FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Soccer for Starters
Quiz about Soccer for Starters

Soccer for Starters Trivia Quiz


This is an introduction to my favourite sport.

A multiple-choice quiz by Evil Sorcerer. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,361
Updated
Jul 01 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2822
Last 3 plays: Guest 174 (8/10), Guest 24 (8/10), Guest 86 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many players does each team have on the pitch when a soccer match starts? Hint


Question 2 of 10
2. But how many rules are there? Hint


Question 3 of 10
3. How many minutes are played in a regular game (without injury time or extra time)? Hint


Question 4 of 10
4. The team scoring more goals wins a match.


Question 5 of 10
5. The referee walks up to a player and shows him a red card. What does that mean? Hint


Question 6 of 10
6. For the match, both teams are wearing their uniform. What is normally not part of a soccer uniform? Hint


Question 7 of 10
7. The biggest event for every soccer fan is the World Cup. How often is it played? Hint


Question 8 of 10
8. This is an important rule in soccer. What part of your body may you not play the ball with (unless you are the goalkeeper)? Hint


Question 9 of 10
9. The oldest roots of soccer reach back into ancient China. Modern soccer however has a "mother". It is the country where the first set of rules and standards was written. Which country is it? Hint


Question 10 of 10
10. There is a limit on substitutions for official matches. How many players are you allowed to replace? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 08 2024 : Guest 174: 8/10
Apr 27 2024 : Guest 24: 8/10
Apr 27 2024 : Guest 86: 7/10
Apr 26 2024 : mandy2: 9/10
Apr 11 2024 : Guest 201: 10/10
Apr 11 2024 : cdecrj: 10/10
Apr 06 2024 : lethisen250582: 7/10
Apr 05 2024 : Emma058: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many players does each team have on the pitch when a soccer match starts?

Answer: 11

The number of players was limited to 11 by the English Football Association (FA) in 1870. The first rules, called "Cambridge Rules", written by students of the University of Cambridge allowed 15 to 20 players.
2. But how many rules are there?

Answer: 17

That's right, only 17! The official FIFA rules were established in 1938 and have since then only undergone minor changes.
3. How many minutes are played in a regular game (without injury time or extra time)?

Answer: 90

A soccer match lasts two halves with 45 minutes each. There's a break in between those two halves. However, most youth leagues tend to play shorter matches, e.g. 2 x 20 minutes for kids.
4. The team scoring more goals wins a match.

Answer: True

You count the goals each teams scores and the team which scored more goals wins. If both teams scored an equal number, it's a draw. In a league, you are awarded points -- a win means 3 points, a draw means 1 point. When you lose, you get zero pts.
5. The referee walks up to a player and shows him a red card. What does that mean?

Answer: The player has to leave the field

The yellow and red cards were first used in the World Cup tournament in Mexico in 1970. They were invented by the English referee Ken Aston who suggested the cards to avoid understanding problems between referees and players. He based his idea on the traffic light system.
A yellow card is a warning to stop the rough playing, a red card means that a player is sent off the field. You can't replace that player and your team has to play with 10 players after that.
6. For the match, both teams are wearing their uniform. What is normally not part of a soccer uniform?

Answer: Helmet

You must wear a shirt, shoes, and shinpads but you wouldn't wear a helmet for playing soccer. An exception is Petr Cech who is allowed to wear a helmet during matches after he has suffered a skull fracture.
7. The biggest event for every soccer fan is the World Cup. How often is it played?

Answer: Once every four years

The first World Cup was held in Uruguay in 1930. Prior to that, the football tournament at the Olympic Games was considered as a kind of replacement for holding a World Cup tournament. Due to the "amateurs only" rule at the Olympic Games, the World Cup was finally introduced. 13 teams took part in the first World Cup. Today 32 teams qualify.
8. This is an important rule in soccer. What part of your body may you not play the ball with (unless you are the goalkeeper)?

Answer: Hands

The Football Association of England (FA) established in their football rules and standards from 1863 that the ball may be played with your feet.
In 1871, playing the ball with your hands was no longer allowed by the FA. The only exception was the keeper, but he had to release the ball again after holding it for two steps.
Today, the goalkeeper can take as many steps as he wants to, but he is not allowed to hold the ball longer than six seconds.
A field player can only operate the ball with his hands when doing a throw-in.
9. The oldest roots of soccer reach back into ancient China. Modern soccer however has a "mother". It is the country where the first set of rules and standards was written. Which country is it?

Answer: England

The first set of rules and standards was written in Cambridge, England in 1848 by students of the University of Cambridge. It was called the "Cambridge Rules".
In 1863, the newly founded FA (Football Association) published a revised version of those rules as the first official rules of football.
10. There is a limit on substitutions for official matches. How many players are you allowed to replace?

Answer: 5

Substitutions were first allowed in the season 1967-68, but only one substitution for each team and only when a player was injured. Due to players faking injuries, this limitation was abolished again, and in 1968 you could substitute two players without a special reason. From 1995, a team can substitute three players during a match and, from July 2022, five substitutes were allowed.
A player who was taken out cannot join the match again.
Source: Author Evil Sorcerer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us