FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hockey Goons
Quiz about Hockey Goons

Hockey Goons Trivia Quiz


"I went to a fight, and a hockey match broke out". So goes the old joke. But fighting has always been a part of ice hockey, at least in Canada and America.

A multiple-choice quiz by peterzezel. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL Challenge

Author
peterzezel
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
132,042
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
2655
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (13/20), Guest 24 (16/20), Guest 72 (3/20).
- -
Question 1 of 20
1. Their brash and tough style gave the Philadelphia Flyers what colorful nickname in the 1970s? Hint


Question 2 of 20
2. What was the nickname of one of Philadelphia's best known goon, Dave Schultz? Hint


Question 3 of 20
3. Who once set a record in the NHL, for most fighting major penalties in a career? Hint


Question 4 of 20
4. Which of these prolific scorers actually began his career as a goon, more interested in winning fights than scoring goals? Hint


Question 5 of 20
5. Marty McSorley received a 23-game suspension and was found guilty of assault with a weapon in a court of law. Who was the victim of his two-fisted stick attack? Hint


Question 6 of 20
6. During a 1976 exhibition tour, which team walked off the ice to their dressing room, because the Philadelphia Flyers were playing too rough? Hint


Question 7 of 20
7. Which of these players when he retired, was the career penalty minutes leader for the NY Rangers, having accumulated 1,229 minutes? Hint


Question 8 of 20
8. Which NHL brawler used to predict in the newspapers who he was going to fight next? Hint


Question 9 of 20
9. After Dave Schultz, the next Flyer's enforcer was also named Dave. What was his last name? Hint


Question 10 of 20
10. Which goon had the nickname, "the Tasmanian Devil"? Hint


Question 11 of 20
11. Which of these is true about goon/enforcer Stu Grimson? Hint


Question 12 of 20
12. Which of the following, had the most penalty minutes (67) in one game?
Hint


Question 13 of 20
13. Which of the following had the most penalties (10) in one game?
Hint


Question 14 of 20
14. What is Stu Grimson's nickname? Hint


Question 15 of 20
15. Who was suspended for first twelve games of 1989-90 season by the NHL, for attacking Chris Chelios of the Montreal Canadiens in his team's final playoff game, May 11, 1989 (Wales Conference Final)? Hint


Question 16 of 20
16. In the 1987 playoffs between Philadelphia and Montreal, a fight occurred before the game even started. Who were the main combatants? Hint


Question 17 of 20
17. What was unusual about a fight between Richard Zednik and Karl Dykhuis in November 2002? Hint


Question 18 of 20
18. Who recorded an incredible 472 penalty minutes in one season (That's nearly 6 minutes per game, every game)? Hint


Question 19 of 20
19. Who recorded 42 penalty minutes in a NHL playoff game? Hint


Question 20 of 20
20. On Oct. 17, 1995, Tie Domi sucker-punched a player who called him "Tie Dummy". Who was that player? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 07 2024 : Guest 71: 13/20
Jun 20 2024 : Guest 24: 16/20
May 30 2024 : Guest 72: 3/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Their brash and tough style gave the Philadelphia Flyers what colorful nickname in the 1970s?

Answer: Broad Street Bullies

Broad Street, in South Philadelphia is where the Flyer's home rink (The Spectrum) was located. Their new rink (The First Union Center) is next door to the old spectrum which is still in use for minor league hockey and other events.
2. What was the nickname of one of Philadelphia's best known goon, Dave Schultz?

Answer: The Hammer

Schultz spend so much time in the penalty box, that he actually recorded a song called, "The Penalty Box." His earlier nickname in junior hockey had been "Sergeant Schultz", again for his rough style of play.
3. Who once set a record in the NHL, for most fighting major penalties in a career?

Answer: Tiger Williams

Williams had 221 Fights plus another 21 in the playoffs.
4. Which of these prolific scorers actually began his career as a goon, more interested in winning fights than scoring goals?

Answer: Gordie Howe

Known as "Mr Elbows" in his early days, Howe played until he was 51 years old, and held NHL records of 801 goals (regular season), and 1,850 points until Wayne Gretzky came long.
5. Marty McSorley received a 23-game suspension and was found guilty of assault with a weapon in a court of law. Who was the victim of his two-fisted stick attack?

Answer: Donald Brashear

McSorley playing for the Bruins, slammed his stick into Brashear's head. McSorley said he intended to hit his opponent in the shoulder to goad him into a fight. Instead, the blow knocked out Brashear, then with the Canucks, and the back of Brashear's head crashing to the ice.
6. During a 1976 exhibition tour, which team walked off the ice to their dressing room, because the Philadelphia Flyers were playing too rough?

Answer: Soviet Red Army Team

After 40 minutes of negotiating, the Flyers refused to ease up. Only the threat of not paying the Soviets their fee, got them back on the ice. Bobby Clarke, then a Flyers player, would later (as a GM) do everything possible to avoid having Russian players on the Flyers' team. He later eased up on that stance.
7. Which of these players when he retired, was the career penalty minutes leader for the NY Rangers, having accumulated 1,229 minutes?

Answer: Ron Greschner

All four choices spent a lot of time in the 'sin bin' for the Rangers, but Greshner had the most time. Greshner was married to super model Carol Alt, who obviously loved the bad boys.
8. Which NHL brawler used to predict in the newspapers who he was going to fight next?

Answer: Tie Domi

He was fined on Jan. 4, 1993, for saying he was going to fight Bob Probert the next time the two met.
9. After Dave Schultz, the next Flyer's enforcer was also named Dave. What was his last name?

Answer: Brown

Dave Brown, not to be confused with the quarterback of the NY Giants with the same name.
10. Which goon had the nickname, "the Tasmanian Devil"?

Answer: Terry O'Reilly

Though best known early in his career for some epic fights (many with Dave Schultz), The 1977-78 season was a breakthrough year for Terry O'Reilly. Somehow, the right winger who couldn't skate or stickhandle, exploded for 29 goals and 90 total points.
11. Which of these is true about goon/enforcer Stu Grimson?

Answer: Is a devout christian.

The left winger averaged over 3 penalty minutes per game. No word of whether he asks forgiveness.
12. Which of the following, had the most penalty minutes (67) in one game?

Answer: Randy Holt

67 Minutes in a 60 minute game! While with the Kings, March 11, 1979, at Philadelphia (of course), Holt was assessed 1 minor, 3 majors, 2 10-minute misconducts, and 3 game misconducts. Maybe Los Angeles was just showcasing him to try to trade him to Philly.
13. Which of the following had the most penalties (10) in one game?

Answer: Chris Nilan

Playing for the Bruins, Mar. 31, 1991, at Boston against Hartford. Nilan received 6 minors, 2 majors, 1 10-minute misconduct, 1 game misconduct.
14. What is Stu Grimson's nickname?

Answer: The Grim Reaper

The Grim Reaper averaged about twenty or more fights per season.
15. Who was suspended for first twelve games of 1989-90 season by the NHL, for attacking Chris Chelios of the Montreal Canadiens in his team's final playoff game, May 11, 1989 (Wales Conference Final)?

Answer: Ron Hextall

Not many goons played between the pipes, but Hexy was as close as they come. He was also suspended eight games by NHL for slashing in May 1987.
16. In the 1987 playoffs between Philadelphia and Montreal, a fight occurred before the game even started. Who were the main combatants?

Answer: Claude Lemieux (Mon) - Ed Hospodar (Phila)

Lemieux had an end-of-warmup ritual of shooting the puck into the opposing net. So Phila turned the net around before skating off. The Canadians turned it back so Lemieux could shoot. Then all hell broke loose. Ed "Boxcar" Hospodar and others came running onto the ice from the dressing room, some just in shorts and socks.
17. What was unusual about a fight between Richard Zednik and Karl Dykhuis in November 2002?

Answer: They were on the same team.

Teammates on the Montreal Canadians, the fight occurred on the bench during a practice session, after captain Saku Koivu was tripped. After they were pulled apart, there was no further trouble.
18. Who recorded an incredible 472 penalty minutes in one season (That's nearly 6 minutes per game, every game)?

Answer: Dave Schultz

The Stanley Cup winning team had several players with over 100 penalty minutes (Gary Dornhoefer, Don Saleski etc.), but even Orest Kindrachuk's 276 minutes couldn't come close to The Hammer that year (1974-75).
19. Who recorded 42 penalty minutes in a NHL playoff game?

Answer: Dave Schultz

Schultz again! On April 22, 1976, in a playoff game with Toronto, Schultz picked up one minor penalty, two 5-minute majors, one 10-minute misconduct and a double game misconduct, most of it thanks in part to squaring off with Dave "Tiger" Williams.
20. On Oct. 17, 1995, Tie Domi sucker-punched a player who called him "Tie Dummy". Who was that player?

Answer: Ulf Samuelsson

For his efforts, Domi received an 8-game suspension from the league.
Source: Author peterzezel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. NHL Hockey Teasers Tough
2. Red Hot Hockey! Very Difficult
3. Hard Hockey Very Difficult
4. Mixed NHL Tough
5. Real Hockey Difficult
6. Miscellaneous Hockey Tough
7. Very Hard NHL Hockey Very Difficult
8. Hockey Hodgepodge Difficult
9. Arena Nicknames and Players Tough
10. NHL Oddities Difficult
11. Hockey Mania II Tough
12. Hockey Mania I Tough

7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us