FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hockey Hodgepodge
Quiz about Hockey Hodgepodge

Hockey Hodgepodge Trivia Quiz


An hockey hodgepodge. Rules? Anything goes.

A multiple-choice quiz by bsd987. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL Challenge

Author
bsd987
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
289,703
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1099
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which player was the first in NHL to score a full-strength, power play, short-handed, penalty shot, and open net goal in the same game? Hint


Question 2 of 10
2. Which team set an NHL record when it was the first to score 16 goals in a game? Hint


Question 3 of 10
3. Which team drafted future Cy Young winning pitcher Tom Glavine in the fourth round of the 1984 NHL Entry Draft? Hint


Question 4 of 10
4. Which team almost relocated to Saskatoon after Ralston Purina pet foods sold the the franchise in 1983? Hint


Question 5 of 10
5. The Calder Memorial Trophy has been awarded annually to the top rookie in the NHL since 1932-33, when center Carl Voss won it. Who was the first defenseman to win the award? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first player directly out of a U.S. university to be selected first overall in the NHL Entry Draft/NHL Amateur Draft? Hint


Question 7 of 10
7. In 1999, the Dallas Stars won their first Stanley Cup on a controversial goal by Brett Hull after 114:51 was played in Game 6. This set a record for the longest cup-clinching game, breaking the record set during which Stanley Cup? Hint


Question 8 of 10
8. The first Colorado Rockies team to be a major sports team weren't a Major League Baseball team, but rather a National Hockey League team. Before the 1982-83 season, they moved to New Jersey and became the Devils. What were they called before they moved to Colorado for the 1976-77 season? Hint


Question 9 of 10
9. One of the biggest upsets in NHL history came in 1982 when the Los Angeles Kings, who had gone 24-41-15 during the regular season, shocked Wayne Gretzky and the Edmonton Oilers in the first round of the playoffs, a best-of-five event that went the distance. How many goals down did the Kings come back from to win game 3? Hint


Question 10 of 10
10. Which team set a NHL record when it made the playoffs in 29 consecutive seasons? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which player was the first in NHL to score a full-strength, power play, short-handed, penalty shot, and open net goal in the same game?

Answer: Mario Lemieux

All four played in the NHL, but it was Mario Lemieux who accomplished the feat, having done so on New Years Eve in 1988 against the New Jersey Devils.
2. Which team set an NHL record when it was the first to score 16 goals in a game?

Answer: Montreal Canadiens

On January 20, 1920, the Montreal Canadiens defeated the Toronto St. Patrick's 14-7, in what was the highest combined score in a NHL game until it was tied in 1985. Then less than two months later, they beat the Quebec Bulldogs 16-3, setting another record in the process.
3. Which team drafted future Cy Young winning pitcher Tom Glavine in the fourth round of the 1984 NHL Entry Draft?

Answer: Los Angeles Kings

The Kings drafted Glavine with the 69th pick in the draft, but he elected to play baseball after the Braves drafted him in the 2nd round that same year.
4. Which team almost relocated to Saskatoon after Ralston Purina pet foods sold the the franchise in 1983?

Answer: St. Louis Blues

The team was all set to relocate, but the NHL rejected the move because it did not want to lose the St. Louis market, especially for a market as small as Saskatoon.
5. The Calder Memorial Trophy has been awarded annually to the top rookie in the NHL since 1932-33, when center Carl Voss won it. Who was the first defenseman to win the award?

Answer: Kent Douglas

Douglas won it in 1962-63, one year before Jacques Laperriere became the second defenseman to win it. Orr won his in 1966-67.
6. Who was the first player directly out of a U.S. university to be selected first overall in the NHL Entry Draft/NHL Amateur Draft?

Answer: Joe Murphy

Joe Murphy, who was Canadian, was drafted first in 1986 out of Michigan State by the Detroit Red Wings. Brian Lawton was the first American drafted first overall in 1983, but he was selected out of high school. The first American selected first overall out of college was Rick DiPietro in 2000 out of Boston University.
7. In 1999, the Dallas Stars won their first Stanley Cup on a controversial goal by Brett Hull after 114:51 was played in Game 6. This set a record for the longest cup-clinching game, breaking the record set during which Stanley Cup?

Answer: 1996 Colorado-Florida

Colorado completed its sweep of the Florida Panthers on Uwe Krupp's third overtime goal past John Vanbiesbrouck in 1996. That broke the record set in 1934 between Chicago and Detroit, a double-overtime affair.
8. The first Colorado Rockies team to be a major sports team weren't a Major League Baseball team, but rather a National Hockey League team. Before the 1982-83 season, they moved to New Jersey and became the Devils. What were they called before they moved to Colorado for the 1976-77 season?

Answer: Kansas City Scouts

The other three were all the same franchise. In 1967, the NHL awarded a franchise to the Bay Area and it originally took the name California Seals, but changed that same year to Oakland Seals. After three years, it was changed again to California Golden Seals before the team picked up in 1976 and moved to Cleveland.

After two years in Cleveland, the franchise was contracted and the players merged into the Minnesota North Stars. The Scouts were founded in 1974 and lasted only two years before relocating.
9. One of the biggest upsets in NHL history came in 1982 when the Los Angeles Kings, who had gone 24-41-15 during the regular season, shocked Wayne Gretzky and the Edmonton Oilers in the first round of the playoffs, a best-of-five event that went the distance. How many goals down did the Kings come back from to win game 3?

Answer: 5

The Kings were once down 5-0, but scored six consecutive goals, and the winner coming in overtime, taking a 2-1 lead in the series. They also won game one 10-8, and game five 7-4.
10. Which team set a NHL record when it made the playoffs in 29 consecutive seasons?

Answer: Boston Bruins

The Bruins made the playoffs every season from 1967-68 through 1995-96, winning two Stanley Cups during that period. Their record was challenged by the Chicago Blackhawks, who made it 28 consecutive seasons from 1969-70 through 1996-97, but they fell one season shy of matching it.
Source: Author bsd987

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hockey Challenge! Difficult
2. Ultimate NHL Tough
3. NHL Facts Difficult
4. Hockey's Best [1] Very Difficult
5. Arena Nicknames and Players Tough
6. NHL Mixture Tough
7. NHL Goal Horns Very Difficult
8. NHL Mixture Very Difficult
9. Very Tough Hockey Very Difficult
10. Tough NHL Difficult
11. Hockey Volume 2 Difficult
12. Hockey Knowledge Difficult

7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us