Quiz about Basic Soccer Rules
Quiz about Basic Soccer Rules

Basic Soccer Rules Trivia Quiz


What are the basic rules of soccer? These deal with pretty general rules and don't get into advanced calls or strategies. Great for the Soccer Mom (or Dad) group.

A multiple-choice quiz by iznibs. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Author
iznibs
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
286,366
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
4782
Last 3 plays: Guest 99 (7/10), Guest 172 (9/10), Guest 84 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many players are on the field for each team in an adult league if playing a full squad game? Hint

11
9
10
15

2. Excluding the goalkeeper, what part of the body cannot touch the ball? Hint

Head
Top of the foot
Chest
Arm

3. What statement describes a proper throw-in? Hint

Both hands must be on the ball behind the head, both feet must be on the ground.
You can throw with one hand, but both feet must be on the ground.
Both hands must be on the ball, you can jump or stand while throwing.
You must throw underhand using both hands, feet don't matter.

4. The goalie can always use his/her hands.

True
False

5. If the defending team kicks the ball out on their own goal line, what kind of kick brings the ball back in? Hint

Penalty kick
Goal kick
Corner kick
Free kick

6. If a player is sent off, what color card does the referee display? Hint

Yellow
Checkered red and black
White
Red

7. Which of the following scenarios would likely cause an offside penalty to be called? Hint

A forward racing and beating a defender to a ball that was just kicked near the goal.
A midfielder moving in front of his/her own forwards.
A defender hangs back by his/her goalie in case there is a break away.
A forward stays down by the other team's goal, even if the play in the other half of the field, waiting for the ball to be passed to him/her.

8. When is a team awarded a penalty kick? Hint

Against the defending team by intentionally kicking the ball out on their own goal line.
Against the attacking team if they collide with the goalie after he has obvious control of the ball.
Against the attacking team who uses their hands within the penalty box.
Against the defending team within the penalty box.

9. A slide tackle is a legal move in soccer.

True
False

10. When a goalie takes a free kick, which of these choices is the worst place to kick it? Hint

Across the goal to one of his/her own defenders
Down the field via a long kick
Down the side lines
Over the heads of the first line of players


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many players are on the field for each team in an adult league if playing a full squad game?

Answer: 11

All adult leagues are 11. Some children's leagues start with as few as 3 per side on a small field so players have more ball time.
2. Excluding the goalkeeper, what part of the body cannot touch the ball?

Answer: Arm

No part of the hand or arm can touch the ball. The chest can be used to stop the ball and get better control of it prior to kicking. The head can be used to pass the ball on. And the top of the foot is actually the best part of the foot to use for controlled kicks. Many recreational players use their toes and that can cause some crazy kicks.
3. What statement describes a proper throw-in?

Answer: Both hands must be on the ball behind the head, both feet must be on the ground.

The most common problem is a foot is in the air. Both hands must be on the ball as well, thrown over the head. A throw-in is used whenever the ball goes out of bounds on the side lines.
4. The goalie can always use his/her hands.

Answer: False

Actually, the goalie can only use the hands if inside the penalty box. If he/she is outside the box, the regular "no hands" rule applies.
5. If the defending team kicks the ball out on their own goal line, what kind of kick brings the ball back in?

Answer: Corner kick

The attacking team receives the kick. The corner closest to where the ball went out is used. This is a great chance to score a goal by crossing the ball to a teammate in front of the goal.
6. If a player is sent off, what color card does the referee display?

Answer: Red

A yellow card is used to caution a player. 2 yellow cards brings a player to a red card status. A player may also directly receive a red card if his actions are deemed dangerous by the referee. There are no white or checkered cards in soccer.
7. Which of the following scenarios would likely cause an offside penalty to be called?

Answer: A forward stays down by the other team's goal, even if the play in the other half of the field, waiting for the ball to be passed to him/her.

The correct answer is often called Cherry Picking and is usually only seen in children's games where either offside is not called yet or they are just learning about offside. The following are reasons why the other answers won't get an offside call. The forward can move in front of the defender if the play/ball is there. Defenders can't be called offside in their own goal area. And the position of different members of the same team have no influence on an offside call. Midfielders often do cross paths of their forwards for at least part of the field.
8. When is a team awarded a penalty kick?

Answer: Against the defending team within the penalty box.

A penalty kick is given to an attacking team when the defending team is penalized within the penalty box surrounding their own goal. A penalty kick is never given to a defending team. They would receive a free kick to clear the ball out of their goal area.
9. A slide tackle is a legal move in soccer.

Answer: True

The move - sliding along the ground and extending one foot toward the ball - is meant to kick the ball away from an opponent that has possession of the ball. While it is legal, it is often called as a free-kick or a penalty if not executed properly. If the opponent is tripped up, the ball is stopped, or is done from behind all will result in various penalties being called.
10. When a goalie takes a free kick, which of these choices is the worst place to kick it?

Answer: Across the goal to one of his/her own defenders

You never want to cross your own goal with a kick. It gives an opportunity to an opponent to get there first and kick the ball straight back into the side of the goal that the goalie is not in front of.
Source: Author iznibs

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 99: 7/10
Feb 04 2023 : Guest 172: 9/10
Feb 04 2023 : Guest 84: 6/10
Feb 04 2023 : Guest 1: 6/10
Feb 04 2023 : Guest 146: 7/10
Feb 01 2023 : Guest 1: 7/10
Feb 01 2023 : Guest 172: 1/10
Feb 01 2023 : Guest 174: 5/10
Jan 31 2023 : Guest 71: 6/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us