FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Seattle Seahawks Firsts
Quiz about Seattle Seahawks Firsts

Seattle Seahawks Firsts Trivia Quiz


You have to know your facts about the Seattle Seahawks to answer these questions. If you know the Seahawks, you should know these questions.

A multiple-choice quiz by robbyroo72. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Teams
  8. »
  9. Seattle Seahawks

Author
robbyroo72
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
223,463
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
677
- -
Question 1 of 15
1. Who was the first player Seahawk traded for in their franchise history? Hint


Question 2 of 15
2. In their first regular season game, Seattle defeated the St. Louis Cardinals by a final score of 30-24.


Question 3 of 15
3. In which year did the Seahawks have their first winning season? Hint


Question 4 of 15
4. Which player wore the jersey number 12 before the Seahawks retired it? Hint


Question 5 of 15
5. The first points scored in Seahawks history came on a touchdown pass from Sam Adkins to Steve Largent.


Question 6 of 15
6. Who was the first head coach of the Seattle Seahawks? Hint


Question 7 of 15
7. Which player was the first to rush for 100 yards in a game for the Seahawks? Hint


Question 8 of 15
8. Which team did Seattle beat for their first franchise win? Hint


Question 9 of 15
9. Which team defeated Seattle in their first ever AFC Championship game appearance? Hint


Question 10 of 15
10. In their first playoff appearance, Seattle lost to the Denver Broncos by a final of 31-7.


Question 11 of 15
11. Which player was the very first draft pick for Seattle in 1976? Hint


Question 12 of 15
12. The Seahawks played in the NFC Eastern Division when they entered the NFL in 1976.


Question 13 of 15
13. Which player was the first Seahawk inducted in to the Pro Football Hall of Fame? Hint


Question 14 of 15
14. Which player was the first to rush for 1,000 yards in Seahawks history? Hint


Question 15 of 15
15. Who was the first Seahawk voted to the Pro Bowl? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first player Seahawk traded for in their franchise history?

Answer: Steve Largent

The Seahawks traded an eighth-round draft pick to the Houston Oilers for Largent. The Seahawks wound up with the better end of the deal as Largent went on to play for 13 years in the National Football League.
2. In their first regular season game, Seattle defeated the St. Louis Cardinals by a final score of 30-24.

Answer: False

Although the final score was 30-24, it was the St. Louis Cardinals who won the game, not the Seattle Seahawks.
3. In which year did the Seahawks have their first winning season?

Answer: 1978

In 1978, the Seahawks finished with a record of 9 wins and 7 losses. In 1977, the Seahawks finished with a record of 5 wins and 9 losses. In 1979, the Seahawks finished the season with 9 wins and 7 losses. Their 2005 season was better than any of the others listed.
4. Which player wore the jersey number 12 before the Seahawks retired it?

Answer: Sam Adkins

Jersey number 12 was retired for the fans of Seattle, or the 12th man. However, while Sam Adkins played for Seattle, number 12 was his jersey number.
5. The first points scored in Seahawks history came on a touchdown pass from Sam Adkins to Steve Largent.

Answer: False

The first points scored by the Seahawks in franchise history were scored on a 27-yard field goal by their kicker, Don Bitterlich.
6. Who was the first head coach of the Seattle Seahawks?

Answer: Jack Patera

Jack Patera, a Minnesota Vikings assistant coach, was named the first head coach in Seahawks history. In 1982, Patera was fired and replaced by Mike McCormack on an interim basis. In 1983, Seattle hired Chuck Knox to coach their team. Mike Holmgren was coach in 2005, hired by new owner Paul Allen.
7. Which player was the first to rush for 100 yards in a game for the Seahawks?

Answer: Sherman Smith

On November 7, 1976, in a game against the Atlanta Falcons, Sherman Smith rushed for 124 yards. The Seahawks won that game by a final of 30-13.
8. Which team did Seattle beat for their first franchise win?

Answer: Tampa Bay

By a final score of 13-10, Seattle defeated the Tampa Bay Buccaneers to earn their first win. Tampa Bay like Seattle, was playing in their first NFL season. Their only other win in 1976 came against the Atlanta Falcons.
9. Which team defeated Seattle in their first ever AFC Championship game appearance?

Answer: Los Angeles Raiders

The loss capped a memorable season for Seattle Seahawks players and fans alike. They made their first ever postseason appearance, won their first ever postseason game, and advanced to their first ever AFC Championship game. They lost that game by a final score of 30-13.
10. In their first playoff appearance, Seattle lost to the Denver Broncos by a final of 31-7.

Answer: False

Although it is true that the final score was 31-7, the winner of the game was Seattle, not Denver. A side note to this question. 1983 was the year that John Elway entered the league and he was the quarterback of the Broncos in this game.
11. Which player was the very first draft pick for Seattle in 1976?

Answer: Steve Niehaus

He played defensive tackle and played college football for Notre Dame.
12. The Seahawks played in the NFC Eastern Division when they entered the NFL in 1976.

Answer: False

The Seahawks were in the NFC Western Division when they entered the league in 1976. They were moved to the AFC Western Division for the 1977 season.
13. Which player was the first Seahawk inducted in to the Pro Football Hall of Fame?

Answer: Steve Largent

After playing in the National Football League for 13 seasons, Steve Largent was the first Seahawk player to be inducted in to the Pro Football Hall of Fame.
14. Which player was the first to rush for 1,000 yards in Seahawks history?

Answer: Curt Warner

Drafted out of Penn St. in 1983, Curt Warner rushed for 1,449 yards and scored 13 touchdowns. Warner would miss the 1984 season after tearing a knee ligament in the season opener against the Cleveland Browns and was never the same.
15. Who was the first Seahawk voted to the Pro Bowl?

Answer: Steve Largent

Largent accomplished many firsts for Seattle, such as being voted on to the 1978 Pro Bowl roster. He finished the 1978 season with 71 receptions for 1,168 yards and 8 touchdowns. 1978 was the first of 7 Pro Bowl seasons for the future Hall of Fame receiver.
Source: Author robbyroo72

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us