Quiz about Laws of Soccer  1
Quiz about Laws of Soccer  1

Laws of Soccer [1] Trivia Quiz


Do you watch a lot of soccer? Well, how much do you know about the rules? This quiz is about the laws of soccer according to FIFA (Federation Internationale de Football Association in Zurich, Switzerland) in 2002.

A multiple-choice quiz by Lucy_Girl. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Author
Lucy_Girl
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
128,416
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8477
Last 3 plays: Guest 217 (1/10), Guest 95 (10/10), Guest 5 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Law 1: The Field of Play. In 2003, how long was an international field? Hint

110-120m
115-125m
95-105m
85-95m

2. Law 2: The Ball. The circumference of the ball should not be greater than what? Hint

68 cm
66 cm
72 cm
70 cm

3. Law 3: The Number of Players. Which is the maximum number of players a team can have on the field of play? Hint

10
11
12
9

4. Law 4: The Players' Equipment. Which of the following things should a player *not* wear during a game? Hint

Football boots
Jersey or shirt
Shin guards
Stopwatch

5. Law 5: The Referee. Which of the following things does a referee NOT use? Hint

notebook
pressure gauge
megaphone
stopwatch

6. Law 6: The Assistant Referee. Which of the following things did an assistant referee (or linesman) not use in 2002? Hint

flag
walkie-talkie to communicate to the referee
stopwatch
notebook

7. Law 7: The Duration of the Match. How long should the halves of an international match be? Hint

35 minutes
50 minutes
45 minutes
40 minutes

8. Law 8: The Start and Restart of Play. At a kick-off, how many times is the kicker allowed to kick the ball before it has touched another player? Hint

Twice
Once
Three times
It doesn't matter

9. Law 9: The Ball in and out of Play. The ball is out of play as soon as it has crossed the touch line, even partially.

True
False

10. The Method of Scoring: Is a player allowed to score directly from a throw-in?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Law 1: The Field of Play. In 2003, how long was an international field?

Answer: 110-120m

"The field of play must be rectangular. The length of the touch line must be greater than the length of the goal line." --FIFA Laws of the Game Handbook 2001, pg. 6.
2. Law 2: The Ball. The circumference of the ball should not be greater than what?

Answer: 70 cm

"The ball should be of a circumference of no more than 70 cm, and no less than 68 cm." --FIFA Laws of the Game Handbook 2001, pg. 11.
3. Law 3: The Number of Players. Which is the maximum number of players a team can have on the field of play?

Answer: 11

If the referee discovers during the match, that a team has more than 11 players on the field at the same time, the game must be restarted!
4. Law 4: The Players' Equipment. Which of the following things should a player *not* wear during a game?

Answer: Stopwatch

A stopwatch can be dangerous. It could seriously scar or scratch a player. Players should not wear jewellery or hair barrettes either, as they can also be dangerous.
5. Law 5: The Referee. Which of the following things does a referee NOT use?

Answer: megaphone

The pressure gauge is used to check the pressure of the ball before a game, but the referee doesn't use a megaphone. In international games, most referees rely completely on hand signals.
6. Law 6: The Assistant Referee. Which of the following things did an assistant referee (or linesman) not use in 2002?

Answer: walkie-talkie to communicate to the referee

Although it is officially the referee's duty to time the match and keep score, the assistant should also do these things, in case the referee makes a mistake.
7. Law 7: The Duration of the Match. How long should the halves of an international match be?

Answer: 45 minutes

The length of the match may be shortened at the discretion of the referee in special circumstances (e.g. heat, insufficient light). However, these changes must be discussed with the two teams prior to the match.
8. Law 8: The Start and Restart of Play. At a kick-off, how many times is the kicker allowed to kick the ball before it has touched another player?

Answer: Once

The kicker may not kick the ball more than once before it touches another player.
9. Law 9: The Ball in and out of Play. The ball is out of play as soon as it has crossed the touch line, even partially.

Answer: False

The ball is also out of play if the play has been stopped by the referee.
10. The Method of Scoring: Is a player allowed to score directly from a throw-in?

Answer: No

That would be pretty hard to do.
Source: Author Lucy_Girl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 217: 1/10
Jan 24 2023 : Guest 95: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 5: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 220: 9/10
Jan 19 2023 : Guest 45: 5/10
Jan 18 2023 : Guest 68: 10/10
Jan 18 2023 : Guest 104: 10/10
Jan 15 2023 : Guest 76: 8/10
Jan 11 2023 : Guest 196: 9/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us