather has gotten too out-of-hand in your opinion. You stop the game and the coaches agree to a restart once the wind has died down. In 10 minutes, not a twig branch is blowing, so you head back out to the field. The rules of competition say that you start the game with however much time you had left. How did you restart the game? Hint


Question 8 of 10
8. Before you restart play, you notice that the corner flags are missing. Luckily, the pre-history museum nearby has offered to lend you some five-foot long spears with towels on them (Upon further examination, the museum discovered that the spears were not prehistoric relics but were actually tree branches that had been whittled down). Do you use them? Hint


Question 9 of 10
9. After the game, the players are shaking hands, and a player on Team A swears at a player on Team B. You overhear this as you record the score. Do you call a foul? Hint


Question 10 of 10
10. As you're leaving, you see team C arrive in time to warm up for their game. You notice that they appear to be wearing wrestling singlets-outfits. The coach comes up to you, unsure whether or not they are allowed to play with them and wanting a second opinion. Are they allowed?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 05 2024 : Guest 95: 4/10
Apr 26 2024 : mandy2: 9/10
Apr 11 2024 : Guest 201: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You're refereeing a game. Team A is playing against Team B. It is a nice day out and the park allows dogs, so a fan of Team A has brought their golden retriever. All of a sudden, the dog runs on to the field, steals the ball from a player, and moves it down the field until the ball goes out on the touchline. When the pooch has been removed, how do you restart the game?

Answer: Dropped Ball

The correct answer is dropped ball. According to FIFA law, a stoppage of play that is not mentioned in the laws of the game is restarted with a dropped ball.
2. Team A is setting up for a free kick. A defender goes to kick the ball, but he realizes that his kick isn't very powerful. He turns around and passes back to the goalkeeper. The goalkeeper, caught off guard is unable to save the ball as it rolls into the goal. What's the call?

Answer: No goal. A corner kick is taken

A corner kick would be taken. You can't score on your own goal on a free kick. Since this is the case, the ball is treated as though it were out of bounds. The defending player was the last player to touch it, so a corner kick is awarded.
3. An attacking player (number 13) on team B didn't sleep well last night, and he's very tired. He's so tired that he curls up on the field near the corner arc and falls asleep in an offside position. A few minutes later, play returns to Team A's side of the field. A goal is scored, but the parents on Team A are screaming about an offside call. Do you make one?

Answer: No. Number 13 was not involved in active play, so he is not offside

In order to be called offside, a player must be involved in active play. It is not an offense to be in the offside position. While the lying down is a bit preposterous, the FIFA rulebook shows an illustration of this happening.
4. The weather is getting a little bit crazy, but the game still goes on. The ball is placed for a direct free kick to team B. Number 0 goes to take the kick. The ball is kicked and flies directly to you, the referee. Because you are also a soccer player, you trap the ball from the air before realizing that you shouldn't have touched it. You move away, embarrassed. What's the call?

Answer: Restart with a dropped ball

FIFA changed this rule in 2017.
Under the old rules, the referee was considered to be a part of the field, so play was live.
5. While walking on the field, you notice that you have dropped your whistle. Panicking, you stop the game and ask for help from the coaches. They are upset, but offer to help you look for your whistle. A minute later, with all the players searching, they can't find it anywhere. A fan from team B has a megaphone, and offers that instead. What do you do?

Answer: Take it. There's nowhere within the Laws that says that a whistle must be used

In the beginning days of soccer, a handkerchief was used. However, a whistle is required; if it can be found.
6. It's Team A's turn to kick off, and Number 11 is the kicker. He kicks the ball, and it looks like it's heading for the goal. Unfortunately, the weather has continued to get worse, and the wind has picked up considerably. The wind blows the ball against the crossbar, and then completely changes direction and brings it back to the center. While the teams stand bewildered, Number 11 starts to dribble the ball up the field. What happens?

Answer: Indirect free kick to Team B

The ball may not be touched twice by the same player on a restart. This is the same for kick-offs.
7. The weather has gotten too out-of-hand in your opinion. You stop the game and the coaches agree to a restart once the wind has died down. In 10 minutes, not a twig branch is blowing, so you head back out to the field. The rules of competition say that you start the game with however much time you had left. How did you restart the game?

Answer: Dropped Ball

This is another situation where a dropped ball would be given. Restarts after weather conditions are not mentioned in the Laws of the Game book.
8. Before you restart play, you notice that the corner flags are missing. Luckily, the pre-history museum nearby has offered to lend you some five-foot long spears with towels on them (Upon further examination, the museum discovered that the spears were not prehistoric relics but were actually tree branches that had been whittled down). Do you use them?

Answer: No, corner flags cannot have a pointed top

Pointed tips on corner flags are dangerous. However, corner flags are compulsory, so you'll have to look for the ones that the wind blew away before continuing.
9. After the game, the players are shaking hands, and a player on Team A swears at a player on Team B. You overhear this as you record the score. Do you call a foul?

Answer: No, a foul must occur while the ball is in play

In order to a foul to occur, the following conditions must be satisfied:
1. Occurred on the field of play.
2. Occurred while the ball was live.
3. Was against an opponent.
Since the ball was not live, misconduct would be called. It would be permissible to give the player on Team A a yellow card.
10. As you're leaving, you see team C arrive in time to warm up for their game. You notice that they appear to be wearing wrestling singlets-outfits. The coach comes up to you, unsure whether or not they are allowed to play with them and wanting a second opinion. Are they allowed?

Answer: No

Shirts and shorts must be worn, not wrestling outfits-singlets.
According to FIFA law 4 in 2006: Basic equipment are these five separate items: Jersey, shorts, stockings, footwear, and shinguards.
Source: Author jameswalrus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us