Quiz about FIFA Laws of The Game
Quiz about FIFA Laws of The Game

FIFA Laws of The Game Trivia Quiz


There are 10 questions that relate to the FIFA laws of the game. There will be questions regarding basic laws, as well as situations that occur in the game of soccer.

A multiple-choice quiz by xizzlex. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Author
xizzlex
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
299,726
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1857
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 92 (5/10), Guest 60 (5/10), Guest 95 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A United player is dribbling the ball towards City's goal. Suddenly, his shoe accidentaly falls off. With only one shoe on, he decides to take a shot and he scores a goal. The referee should use what method of restarting play? Hint

Dropped Ball
Goal Kick
Indirect Free Kick
Kick-Off

2. Prior to the rule change in 2019 -- when a dropped ball was awarded, only one person from each team could participate in the restart method of a dropped ball.

True
False

3. To replace a player with a substitute, how many conditions must be observed? Hint

3 Conditions
5 conditions
7 conditions
9 conditions

4. A United player is on a breakaway with an obvious opportunity to score a goal. He dribbles past the City goalkeeper and has an open net to shoot at. Suddenly, a City player fouls the United player, who falls to the ground. The infringement occurred inside the penalty area. What card should the City player receive, and how should the play be restarted? Hint

Red card the City defender and award a goal for United
Yellow card the City defender and award a goal for United
Yellow card the City defender and have a direct free kick for United
Red card the City defender and have a penalty kick for United

5. The referee has called for a dropped ball. One player from City and one player from United are contesting for the ball. The referee drops the ball and it touches the ground. However, with very strong wind occurring, the ball doesn't get touched by anyone and rolls past the touchline. How should the referee restart the play? Hint

Dropped Ball
Indirect Free Kick
Throw In
Direct Free Kick

6. United and City are competing in a match when suddenly, a spectator blows his own whistle. The United player who had posession of the ball thought the referee blew his whistle, so he picks up the ball. What is the correct restart method? Hint

Direct free kick for handling the ball
Dropped ball
Indirect free kick
Throw in

7. The assistant referee raised his flag in his right hand to signal a foul. However, he has to switch the flag into his other hand, which is the left one. How should he switch the flag into his left hand? Hint

Don't switch hands
Switch the flag under the waist
Switch the flag in the air
Switch the flag behind your head

8. A United player scores a goal. The fans are cheering and the players are happy. The United player decides to leave the field of play and jump into the crowd to celebrate his goal. What card should he receive? Hint

Pokemon card
Yellow card
Nothing
Red card

9. Impeding (or obstructing) a player results in a direct free kick.

True
False

10. If the ball rebounds off the corner flag post, the ball is still in play.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A United player is dribbling the ball towards City's goal. Suddenly, his shoe accidentaly falls off. With only one shoe on, he decides to take a shot and he scores a goal. The referee should use what method of restarting play?

Answer: Kick-Off

In the FIFA laws of the game, Law 4 states that if a player's shoe accidentally falls off, the play should keep going. There is no need to stop play. There is no infringement that was occurred and this goal is awarded.
2. Prior to the rule change in 2019 -- when a dropped ball was awarded, only one person from each team could participate in the restart method of a dropped ball.

Answer: False

In the FIFA laws of the game, Law 8 stated that any player may challenge for the ball. There is no minimum or maximum number of players required to contest a dropped ball. The referee can't decide who may or may not contest a dropped ball.

In 2019, the dropped ball was no longer competitive. If it's in the penalty area, it's dropped for the defender, and in any other area it's for the team which last touched the ball.
3. To replace a player with a substitute, how many conditions must be observed?

Answer: 7 conditions

First, the referee must be notified when any proposed substitution is made. Second, the substitute only enters the field of play after the player being replaced has left and after receiving a signal from the referees. Third, the substitute only enters the field of play at the halfway line and during a stoppage in the match. Fourth, the substitution is completed when a substitute enters the rfield of play.

Then, from that moment, the substitute becomes a player, and the player he has replaced becomes a substituted player. Next, the substituted player takes no further part in the match. Last, all substitutes are subject to the authority and jurisdiction of the referee, whether called upon to play or not.

These are the 7 conditions.
4. A United player is on a breakaway with an obvious opportunity to score a goal. He dribbles past the City goalkeeper and has an open net to shoot at. Suddenly, a City player fouls the United player, who falls to the ground. The infringement occurred inside the penalty area. What card should the City player receive, and how should the play be restarted?

Answer: Red card the City defender and have a penalty kick for United

The United player had passed the goalkeeper and the defence. All he had to do was tap the ball in the net and it would've been a goal. The City player came and tackled him recklessly, which caused the United player to fall down. The City player denied an obvious goal-scoring opportunity by committing a foul.

This is an infringement that must be dealt with a red card. Since the penal foul took place inside the penalty area, play must restart with a penalty kick for United.
5. The referee has called for a dropped ball. One player from City and one player from United are contesting for the ball. The referee drops the ball and it touches the ground. However, with very strong wind occurring, the ball doesn't get touched by anyone and rolls past the touchline. How should the referee restart the play?

Answer: Dropped Ball

Law 8 states that the ball is dropped again only when it is touched by a player before it makes contact with the ground. It is also dropped again if the ball leaves the field of play after it makes contact with the ground, and without a player touching it.
6. United and City are competing in a match when suddenly, a spectator blows his own whistle. The United player who had posession of the ball thought the referee blew his whistle, so he picks up the ball. What is the correct restart method?

Answer: Dropped ball

Law 5 states that if a spectator blows his/her whistle and the referee considers that the whistle interfered with play, he must stop the match. He should restart the play with a dropped ball from the position of the ball when play was stopped.
7. The assistant referee raised his flag in his right hand to signal a foul. However, he has to switch the flag into his other hand, which is the left one. How should he switch the flag into his left hand?

Answer: Switch the flag under the waist

Law 6 states that if circumstances change and the other hand must be used for the next signal, the assistant referee should move his flag into the opposite hand below the waist.
8. A United player scores a goal. The fans are cheering and the players are happy. The United player decides to leave the field of play and jump into the crowd to celebrate his goal. What card should he receive?

Answer: Nothing

According to Law 12, leaving the field of play is not an offence. The player must return to the field as soon as possible.
9. Impeding (or obstructing) a player results in a direct free kick.

Answer: False

Under law 12, Impeding results in an indirect free kick.
10. If the ball rebounds off the corner flag post, the ball is still in play.

Answer: True

Law 9 states that the ball is in play when it rebounds from the corner flag. It is also in play when it rebounds from the crossbar, a goalpost, the referee, or the assistant referee.
Source: Author xizzlex

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 92: 5/10
Jan 24 2023 : Guest 60: 5/10
Jan 24 2023 : Guest 95: 7/10
Jan 23 2023 : Guest 120: 5/10
Jan 18 2023 : Guest 68: 8/10
Jan 18 2023 : Guest 104: 7/10
Jan 14 2023 : Guest 173: 6/10
Jan 12 2023 : Guest 66: 7/10
Jan 12 2023 : Guest 102: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us