Quiz about All About Soccer
Quiz about All About Soccer

All About Soccer Trivia Quiz


Do you want to play soccer? If so, take this quiz to learn the basic rules of the game.

A multiple-choice quiz by soccerstar_15. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
305,144
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
3235
Last 3 plays: Guest 70 (7/10), Guest 199 (8/10), Guest 204 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many players per team are on the field at one time for each team (full field)? Hint

10
8
11
5

2. Everyone is allowed to use their hands whilst the ball is in play, but usually only the goalie uses them.

True
False

3. How long is an official professionally sanctioned game? Hint

45 mins
60 mins
90 mins
30 mins

4. How big is a regulation official soccer goal? Hint

2.00m high, 7.00m wide
2.44m high, 7.32m wide
3.11m high, 8.04m wide
1.67m high, 7.48m wide

5. If a ball hits a crossbar or post, it is out of play.

True
False

6. Official fields must be 80 yards by 40 yards?

True
False

7. A soccer game is divided into how many equal parts? Hint

4 quarters
2 halves
3 periods
9 innings

8. How many officials are there on the field in most professional soccer games? Hint

1 referee, 2 linesman
1 referee, 1 linesman
2 referees, 2 linesman
2 referees, 1 linesman

9. What do soccer players *not* typically wear? Hint

shin guards
long socks
studs
helmets

10. What happens when the ball goes outside of the playing field, crossing one of the two side-lines? Hint

A throw in by one team
A coin toss
A kick in by one team
The linesman kicks it back in


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many players per team are on the field at one time for each team (full field)?

Answer: 11

There are 10 outfield players and one goalkeeper. The outfield positions are fullback (defense), halfback (midfield), and striker (forward).
2. Everyone is allowed to use their hands whilst the ball is in play, but usually only the goalie uses them.

Answer: False

The goalie is the only player allowed to use their hands. If any outfield player intentionally uses their hands, a free kick or penalty shot is awarded to the other team. The goalie wears gloves to protect their hands.
3. How long is an official professionally sanctioned game?

Answer: 90 mins

Most youth soccer leagues have 60-minute games, but the official game length is 90 minutes. Some youth league games last 70 minutes.
4. How big is a regulation official soccer goal?

Answer: 2.44m high, 7.32m wide

A goal looks much bigger than it really is. Youth leagues adjust the size of the nets according to age, with the smaller nets going to the smaller players.
5. If a ball hits a crossbar or post, it is out of play.

Answer: False

A ball is considered in play, even if it hits a crossbar or post. The ball has to completely cross the line for it to be out.
6. Official fields must be 80 yards by 40 yards?

Answer: False

It has to be rectangular, with a minimum length of 100 yards, and a minimum width of 50 yards. Most leagues play 75 yards by 110 yards.
7. A soccer game is divided into how many equal parts?

Answer: 2 halves

The teams switch ends at halftime to accomodate wind, sun, ground slope, etc. 4 quarters comes from basketball, 3 periods comes from hockey, and 9 innings comes from baseball.
8. How many officials are there on the field in most professional soccer games?

Answer: 1 referee, 2 linesman

The referee is the boss. He calls goals, fouls, etc. The two linesmen determine whether the ball is in or out, and they call offsides.
Some games have a 4th Official who is in charge of signalling, monitoring substitutions and time added-on at the end of each half.
9. What do soccer players *not* typically wear?

Answer: helmets

Soccer players have no need for helmets because the ball doesn't hurt too much if they get hit in the head with it. The long socks are used to cover the shinguards. They match the uniform.
10. What happens when the ball goes outside of the playing field, crossing one of the two side-lines?

Answer: A throw in by one team

The team that did not touch the ball last gets to throw the ball in. They choose one player to throw it in. The ball has to be thrown with both hands from behind the head. The player has to keep both feet on the ground, but he can make a run before then. They have to throw the ball from where it went out.
Source: Author soccerstar_15

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 70: 7/10
Feb 02 2023 : Guest 199: 8/10
Feb 02 2023 : Guest 204: 10/10
Feb 01 2023 : Guest 91: 8/10
Jan 30 2023 : Guest 67: 9/10
Jan 25 2023 : Guest 97: 9/10
Jan 25 2023 : Guest 24: 8/10
Jan 20 2023 : Guest 5: 10/10
Jan 19 2023 : Guest 45: 6/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us