FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Refereeing For Beginners
Quiz about Refereeing For Beginners

Refereeing For Beginners Trivia Quiz


Have you ever thought of refereeing a game of Association Football? As a spectator or player, do you make your views heard on refereeing? Here is a quiz to set you thinking. Written in London, but much is the same wherever you go in football.

A multiple-choice quiz by rialto88. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Author
rialto88
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
128,560
Updated
Jul 01 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2529
Last 3 plays: Guest 131 (6/10), Guest 81 (7/10), mandy2 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Is grass roots amateur association football, played by the same book of laws as the highest level of association football?


Question 2 of 10
2. At the grass roots level of football, are referees expected to be able to officiate matches alone, and without any assistant referees to help them?


Question 3 of 10
3. Can a new referee in their early years with the badge, gain appointments to officiate with prestigious football leagues such as the Spartan South Midlands Minerva Football League, and the Ryman Isthmian Football League Division 2? Thus, officiating at grounds such as Harefield United, Dunstable Town, Beaconsfield Sycob, Clapton, Edgware Town, Kingsbury Town or Cockfosters F.C.?


Question 4 of 10
4. Are women allowed to referee at any level in football?


Question 5 of 10
5. Are referees ever watched and marked by their seniors?


Question 6 of 10
6. Do referees ever have to take fitness tests? Hint


Question 7 of 10
7. The Association Football Referees' Association (for England, Wales and Northern Ireland), hold an annual quiz on the laws of the game for their participating referees' societies in the countries concerned. Which team is/was the 2003 national champion team for the three countries? Hint


Question 8 of 10
8. Who are the Amateur Football Alliance (A.F.A.)? Hint


Question 9 of 10
9. Is youth football played by the same laws as Premiership football? Hint


Question 10 of 10
10. Is veterans' (persons aged over 35) football played by the same laws as Premiership football? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 131: 6/10
May 02 2024 : Guest 81: 7/10
Apr 26 2024 : mandy2: 9/10
Apr 24 2024 : Guest 94: 7/10
Apr 16 2024 : Guest 176: 7/10
Apr 08 2024 : Guest 82: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Is grass roots amateur association football, played by the same book of laws as the highest level of association football?

Answer: Yes

The Laws of Association Football are published by the Federation Internationale de Football Association (FIFA) from Switzerland, and they may be changed slightly each year. The laws govern all games. However, at the highest level, directives can be given to slightly amend the laws. For instance, the movement of the ball forward at a free kick when dissent is shown, is not a law of football, but a directive that has been given for top level games.
2. At the grass roots level of football, are referees expected to be able to officiate matches alone, and without any assistant referees to help them?

Answer: Yes

All referees start refereeing this way and many spend their whole refereeing life officiating in this manner. Apart from other factors, there are not enough referees to provide three officials for most games played.
3. Can a new referee in their early years with the badge, gain appointments to officiate with prestigious football leagues such as the Spartan South Midlands Minerva Football League, and the Ryman Isthmian Football League Division 2? Thus, officiating at grounds such as Harefield United, Dunstable Town, Beaconsfield Sycob, Clapton, Edgware Town, Kingsbury Town or Cockfosters F.C.?

Answer: Yes

These leagues welcome applications from newer referees, and take delight in giving them the opportunity to progress to higher levels.
4. Are women allowed to referee at any level in football?

Answer: Yes

Women referee at any level of football, and subject to the same criteria and opportunities as men. More and more women are refereeing.
5. Are referees ever watched and marked by their seniors?

Answer: Yes

To progress to higher football, referees are constantly being marked, assessed, and advised by senior referees and assessors. Clubs do give the referee a "club mark" for each game, but the reliability of these marks vary. The County FA's and leagues take pride in knowing their referees better than anyone.
6. Do referees ever have to take fitness tests?

Answer: Yes

Voluntary tests are used even at the lowest level. However, to progress into the higher leagues they are obligatory to pass. The higher leagues include such as the Ryman League. The fitness tests may sometimes be obligatory at even lower levels as well. The tests particularly concentrate on sprinting ability and running generally.
7. The Association Football Referees' Association (for England, Wales and Northern Ireland), hold an annual quiz on the laws of the game for their participating referees' societies in the countries concerned. Which team is/was the 2003 national champion team for the three countries?

Answer: the Amateur Football Alliance Referees' Society covering most of the amateur football around London

The Amateur Football Alliance team (Helen Devine, Bart O'Toole, John Cooke and David Williams) won the Referees' Association quiz final in Coventry on Sunday 27th April 2003. One of their team members also took the award for the highest scoring referee in the contest.

This only proves that the laws are the same at all levels of the game. However, the A.F.A. Society training came out on top in 2003 as reflected by their team's performance.
8. Who are the Amateur Football Alliance (A.F.A.)?

Answer: a county football Association within the Football Association

On 8th July 1907, a small but influential group of amateurs broke away from the jurisdiction of the Football Association, and formed the entirely independent A.F.A. This lasted seven long years until the split with the Football Association was healed.

However the A.F.A. still keeps its tradition of advancing the purely amateur game. The big universities and teams like Corinthian Casuals are part of their history and structure.
9. Is youth football played by the same laws as Premiership football?

Answer: the laws state that they can be modified in certain ways for youth football

The laws allow that subject to certain conditions and agreement the laws may be changed for youth football in relation to the size, weight and material of the ball, size of the pitch, size of the goals, the length of the game and substitutions. Otherwise youth football is the same as any other football.
10. Is veterans' (persons aged over 35) football played by the same laws as Premiership football?

Answer: the laws state that they may be modified in certain ways for veterans' football

The laws may be changed in exactly the same ways as for youth football (see above).
Source: Author rialto88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us