FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about NHL Hockey
Quiz about NHL Hockey

NHL Hockey Trivia Quiz


This is just a little quiz for hockey fans. I didn't try to make it easy or hard. Enjoy!

A multiple-choice quiz by canadian_quizmaster. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL Challenge

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
26,196
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
2330
- -
Question 1 of 15
1. Which Detroit Red Wings player is nicknamed the professor? Hint


Question 2 of 15
2. Which hockey player married the daughter of former NHL player Phil Esposito? Hint


Question 3 of 15
3. Which 4 Swedish hockey players are from the same town? Hint


Question 4 of 15
4. In the early 1990s a record was set for most short-handed goals in a game, by one player: how many? Hint


Question 5 of 15
5. Who was the only NHL player to win an award so often that they let him keep it? Hint


Question 6 of 15
6. Which of these players is the only one known to have played all of the positions in one Stanley Cup playoff game? Hint


Question 7 of 15
7. Who was the first woman to be the president of an NHL club? Hint


Question 8 of 15
8. Which player scored the last goal at McNichols Sports Arena and the first at the Pepsi Center? Hint


Question 9 of 15
9. Who scored the last goal of the 1966-1967 season and the last of the original 6 era in the NHL? Hint


Question 10 of 15
10. Who was the first player to score a goal in the new 4 on 4 overtime? Hint


Question 11 of 15
11. Which player has the nickname T-Bo (in English)? Hint


Question 12 of 15
12. What excuse did Glenn Hall give for missing training camp every year? Hint


Question 13 of 15
13. Before joining the NHL what job did Teemu Selanne have in Finland? Hint


Question 14 of 15
14. Which hockey player scored the first goal outside of North America in an NHL game? Hint


Question 15 of 15
15. For what amount did Charlie Dinsmore sign with the Montreal Maroons in 1930? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Detroit Red Wings player is nicknamed the professor?

Answer: Igor Larionov

2. Which hockey player married the daughter of former NHL player Phil Esposito?

Answer: Alexander Selivanov

3. Which 4 Swedish hockey players are from the same town?

Answer: Markus Naslund, Henrik Sedin, Daniel Sedin, Peter Forsberg

Markus, Daniel, Henrik and Peter are all from Ornskoldsvik, Sweden.
4. In the early 1990s a record was set for most short-handed goals in a game, by one player: how many?

Answer: 3

Theoren Fleury did it on March 9th, 1991 in an 8-4 victory for Calgary over St. Louis.
5. Who was the only NHL player to win an award so often that they let him keep it?

Answer: Frank Boucher

Frank Boucher won the Lady Byng trophy 7 times in 8 years.
6. Which of these players is the only one known to have played all of the positions in one Stanley Cup playoff game?

Answer: Francis 'King' Clancy

Clancy accomplished this feat in 1923.
7. Who was the first woman to be the president of an NHL club?

Answer: Marguerite Norris

Marguerite Norris became the first female president in NHL history when she became the president of the Detroit Red Wings in 1954.
8. Which player scored the last goal at McNichols Sports Arena and the first at the Pepsi Center?

Answer: Milan Hedjuk

9. Who scored the last goal of the 1966-1967 season and the last of the original 6 era in the NHL?

Answer: George Armstrong

10. Who was the first player to score a goal in the new 4 on 4 overtime?

Answer: Mike Ricci

Ricci scored on a 4 on 3 powerplay in overtime on Oct 7, 1999. Bure got the first goal while the players were actually 4 on 4 with no players in the penalty box on Oct 13, 1999.
11. Which player has the nickname T-Bo (in English)?

Answer: Jocelyn Thibault

12. What excuse did Glenn Hall give for missing training camp every year?

Answer: I'm painting my barn

13. Before joining the NHL what job did Teemu Selanne have in Finland?

Answer: Kindergarten Teacher

Teemu worked as a kindergarten teacher for three years in Finland while playing for Jokerit.
14. Which hockey player scored the first goal outside of North America in an NHL game?

Answer: Scott Walker

Scott Walker scored the first goal in a 3-2 victory for the Canucks over the Mighty Ducks in Tokyo Japan, on October 3rd, 1997.
15. For what amount did Charlie Dinsmore sign with the Montreal Maroons in 1930?

Answer: $1

Charlie decided that he wanted to make a comeback, and he agreed to play for a dollar. He appeared in nine games, earning just over 10 cents a game. He was released at the end of the season.
Source: Author canadian_quizmaster

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. NHL Hockey Teasers Tough
2. Arena Nicknames and Players Tough
3. Time to Play Hockey Tough
4. Miscellaneous Hockey Tough
5. Hard Hockey Very Difficult
6. Mixed NHL Tough
7. Hockey Goons Tough
8. NHL Challenges Difficult
9. Real Hockey Difficult
10. The Puck Stops Here! Very Difficult
11. Ice Hockey Very Difficult
12. Very Hard NHL Hockey Very Difficult

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us