Quiz about Red Sox 1979
Quiz about Red Sox 1979

Red Sox 1979 Trivia Quiz


This is about the 1979 Red Sox season. The year after Bucky Dent.

A multiple-choice quiz by connman30. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. Boston Red Sox

Author
connman30
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
329,578
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
241
Last 3 plays: Guest 208 (4/10), Guest 142 (6/10), Guest 71 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the Red Sox manager for the 1979 season? Hint

Don Zimmer
Ralph Hauk
Johnny Pesky
None of the above

2. Bill "Spaceman" Lee was traded to the Expos in 1978. Who was he traded for? Hint

Gary Carter
Stan Papi
Larry Wolfe
Jim Dwyer

3. In 1979, which three Red Sox players were voted in as All-Star American League starters? Hint

Dwight Evans, Carl Yastrzemski, Jim Rice
Dwight Evans, Jim Dwyer, Stan Papi
Jim Rice, Fred Lynn, Dwight Evans
Carl Yastrzemski, Fred Lynn, Jim Rice

4. In 1979, which of the following catchers caught more games for the Red Sox? Hint

Carlton Fisk
Michael Berry
Bob Montgomery
Gary Allenson

5. What number did Dennis Eckersley wear in the 1979 season? Hint

34
9
44
43

6. Who started the 1979 season at first base for the Boston Red Sox? Hint

Carl Yastrzemski
George Scott
Bob Watson
Jim Dwyer

7. George Scott was traded to the Kansas City Royals for who in 1979? Hint

Jim Dwyer
Jim Wright
Larry Wolfe
Tom Poquette

8. This Red Sox first baseman hit for the cycle on Septemebr 15, 1979. He became the first player to accomplish this feat in both the National League (for Houston Astros in 1977) and American League. Who was this? Hint

Carl Yastrzemski
Bob Watson
Tony Perez
Rich Hebner

9. The Red Sox in 1979 had an injury-plagued season, especially at second base, Jerry Remy started the season at second base, but can you name who finished the 1979 season as the everyday second baseman for the Boston Red Sox? Hint

Jack Brohamer
Denny Doyle
Stan Papi
Ted Sizemore

10. Bob Watson hit for the cycle in 1979. He came the from Houston Astros. Watson had a unique nickname for his bat. What was that name? Hint

Big George
Big Bertha
Big Babe
Big Boy


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the Red Sox manager for the 1979 season?

Answer: Don Zimmer

Don Zimmer was given a nickname by Bill Lee. That name was "The Gerbil". He was the original New York Mets third baseman.
2. Bill "Spaceman" Lee was traded to the Expos in 1978. Who was he traded for?

Answer: Stan Papi

Pitcher Bill Lee had a strong dislike for Don Zimmer because Zimmer kept Lee in the 'dog house' or bullpen for most of the 1978 season.
3. In 1979, which three Red Sox players were voted in as All-Star American League starters?

Answer: Carl Yastrzemski, Fred Lynn, Jim Rice

This was the first time that 3 teammates were voted in as starters in an All-Star Game. Yaz, due to soreness in his heal played first base.
4. In 1979, which of the following catchers caught more games for the Red Sox?

Answer: Gary Allenson

Due to injuries of Fisk in his right elbow, and Montgomery's right elbow, Gary Allenson caught more games. Bob Montgomery was the last Major League Baseball player not to be required to wear a batting helmet.
5. What number did Dennis Eckersley wear in the 1979 season?

Answer: 43

He wore number 43 for his entire time with the Red Sox. In 1999, he ranked number 98 on "The Sporting News" list of the '100 Greatest Baseball Players'.
6. Who started the 1979 season at first base for the Boston Red Sox?

Answer: George Scott

He was nicknamed "Boomer". He hit only 12 home runs in the season.
7. George Scott was traded to the Kansas City Royals for who in 1979?

Answer: Tom Poquette

George Scott was traded in a batting slump, he was 0 for 25 when he was traded to Kansas City.
8. This Red Sox first baseman hit for the cycle on Septemebr 15, 1979. He became the first player to accomplish this feat in both the National League (for Houston Astros in 1977) and American League. Who was this?

Answer: Bob Watson

Boston Red Sox fans will remember him as the winner of WSBK TV's Tenth Player Award. It is given to the player who did over and above expectations of a player.
9. The Red Sox in 1979 had an injury-plagued season, especially at second base, Jerry Remy started the season at second base, but can you name who finished the 1979 season as the everyday second baseman for the Boston Red Sox?

Answer: Ted Sizemore

Also injured in that season was Jack Brohamer, Stan Papi, and Jerry Remy with bad knee injuries.
10. Bob Watson hit for the cycle in 1979. He came the from Houston Astros. Watson had a unique nickname for his bat. What was that name?

Answer: Big Bertha

It was the only nickname given to a bat on the Red Sox team. He batted .337 for the Red Sox in 84 games.
Source: Author connman30

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 208: 4/10
Jan 03 2023 : Guest 142: 6/10
Dec 21 2022 : Guest 71: 6/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us