Quiz about NFL Playoff Upsets
Quiz about NFL Playoff Upsets

NFL Play-off Upsets Trivia Quiz


These questions discuss the NFL's biggest upsets in the play-offs.

A multiple-choice quiz by Jojo12478. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. American Football
  8. »
  9. NFL Super Bowl

Author
Jojo12478
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
387,491
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
238
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Chicago Bears returned to the play-offs in 1986 as the defending Super Bowl champions only to lose in the divisional round. Who did the Bears lose to? Hint

New York Giants
Philidelphia Eagles
San Francisco 49ers
Washington Redskins

2. In 1998-99, the Minnesota Vikings looked unstoppable with a record of 15-1. They breezed their way to the NFC championship game led by Randy Moss and Randall Cunningham. They were beaten in overtime, by which NFC team? Hint

Atlanta Falcons
Dallas Cowboys
Green Bay Packers
San Francisco 49ers

3. In 1996, a powerful Denver Broncos team led by John Elway looked ready to take over the NFL. They marched into the AFC divisional play-off game against a surprise play-off team and lost by three. What was the team? Hint

New England Patriots
Pittsburgh Steelers
Jacksonville Jaguars
Indianapolis Colts

4. In 2010 the defending Super Bowl champs, the New Orleans Saints, were only a wild card team, but were still favored by 10.5 points. What team, with a losing record, beat them in the wild card round? Hint

Philidelphia Eagles
Green Bay Packers
Seattle Seahawks
Chicago Bears

5. On January 20, 1991, the San Francisco 49ers were favored to go back to the Super Bowl. The 49ers had dominated most of the 1980s and were still a very strong team, led by Montana and Roger Craig. Which team upended their Super Bowl hopes? Hint

Philidelphia Eagles
New York Giants
Washington Redskins
Chicago Bears

6. In 2001, the St. Louis Rams were the greatest show on turf. They were 14 point favorites in the Super Bowl against a team with a second year QB. Which team would St. Louis lose to? Hint

Tennessee Titans
New England Patriots
Baltimore Ravens
Denver Broncos

7. The Baltimore Colts were the best team in the NFL back in 1968-69 season. They were an 18 point favorite to win the game. Which upstart AFL team stole the spotlight? Hint

Kansas City Chiefs
Miami Dolphins
Oakland Raiders
New York Jets

8. Super Bowl IV had a dominant Minnesota Vikings team everyone believed to be the best team in the NFL. The upstart AFL league sent which team to pull the upset? Hint

Oakland Raiders
Miami Dolphins
Baltimore Colts
Kansas City Chiefs

9. Super Bowl XLII had the first undefeated team reach the big game since the 1972. The Patriots were huge favorites to win the big game only to see it slip away, to which NFC team? Hint

Carolina Panthers
Seattle Seahawks
Green Bay Packers
New York Giants

10. In the 2011 wild card round, a surprising Denver Broncos team lead by Tim Tebow somehow managed to take the Broncos to overtime and win with an 80 yard TD pass on the first play, to beat which AFC opponent? Hint

Cinncinati Bengals
Indianapolis Colts
Pittsburgh Steelers
New England Patriots


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Chicago Bears returned to the play-offs in 1986 as the defending Super Bowl champions only to lose in the divisional round. Who did the Bears lose to?

Answer: Washington Redskins

The Chicago Bears were the #2 ranked team in the NFC that year and were led by Doug Flutie. Chicago was favored over the #4 seed Redskins but could do very little against the Washington D and lost 27-13.
2. In 1998-99, the Minnesota Vikings looked unstoppable with a record of 15-1. They breezed their way to the NFC championship game led by Randy Moss and Randall Cunningham. They were beaten in overtime, by which NFC team?

Answer: Atlanta Falcons

The Vikings beat their opponents by a total of 260 points during the regular season and looked as though they were going to coast into the Super Bowl. They were 11 point favorites before the game started. Gary Anderson missed his first field goal of the season right before the end of regulation and Atlanta made history in overtime, winning 30-27.
3. In 1996, a powerful Denver Broncos team led by John Elway looked ready to take over the NFL. They marched into the AFC divisional play-off game against a surprise play-off team and lost by three. What was the team?

Answer: Jacksonville Jaguars

The second year franchise surprised everyone going 9-7, making the play-offs and winning the wild card game before upsetting a Super Bowl favourite by 30-27. Jacksonville would lose to New England in the AFC championship game 20-6.
4. In 2010 the defending Super Bowl champs, the New Orleans Saints, were only a wild card team, but were still favored by 10.5 points. What team, with a losing record, beat them in the wild card round?

Answer: Seattle Seahawks

The Seahawks were 7-9 and the first team to make the play-offs with a losing record. They would lose the Bears in the divisional round.
5. On January 20, 1991, the San Francisco 49ers were favored to go back to the Super Bowl. The 49ers had dominated most of the 1980s and were still a very strong team, led by Montana and Roger Craig. Which team upended their Super Bowl hopes?

Answer: New York Giants

The New York Giants were led by Jeff Hostetler due to Phil Simms injury earlier in the season. He would lead the Giants into the Super Bowl and a victory over the Buffalo Bills 20-19.
6. In 2001, the St. Louis Rams were the greatest show on turf. They were 14 point favorites in the Super Bowl against a team with a second year QB. Which team would St. Louis lose to?

Answer: New England Patriots

The New England Patriots were led by some kid named Tom Brady. He took over for an injured Drew Bledsoe and led the Patriots to a 20-17 upset in Super Bowl XXXVI.
7. The Baltimore Colts were the best team in the NFL back in 1968-69 season. They were an 18 point favorite to win the game. Which upstart AFL team stole the spotlight?

Answer: New York Jets

The New York Jets, led by "Broadway" Joe Namath, shocked the NFL and AFL world to become champions winning 16-7.
8. Super Bowl IV had a dominant Minnesota Vikings team everyone believed to be the best team in the NFL. The upstart AFL league sent which team to pull the upset?

Answer: Kansas City Chiefs

The Vikings were heavily favored against the Chiefs, but only managed one touchdown in a lopsided 23-7 game.
9. Super Bowl XLII had the first undefeated team reach the big game since the 1972. The Patriots were huge favorites to win the big game only to see it slip away, to which NFC team?

Answer: New York Giants

The game went back and forth all game long. It was not decided until an amazing catch by David Tyree's incredible helmet catch and the last minute TD by Burress sealed the victory by 17-14.
10. In the 2011 wild card round, a surprising Denver Broncos team lead by Tim Tebow somehow managed to take the Broncos to overtime and win with an 80 yard TD pass on the first play, to beat which AFC opponent?

Answer: Pittsburgh Steelers

Everyone was shocked the Broncos made it that far as Tim Tebow somehow made enough plays to push them into a play-off spot. New England would dispose of the magic team 45-10 the very next round and Tim Tebow would never have that kind of run again.
Source: Author Jojo12478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Who Am I? Super Bowl MVP Edition Average
2. Super Bowled Over Average
3. 40 Years of Super Bowls Average
4. Super Bowls Average
5. Super Bowl MVPs Average
6. You Don't Have A Prayer Average
7. Super Bowl Quarterbacks Average
8. Super Bowl Average
9. Super Bowl - The First Forty Average
10. Defeated Super Bowl Teams Easier
11. Super Bowl History Average
12. The Super Bowl Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us