FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Recreational Soccer Rules
Quiz about Recreational Soccer Rules

Recreational Soccer Rules Trivia Quiz


Rules on how to play recreational soccer.

A multiple-choice quiz by alakazzam. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Author
alakazzam
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
240,687
Updated
Jul 01 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1784
- -
Question 1 of 10
1. A player on team 1 is awarded a throw-in. The player throws it to his/her teammate who is behind all of the defence at the time. The ref should call offside.


Question 2 of 10
2. Team 1 is awarded a corner kick. The player shoots the ball from the corner and it does not touch any other player but goes into the net. How do you restart the game? Hint


Question 3 of 10
3. Team 2 is awarded a free kick. The player taking the kick slips on some wet grass and nudges the ball forward a bit. He/she sees the defence coming and kicks the ball to his/her teammate. This is against the rules.


Question 4 of 10
4. How would you restart the game if a dog or some other animal runs onto the field and infringes with the game? Hint


Question 5 of 10
5. Team 2 is in team 1's penalty box about to shoot the ball from a breakaway when a player on team 1 punches a player on team 2 at the midfield. The AR (Assistant Referee) gets the ref's attention and does the write signal to tell the ref what happened. The player who was on the breakaway then shoots the ball after the punch has occurred and scores a goal. What is the call? Hint


Question 6 of 10
6. Team 1 is on defence and team 2 is on offence and a player on team 1 slide-tackles the player with the ball on team 2 from behind. If the player was outside of the penalty area but the ball was in the penalty box, how do you restart? Hint


Question 7 of 10
7. Team 2 is awarded a penalty kick, and before the player kicks the ball the assistant referee sees that a player on team 1 (defence) steps into the penalty box just before the ball is kicked. The player on team 2 scores a goal after the player went into the box. How do you restart? Hint


Question 8 of 10
8. Team 2 is awarded a penalty kick but as the player runs up to the ball he/she slips on the wet grass and barely nudges the ball. How do you restart the game? Hint


Question 9 of 10
9. A player passes the ball back to the goal keeper with his feet. The goalie then picks up the ball with his hands inside the box and punts it away. There is nothing wrong with this play.


Question 10 of 10
10. Opportunity is when calling a foul would hurt the team who is being fouled, and more than if you didn't call it (example is when a player is on a breakaway and a defender slide tackles them from behind but the player stumbles a bit and does not fall). The player keeps going with no other defenders in front of him/her. If you called the foul then you would have to stop the play which would let the defence get back into position which would increase their chances of the other team not scoring.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A player on team 1 is awarded a throw-in. The player throws it to his/her teammate who is behind all of the defence at the time. The ref should call offside.

Answer: False

The offside rule does not come into effect on throw-ins.
2. Team 1 is awarded a corner kick. The player shoots the ball from the corner and it does not touch any other player but goes into the net. How do you restart the game?

Answer: Kickoff

The kicker can score from the corner without any other player touching it. This is hard to do but it is not against the rules if you can do it.
3. Team 2 is awarded a free kick. The player taking the kick slips on some wet grass and nudges the ball forward a bit. He/she sees the defence coming and kicks the ball to his/her teammate. This is against the rules.

Answer: True

This is called second touch. A player cannot touch the ball twice on any restart.
4. How would you restart the game if a dog or some other animal runs onto the field and infringes with the game?

Answer: Drop Ball

Drop ball where the infringement occurred.
5. Team 2 is in team 1's penalty box about to shoot the ball from a breakaway when a player on team 1 punches a player on team 2 at the midfield. The AR (Assistant Referee) gets the ref's attention and does the write signal to tell the ref what happened. The player who was on the breakaway then shoots the ball after the punch has occurred and scores a goal. What is the call?

Answer: Award the goal and red card the offender

Free Kick: The foul was committed at midfield before the goal was scored so you would stop the play and bring the ball back to midfield. Now this does seem unfair for team 2 but the referee should give the player who punched the other one a red card.
6. Team 1 is on defence and team 2 is on offence and a player on team 1 slide-tackles the player with the ball on team 2 from behind. If the player was outside of the penalty area but the ball was in the penalty box, how do you restart?

Answer: Direct Free Kick for team 2

Direct Free Kick. It doesn't matter where the ball is you set the restart wherever the foul was committed.
7. Team 2 is awarded a penalty kick, and before the player kicks the ball the assistant referee sees that a player on team 1 (defence) steps into the penalty box just before the ball is kicked. The player on team 2 scores a goal after the player went into the box. How do you restart?

Answer: Kickoff

Since the team on defence cheated but the ball went into the net anyway you play the advantage, you wouldn't call the foul and it would be a goal, therefore you would restart with a kickoff.
8. Team 2 is awarded a penalty kick but as the player runs up to the ball he/she slips on the wet grass and barely nudges the ball. How do you restart the game?

Answer: You don't restart it

The ball moved forward so it is technically in play and has not crossed a line so there is no need for a restart.
9. A player passes the ball back to the goal keeper with his feet. The goalie then picks up the ball with his hands inside the box and punts it away. There is nothing wrong with this play.

Answer: False

You can pass the ball back to your goalie but he/she can't pick it up if you do. The only time he/she can pick it up is if you use your head, chest or knees to pass it back. The goalie also can't pick up the ball if you throw it into him/her on a throw in.
10. Opportunity is when calling a foul would hurt the team who is being fouled, and more than if you didn't call it (example is when a player is on a breakaway and a defender slide tackles them from behind but the player stumbles a bit and does not fall). The player keeps going with no other defenders in front of him/her. If you called the foul then you would have to stop the play which would let the defence get back into position which would increase their chances of the other team not scoring.

Answer: False

Advantage is the correct term, not opportunity.
Source: Author alakazzam

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us