Quiz about Laws of Soccer  2
Quiz about Laws of Soccer  2

Laws of Soccer [2] Trivia Quiz


Here's the sequel to my first soccer quiz, The Laws of Soccer Part 1. I will deal with the last seven Laws of the Game, plus some other soccer things. Have fun!

A multiple-choice quiz by Lucy_Girl. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Author
Lucy_Girl
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
145,506
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
6667
Last 3 plays: Guest 99 (5/10), Guest 101 (0/10), Porkerhontas (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Law 11 - Offside. If a player is offside, what action does the referee take? Hint

Gives the offending player a yellow card
Awards a direct free kick to the opposing team
Awards an indirect free kick to the opposing team
Does a drop-ball

2. Law 12 - Fouls and Misconduct. Which of the following things would a player get a red card for? Hint

Entering or re-entering the field of play without the referee's permission.
Trips or attempts to trip an opponent
Preventing the opposing team's goalkeeper from releasing the ball from his/her hands
Deliberately spitting at an opponent.

3. Law 13 - Free Kicks. What is the hand signal for an indirect free kick? Hint

The referee points his/her arm in the direction that the kick is being taken
The referee raises his/her arm in the air until the kick has been taken and has touched another player.
None listed
There is no hand signal for an indirect free kick.

4. Law 14 - The Penalty Kick. If, on a penalty kick, the ball does not enter the goal, the kick is re-taken?

True
False

5. Law 15 - The Throw-in. In order to execute a proper throw-in, which conditions must be met by the player who is throwing it in? Hint

All of these.
Both feet must be on the ground when he throws it.
He must be in an upright position.
His hands, holding the ball, must go all the way behind his head before he throws it.

6. Law 16 - The Goal Kick. When the ball is kicked on a goal kick, it only has to go outside the 6 yard box.

True
False

7. Law 17 - The Corner Kick. Is the goalkeeper allowed to take a corner kick?

Yes
No

8. What is the technical area? Hint

A designated area off of the field of play where players that have received red cards must stand or sit for the remainder of the game.
A designated seating area off the field of play where the coach(es) and non-fielded players must sit or stand.
A designated area off of the field of play where the game officials must sit or stand during halftime, and before the match.
None of these.

9. Scissor or bicycle kicks, are permitted if it is not dangerous to an opponent. True or false?

True
False

10. What is the punishment if a player deliberately denied an opponent of an obvious goal-scoring opportunity, by grabbing his arm or shirt? Hint

A direct free kick is awarded to the opponent's team.
A yellow card
A red card
A penalty kick is awarded to the opponent's team.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Law 11 - Offside. If a player is offside, what action does the referee take?

Answer: Awards an indirect free kick to the opposing team

"It is not an offence in itself to be in an offside position. A player is in an offside position if he is nearer to his opponents goal line than both the ball and the second last defender [the last defender being the goalkeeper.]." -- FIFA Laws of the Game Handbook 2002, pg 24.
2. Law 12 - Fouls and Misconduct. Which of the following things would a player get a red card for?

Answer: Deliberately spitting at an opponent.

If a player enters or re-enters the field of play without the referee's permission, he/she gets a yellow card. If a player prevents the other team's goalkeeper from releasing the ball from his/her hands, an indirect free kick is awarded to the opposing team. If a player trips or attempts to trip an opponent, the opponent's team is awarded a direct free kick.
3. Law 13 - Free Kicks. What is the hand signal for an indirect free kick?

Answer: The referee raises his/her arm in the air until the kick has been taken and has touched another player.

"The referee indicates an indirect free kick by raising his arm above his head. He maintains his arm in that position until the kick has been taken, and the ball has touched another player, or goes out of play."--FIFA Laws of the Game Handbook 2002, pg. 28.
4. Law 14 - The Penalty Kick. If, on a penalty kick, the ball does not enter the goal, the kick is re-taken?

Answer: False

The player taking the kick only gets one chance. He may score on a rebound if the ball has touched another player first, but the kick is not re-taken.
5. Law 15 - The Throw-in. In order to execute a proper throw-in, which conditions must be met by the player who is throwing it in?

Answer: All of these.

If the player fails to meet all of these conditions, a throw-in is awarded to the opposing team.
6. Law 16 - The Goal Kick. When the ball is kicked on a goal kick, it only has to go outside the 6 yard box.

Answer: False

The goal kick must be taken anywhere inside the six yard box; and is in play as soon as it is kicked and moves. If it doesn't the kick is retaken (such as bal in wrong place or ball is not stationary).

This rule was modified in 2018. Previously, the ball had to come out of the 18-yard box (the penalty area). If it didn't, the kick was re-taken. The 6 yard box is that small box in front of the goal net, inside the 18-yard box.
7. Law 17 - The Corner Kick. Is the goalkeeper allowed to take a corner kick?

Answer: Yes

However, the goalkeeper may not touch the ball with his hands, because any ball-handling by the goalkeeper outside the 18-yard box is deemed a hand-ball.
8. What is the technical area?

Answer: A designated seating area off the field of play where the coach(es) and non-fielded players must sit or stand.

"The technical area extends 1 m (1 yd) on either side of the designated seating area and extends forward up to a distance of 1 m (1 yd) from the touchline."--FIFA Laws of the Game Handbook 2002, pg. 38.
9. Scissor or bicycle kicks, are permitted if it is not dangerous to an opponent. True or false?

Answer: True

If the referee thinks that the player who did a scissor kick was not causing any danger to anyone on the field, it is permitted.
10. What is the punishment if a player deliberately denied an opponent of an obvious goal-scoring opportunity, by grabbing his arm or shirt?

Answer: A red card

In addition to a red card, it is a free kick opportunity for the team.
Source: Author Lucy_Girl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 27 2022 : Guest 99: 5/10
Nov 16 2022 : Guest 101: 0/10
Nov 14 2022 : Porkerhontas: 6/10
Nov 13 2022 : Smudge111: 9/10
Nov 08 2022 : Guest 155: 10/10
Nov 06 2022 : Guest 131: 8/10
Nov 06 2022 : Guest 171: 0/10
Oct 13 2022 : Guest 67: 3/10

Score Distribution

quiz
11/30/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us