FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Soccer Basics
Quiz about Soccer Basics

Soccer Basics Trivia Quiz


This is a generally easy quiz on the basics of the game soccer, have fun!

A multiple-choice quiz by IveBeenDepped. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
188,658
Updated
Jul 01 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
5082
Last 3 plays: Guest 139 (5/10), Nicobutch (9/10), lg549 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. In Spain, soccer is called what? Hint


Question 2 of 10
2. How many players (from one team) are on the field at a time? Hint


Question 3 of 10
3. Shinguards are not required for all ages.


Question 4 of 10
4. The referees on the sidelines are technically called what? Hint


Question 5 of 10
5. An indirect kick must be touched by one other player before entering the goal?


Question 6 of 10
6. The goalie cannot pick the ball up outside of the ______ yard area. Hint


Question 7 of 10
7. How many blows of his whistle does the Referee give to signify the end of the game? Hint


Question 8 of 10
8. At the professional level, a substitution can be made at any time when the game has been interrupted by the referee's signal.


Question 9 of 10
9. Soccer is a contact sport.


Question 10 of 10
10. What tradition is used to select ends and the team which kicks off to begin the game? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 10 2024 : Guest 139: 5/10
May 10 2024 : Nicobutch: 9/10
May 08 2024 : lg549: 9/10
May 02 2024 : CardoQ: 10/10
Apr 26 2024 : mandy2: 8/10
Apr 16 2024 : LauraMcC: 8/10
Apr 11 2024 : Guest 201: 9/10
Apr 02 2024 : GoodwinPD: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Spain, soccer is called what?

Answer: Futbol

In Spain, soccer is called futbol. To other countries in Europe, like the U.K. and Ireland, soccer is football.
2. How many players (from one team) are on the field at a time?

Answer: 11

Ten field players, and eleven including the goalie. This can change during the course of the game, with sent off players, etc.
3. Shinguards are not required for all ages.

Answer: False

Shinguards are requiured no matter the age. Also, the shinguards must be completely covered by the socks.
4. The referees on the sidelines are technically called what?

Answer: Assistant Referees

The Assistant Referees run up and down the sidelines watching for things that the match referee may not see. Their main job is to declare if the ball goes out of bounds and watch for offsides. They were previously called "linesmen".
5. An indirect kick must be touched by one other player before entering the goal?

Answer: True

The one other player could even be on the opposite team. On a direct kick, a second player is not required to touch the ball before scoring.
6. The goalie cannot pick the ball up outside of the ______ yard area.

Answer: 18

The only way the goalie can pick up a ball played to them by one of their teammates is if he/she heads, knees it, or anything but kicks it back to him. In crucial situations, the goalie can go up and become an attacker or midfielder and help out the team.
7. How many blows of his whistle does the Referee give to signify the end of the game?

Answer: 3

One whistle blow for kick off, two for the half, and three to end the game. There is nothing in the Laws of the Game that requires this. It is merely a commonly accepted convention.
8. At the professional level, a substitution can be made at any time when the game has been interrupted by the referee's signal.

Answer: True

At a high school level, the substitution possibilities are limited at when they can be made.
9. Soccer is a contact sport.

Answer: True

You can make contact with other players as long as it's not a foul. For example, you can slide tackle, but you must hit the ball. If you hit an opponent's legs without ball contact, that will be considered as a foul.
10. What tradition is used to select ends and the team which kicks off to begin the game?

Answer: Coin toss

The visiting team calls it in the air. If they win the coin toss, they choose what end they want to defend, and the other team gets to start off with the ball.
Source: Author IveBeenDepped

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us