FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hard Hockey
Quiz about Hard Hockey

Hard Hockey Trivia Quiz


Think you know hockey? Try this quiz.

A multiple-choice quiz by hockey_nerd. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL Challenge

Author
hockey_nerd
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
9,160
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
5 / 15
Plays
2938
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 73 (1/15), Guest 209 (7/15), Guest 24 (9/15).
- -
Question 1 of 15
1. What NHL team did not participate in the 1983 entry draft? Hint


Question 2 of 15
2. What player won the inaugural Selke Trophy in 1978?

Answer: (Current NHL GM)
Question 3 of 15
3. What was Adam Oates' first NHL team? Hint


Question 4 of 15
4. Why was no Stanley Cup awarded in 1919? Hint


Question 5 of 15
5. Who holds the All-Star game record for best GAA among all goalies who have played in at least two games? Hint


Question 6 of 15
6. For what Russian team did Pavel Bure play in his junior days? Hint


Question 7 of 15
7. Which player was the first to score 500 goals in hockey?

Answer: (He was also the first to score 50 in 50)
Question 8 of 15
8. Which Boston Bruin has scored 50 goals in 50 games? Hint


Question 9 of 15
9. Whose record did Teemu Selanne break as top point scoring rookie?

Answer: (It's not Bossy--that's goals.)
Question 10 of 15
10. What player holds the record for the most twenty goal seasons? Hint


Question 11 of 15
11. What team had the most shots on goal in one game? Hint


Question 12 of 15
12. What team was forced to leave the league after its arena burned down after six games in the NHL's first season?

Answer: (One or two words)
Question 13 of 15
13. What country won the first World Cup of Hockey? Hint


Question 14 of 15
14. What was the first number officially retired by the Pittsburgh Penguins? Hint


Question 15 of 15
15. Who was the first GM of the New York Rangers?

Answer: (Known as the 'Silver Fox')

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 10 2024 : Guest 73: 1/15
Jun 23 2024 : Guest 209: 7/15
Jun 20 2024 : Guest 24: 9/15
Jun 19 2024 : Guest 142: 3/15
May 27 2024 : Guest 70: 5/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What NHL team did not participate in the 1983 entry draft?

Answer: St. Louis Blues

The St. Louis Blues did not participate because of ownership problems.
2. What player won the inaugural Selke Trophy in 1978?

Answer: Bob Gainey

Bob Gainey won the first Selke Trophy as top defensive forward. He also won in 1979, 1980, and 1981 and finished as runner up in 1982.
3. What was Adam Oates' first NHL team?

Answer: Detroit Red Wings

He was signed as a free agent by the Wings in 1985. He has also played for the Blues, Bruins, and Caps.
4. Why was no Stanley Cup awarded in 1919?

Answer: Flu Epidemic

A flu epidemic, which killed Montreal's Joe Hall, caused the Cup final to be cancelled.
5. Who holds the All-Star game record for best GAA among all goalies who have played in at least two games?

Answer: Gilles Villemure

Gilles Villemure holds the record with a 0.68 GAA in three games.
6. For what Russian team did Pavel Bure play in his junior days?

Answer: CSKA Moscow

Bure played for CSKA Moscow from '87-88 to '90-91.
7. Which player was the first to score 500 goals in hockey?

Answer: Maurice Richard

Maurice 'Rocket' Richard was the first to score 500 goals, a feat he accomplished in October of 1957.
8. Which Boston Bruin has scored 50 goals in 50 games?

Answer: Cam Neely

Neely scored 50 goals in 49 games, but never got credit for his accomplishment because it was his team's 66th game.
9. Whose record did Teemu Selanne break as top point scoring rookie?

Answer: Peter Stastny

Stastny set the record in 1980-81 with 109 points and Selanne broke it 12 years later with 132.
10. What player holds the record for the most twenty goal seasons?

Answer: Gordie Howe

Howe holds the record with 22 twenty goal seasons.
11. What team had the most shots on goal in one game?

Answer: Boston Bruins

The Bruins had 83 shots in one game in 1941. They defeated the Chicago Blackhawks 3-2.
12. What team was forced to leave the league after its arena burned down after six games in the NHL's first season?

Answer: Montreal Wanderers

The Montreal Wanderers were forced out of the league six games into the 1917-18 season.
13. What country won the first World Cup of Hockey?

Answer: USA

The USA won the first World Cup of Hockey in 1996, led by Mike Richter, Brett Hull and John LeClair.
14. What was the first number officially retired by the Pittsburgh Penguins?

Answer: 66

The #66 of Mario Lemieux (a Penguin from 1984 to 1997) was retired in November 1997. The #99 of Wayne Gretzky was retired by the NHL for all clubs in February 2000.
Michel Briere's #21 was not used by the Penguins after his death in 1970. Briere was a promising player, but died in a car crash. It was officially retired some 40 years later in January 2001.
15. Who was the first GM of the New York Rangers?

Answer: Lester Patrick

Lester Patrick was the Ranger's first GM. He is widely known for donning the pads and playing goal in a crucial playoff game.
Source: Author hockey_nerd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor racemany2k before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. NHL Hockey Teasers Tough
2. Arena Nicknames and Players Tough
3. Time to Play Hockey Tough
4. Miscellaneous Hockey Tough
5. Mixed NHL Tough
6. Hockey Goons Tough
7. NHL Challenges Difficult
8. NHL Hockey Difficult
9. Real Hockey Difficult
10. The Puck Stops Here! Very Difficult
11. Ice Hockey Very Difficult
12. Very Hard NHL Hockey Very Difficult

7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us