FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Little Known Record Holders  1
Quiz about Little Known Record Holders  1

Little Known Record Holders [1] Quiz


Some players set records that we would hardly even know about had there not been statisticians working the numbers for years. Here, those little-known record holders finally get their due.

A multiple-choice quiz by illiniman14. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. MLB Records

Author
illiniman14
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
209,624
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2462
- -
Question 1 of 10
1. Over my 17-year career, I realized that sometimes getting on base didn't require me to actually make contact with the ball with my bat, but with my body. I set a record for being hit by a pitch the most over a career with 287. Hint


Question 2 of 10
2. Over 21 years of playing professional baseball, I found that getting RBIs didn't always require getting a hit. In fact, all you really had to do with a man on third was get one deep enough to score him. That's why I set a record for most sacrifice flies in a career. Who am I? Hint


Question 3 of 10
3. When someone was on first, I couldn't always get them around to score. In fact, I really had problems getting them to second. I suppose that is why I set a record for most ground balls turned into double-plays. Who am I? Hint


Question 4 of 10
4. Some pitchers could win a lot of games, but that usually came with losing a lot of games also. I figured out how to win the most games while keeping losses to a minimum, which is why I set a record for best winning percentage of any pitcher over a career (minimum 1000 IP, 3000 PA, and 100 decisions). Who am I? Hint


Question 5 of 10
5. I may have set one of the most underrated career records of all time. Over my 21-year career, I amassed 110 shutouts which easily helped my case for one of the greatest pitchers in baseball history. Who am I? Hint


Question 6 of 10
6. Over my 19-year career, I became somewhat famous for giving up the long ball. In fact, I was the first pitcher in Major League history to ever give up more than 500 home runs in a career with 505. Who am I? Hint


Question 7 of 10
7. Over a very long career of pitching, there were several times when I just couldn't find the plate. Actually, there were plenty of times I threw wild pitches, which is why I set a career record for them. Who am I? Hint


Question 8 of 10
8. Over an 18-year career, I became known for being able to close out games. This is why I set a record for most games finished in a career. Who am I? Hint


Question 9 of 10
9. Over 19 years, I found that doubles really weren't all they were built up to be, so I decided to start going for more triples. That's why I set a career record for most three-baggers. Who am I? Hint


Question 10 of 10
10. I also set one of the most underrated records in the game. Actually, it is slightly obscured by my other career accomplishments, but setting a record for most runs created is an extremely important one. Who am I? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Over my 17-year career, I realized that sometimes getting on base didn't require me to actually make contact with the ball with my bat, but with my body. I set a record for being hit by a pitch the most over a career with 287.

Answer: Hughie Jennings

Hughie Jennings played off an on from 1891 to 1918 for a total of 17 years. In 1896, he was hit the most times for any season in his career with 51 HBPs.
2. Over 21 years of playing professional baseball, I found that getting RBIs didn't always require getting a hit. In fact, all you really had to do with a man on third was get one deep enough to score him. That's why I set a record for most sacrifice flies in a career. Who am I?

Answer: Eddie Murray

Eddie Murray's 128 sacrifice flies just edged out Ripken's 127. Murray was inducted into the Hall of Fame in 2003, but his 504 career home runs probably helped him out a little more.
3. When someone was on first, I couldn't always get them around to score. In fact, I really had problems getting them to second. I suppose that is why I set a record for most ground balls turned into double-plays. Who am I?

Answer: Cal Ripken

Ripken hit into 350 double plays over his career, beating out the #2 man Hank Aaron by 22. Fortunately for Ripken, he set a slightly larger record for consecutive games played.
4. Some pitchers could win a lot of games, but that usually came with losing a lot of games also. I figured out how to win the most games while keeping losses to a minimum, which is why I set a record for best winning percentage of any pitcher over a career (minimum 1000 IP, 3000 PA, and 100 decisions). Who am I?

Answer: Al Spalding

Al Spalding played for only seven years, but he earned a .7956% winning percentage, beating out Spud Chandler who had a .7171%. Cy Young carried a .6179 winning percentage to compare.
5. I may have set one of the most underrated career records of all time. Over my 21-year career, I amassed 110 shutouts which easily helped my case for one of the greatest pitchers in baseball history. Who am I?

Answer: Walter Johnson

Walter Johnson beat out Pete Alexander (90 shutouts), Mathewson (79), Young (76), and Ryan (61). Johnson was elected to the Hall of Fame in 1936.
6. Over my 19-year career, I became somewhat famous for giving up the long ball. In fact, I was the first pitcher in Major League history to ever give up more than 500 home runs in a career with 505. Who am I?

Answer: Robin Roberts

Roberts, who was elected to the Hall of Fame in 1976, gave up an average of 26.6 home runs a year to finally give up 505. The man in second, Fergie Jenkins, only gave up 484 in 19 years.
7. Over a very long career of pitching, there were several times when I just couldn't find the plate. Actually, there were plenty of times I threw wild pitches, which is why I set a career record for them. Who am I?

Answer: Nolan Ryan

Nolan Ryan threw 277 wild pitches over an amazing 27 years of pitching. However, the man who was second on the list, Mickey Welch, threw 274 wild pitches in just 13 years. While Ryan averaged just over 10 wild pitches a year, Welch averaged just over 21.
8. Over an 18-year career, I became known for being able to close out games. This is why I set a record for most games finished in a career. Who am I?

Answer: Lee Smith

Lee Smith finished 802 games with 478 saves over his career. Smith retired in 1997 with a final ERA of 3.03.
9. Over 19 years, I found that doubles really weren't all they were built up to be, so I decided to start going for more triples. That's why I set a career record for most three-baggers. Who am I?

Answer: Sam Crawford

Sam Crawford was the first player in history ever to record more than 300 triples in a single career with 309. Ty Cobb came in second with 295 when he retired.
10. I also set one of the most underrated records in the game. Actually, it is slightly obscured by my other career accomplishments, but setting a record for most runs created is an extremely important one. Who am I?

Answer: Babe Ruth

Babe Ruth created 2756 runs in his career, beating out Hank Aaron by 166 runs. While being part of Murderer's Row helped, Ruth's record cannot be disregarded in any way.
Source: Author illiniman14

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Baseball Records back in 1999 Average
2. Missed It By That Much! Tough
3. Players With Something Big Easier
4. Record That! Tough
5. Baseball Legends Difficult
6. Baseball's Big Adventures Average
7. Baseball Statistics Tough
8. Do You Really Wanna Know? Tough
9. 500 vs 500 Easier
10. I Cut a Record Average
11. Oh No You Didn't! Tough
12. I'm Over You! Difficult

5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us