FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Team Names Mascots and Colors
Quiz about Team Names Mascots and Colors

Team Names, Mascots and Colors Quiz


Crisp fall nights, bands playing, cheerleaders cheering, crowds roaring. Join me on a little tailgate trivia trip to the heartland of college football.

A multiple-choice quiz by wordwalker. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. College Sports
  8. »
  9. College Mascots

Author
wordwalker
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
370,573
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
627
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 148 (9/10), Guest 38 (9/10), Guest 96 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. When traveling down the I-70 corridor if you see tiger tails blowing in the wind from trunks, tailgates and antennas it must be game day at the University of Missouri. At one time the team colors were crimson and gold but what are the Mizzou Tiger's team colors now? Hint


Question 2 of 10
2. Visiting the home of the University of Oklahoma Sooner team you will see the great crimson and cream machine, as they are sometimes called. In 2005 Boomer and Sooner were introduced as mascots to represent the athletics department but what is considered the official University Of Oklahoma mascot. Hint


Question 3 of 10
3. It is Thanksgiving day 2011 and Deep, deep in the heart of Texas one of the great college rivalries between the University of Texas and Texas A&M is being played out for the last time. Texas A&M's mascot is a rough coat collie named Reveille. What is the University of Texas's mascot? Hint


Question 4 of 10
4. The University of Arkansas team was once known as the Cardinals but are now known as the Razorbacks. Their mascot is a live Russian Boar. What is his name? Hint


Question 5 of 10
5. The University of Tennessee Volunteers - white is one of the team colors but the other color comes from a daisy that can be found growing on the hills near the college. What is this color? Hint


Question 6 of 10
6. The University of Kentucky Wildcats can trace its nickname back 1909. After defeating an Illinois team a school official told students in a chapel service, "They fought like wildcats." What are the mascot's and team's colors? Hint


Question 7 of 10
7. Located in Southern Illinois, sometimes called "Little Egypt", Saluki Stadium is the home field of Southern Illinios University. Saluki is the team mascot. Just what is Saluki? Hint


Question 8 of 10
8. Team colors and mascots are serious business. After a long period of losing seasons In 1979 the University of Iowa hired Hayden Fry as their head coach. In an effort to boost team moral he contacted the Pittsburgh Steelers, the top NFL team at the time, and gained permission to adopt their black and gold colors to the university's uniform style. He then hired a marketing firm to develop the Tigerhawk logo. In November 2011 the traditional black and gold Tigerhawk helmet logo was changed to red white and blue to commemorate what special day? Hint


Question 9 of 10
9. This great university team seems to have somewhat of an identity crisis. Some of its names have been the Old Gold Knights, Bug Eaters, Tree Planters, The Rattlesnake Boys, Antelopes or Hawkeyes. What state is home to the team known today as the Cornhuskers? Hint


Question 10 of 10
10. Many Pro Football Hall of Famers as well as many All-American stars have played on the University of Kansas team. The team name is the Jayhawks. What kind of bird is a Jayhawk? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : Guest 148: 9/10
May 16 2024 : Guest 38: 9/10
May 13 2024 : Guest 96: 8/10
May 10 2024 : Guest 174: 9/10
May 10 2024 : Guest 64: 8/10
May 10 2024 : Guest 151: 8/10
May 07 2024 : Guest 198: 6/10
May 05 2024 : Guest 67: 7/10
May 03 2024 : zeroapoc: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When traveling down the I-70 corridor if you see tiger tails blowing in the wind from trunks, tailgates and antennas it must be game day at the University of Missouri. At one time the team colors were crimson and gold but what are the Mizzou Tiger's team colors now?

Answer: Black and gold

The striking black and gold of the team uniforms reflect the color of their Bengal tiger mascot. In 1999 the university formed a conservation program called Mizzou Tigers for Tigers. Its purpose is to research and preserve tiger habitats around the world.
2. Visiting the home of the University of Oklahoma Sooner team you will see the great crimson and cream machine, as they are sometimes called. In 2005 Boomer and Sooner were introduced as mascots to represent the athletics department but what is considered the official University Of Oklahoma mascot.

Answer: Sooner Scooner

The Sooner Schooner is a covered wagon commemorating the early settlers who made the 1889 land run on Oklahoma territory, The schooner became the official mascot of the Oklahoma Sooners in 1980 and still is. Boomer and Scooner are costumed characters that are a representation of the ponies of the official mascot and represent the athletic department at sporting, civic and charity events.
3. It is Thanksgiving day 2011 and Deep, deep in the heart of Texas one of the great college rivalries between the University of Texas and Texas A&M is being played out for the last time. Texas A&M's mascot is a rough coat collie named Reveille. What is the University of Texas's mascot?

Answer: Bevo a longhorn steer

Bevo became the University of Texas mascot in 1916 and has been known to occasionally add to the half time entertainment by charging cheerleaders, bands and cars. When Texas A&M left the Big Twelve Conference to join the Southeastern Conference it ended a 118 year rivalry with University of Texas.
4. The University of Arkansas team was once known as the Cardinals but are now known as the Razorbacks. Their mascot is a live Russian Boar. What is his name?

Answer: Tusk

Tusk is a Russian Boar and the various boars that have been used as the mascot have weighed as much as 475 pounds. In spite of their great size they have been known to jump over a four feet high gate. Tusk lives on a rural farm and loves to roll in his favorite mud hole. He travels to every home game and will even give autographs by placing an ink stamped hoof on programs or T-Shirts.
5. The University of Tennessee Volunteers - white is one of the team colors but the other color comes from a daisy that can be found growing on the hills near the college. What is this color?

Answer: Orange

This particular color of orange is distinct to the university and is called UT Orange, It is also sold at Home Depot stores as a paint selection.
6. The University of Kentucky Wildcats can trace its nickname back 1909. After defeating an Illinois team a school official told students in a chapel service, "They fought like wildcats." What are the mascot's and team's colors?

Answer: Blue and White

Originally their colors were blue and yellow but blue and white have been the university's official colors since 1892. At one time a live bobcat named Blue was the team mascot. The Wildcat, a costumed mascot, began to perform at games in 1976 and Scratch, a kid friendly mascot, now appears with him at all the games.
7. Located in Southern Illinois, sometimes called "Little Egypt", Saluki Stadium is the home field of Southern Illinios University. Saluki is the team mascot. Just what is Saluki?

Answer: Dog

Saluki is an Egyptian dog and one of the oldest dog breeds. It is similar to a grey hound. Legend has it that during a time of great drought in nothern Illinois the Southern part of the state had abundant rain and crops. People from northern Illinois came to Southern Illinois for corn, wheat, and hay. Because of the similarity to the Bible story found in the book of Genesis, where a great drought caused people to come to Egypt for food, the area is often called "Little Egypt".
8. Team colors and mascots are serious business. After a long period of losing seasons In 1979 the University of Iowa hired Hayden Fry as their head coach. In an effort to boost team moral he contacted the Pittsburgh Steelers, the top NFL team at the time, and gained permission to adopt their black and gold colors to the university's uniform style. He then hired a marketing firm to develop the Tigerhawk logo. In November 2011 the traditional black and gold Tigerhawk helmet logo was changed to red white and blue to commemorate what special day?

Answer: Veterans Day

Hayden Fry was a psychology major and he did not hesitate to try it out on opposing teams. Such as, having the visiting team's locker room painted pink believing it would have a calming effect on their aggressiveness. He left the University of Iowa in 1998 but the opposing team's locker room is still painted pink.
9. This great university team seems to have somewhat of an identity crisis. Some of its names have been the Old Gold Knights, Bug Eaters, Tree Planters, The Rattlesnake Boys, Antelopes or Hawkeyes. What state is home to the team known today as the Cornhuskers?

Answer: Nebraska

Despites its less than ferocious sounding name the Cornhuskers had the most wins and the highest winning percentage of any college football program over the five decades 1960s to 2000s.
10. Many Pro Football Hall of Famers as well as many All-American stars have played on the University of Kansas team. The team name is the Jayhawks. What kind of bird is a Jayhawk?

Answer: Mythical bird

The mythical Jayhawk has been described as a cross between a Blue Jay and a Hawk. The university has been under some pressure to change the name because of its association with the murderous band of guerrillas that terrorized settlers along the Missouri/Kansas border in the late 1850s.

The University of Kansas and Baby Jay their mascot with his red head, blue sweater and big yellow boots doesn't resemble a Blue Jay or a Hawk and certainly isn't very terrorizing.
Source: Author wordwalker

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us