FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Season of Cardinals 2011
Quiz about The Season of Cardinals 2011

The Season of Cardinals: 2011 Trivia Quiz


The 2011 season was a remarkable season for the Cardinals,in which they overcame so many odds to reach the Champion.

A multiple-choice quiz by Munku5trap. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. St Louis Cardinals

Author
Munku5trap
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
352,495
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
392
- -
Question 1 of 10
1. We start at the remarkable day of Aug. 25, after the Cardinals were swept at home by the Dodgers and had a record of 67-63. Which team did they defeat on Aug. 25? Hint


Question 2 of 10
2. In the probably the craziest September in Major League history, the Cardinals along with another American League (AL) team, made history by coming back from huge September deficits and finally went into postseason. What was the AL team? Hint


Question 3 of 10
3. In the National League Division Series (NLDS), they met the heavily-favored Phillies. In the very first inning of the NLDS, a Cardinal sent the ball out of the ballpark. Who is that Cardinal? Hint


Question 4 of 10
4. The Cardinals-Phillies series reached its climax in Game 5 as both teams' aces Chris Carpenter & Roy Halladay had a brilliant pitchers' duel. The Cardinals won 1-0 as Carpenter pitched a complete-game 3-hit shutout. Who scored the lone run for the Cardinals? Hint


Question 5 of 10
5. In the National League Championship Series(NLCS), they faced the Milwaukee Brewers. After blowing a 4-run lead in Game 1, their offense broke out in Game 2, highlighted by Albert Pujols' great batting performance. How many RBIs did he get in that game? Hint


Question 6 of 10
6. In Game 6 the two teams put on a slugfest as 6 batters hit home runs and the Redbirds sealed their 4-2 series victory with a score of 12-6. Among them was the NLCS MVP, who hit 3 home runs in the NLCS. Who is he? Hint


Question 7 of 10
7. In the historic World Series against the Rangers, both teams played a breath-taking ballgame. In the 7-game series, only 2 starters earned wins. Besides the Cardinals' ace Carpenter, who is the other starter? Hint


Question 8 of 10
8. In the World Series, Albert Pujols and Allen Craig both hit 3 homers, becoming the first pair of teammates to hit 3 homers in the WS since 2002. Which team in 2002 accomplished this? Hint


Question 9 of 10
9. It was hard to notice, in the celebrating crowd, that the Cardinals were actually fighting against the odds even before the regular season had started. Which of their starting players was out of the entire season due to injury? Hint


Question 10 of 10
10. After he got the 2nd ring with the Redbirds in his final season in St. Louis, Albert Pujols became a free agent and moved to AL. Where was his next stop? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We start at the remarkable day of Aug. 25, after the Cardinals were swept at home by the Dodgers and had a record of 67-63. Which team did they defeat on Aug. 25?

Answer: Pittsburgh Pirates

They defeated the Pirates to start a 23-9 run as they approached to the final month of the regular season. They took the 4-game series agianst the Pirates 3-1.
2. In the probably the craziest September in Major League history, the Cardinals along with another American League (AL) team, made history by coming back from huge September deficits and finally went into postseason. What was the AL team?

Answer: Tampa Bay Rays

The Rays swept the AL-best Yankees in the last 3 games in September as they overcame a 7-run deficit in the last night of regular season. They erased a 9-game gap between them and the Red Sox.

The Cardinals, however, erased an 8.5-game deficit to reach the postseason instead of the Braves. The 1964 Cardinals also came back from an 8.5-game deficit and clinched World Series Champion that year.
3. In the National League Division Series (NLDS), they met the heavily-favored Phillies. In the very first inning of the NLDS, a Cardinal sent the ball out of the ballpark. Who is that Cardinal?

Answer: Lance Berkman

Berkman started the Cardinals' postseason journey in a loud way. They eventually lost Game 1 11-6, but Berkman, who was elected as the Comeback Player of the Year, continued to boost the Cardinals, especially in the Game 6 of World Series.
4. The Cardinals-Phillies series reached its climax in Game 5 as both teams' aces Chris Carpenter & Roy Halladay had a brilliant pitchers' duel. The Cardinals won 1-0 as Carpenter pitched a complete-game 3-hit shutout. Who scored the lone run for the Cardinals?

Answer: Rafael Furcal

Furcal, the leadoff batter for the Redbirds, hit a triple in the first inning, and Skip Shumaker brought him home with a double.
5. In the National League Championship Series(NLCS), they faced the Milwaukee Brewers. After blowing a 4-run lead in Game 1, their offense broke out in Game 2, highlighted by Albert Pujols' great batting performance. How many RBIs did he get in that game?

Answer: 5

Pujols went 4-for-5 in that game, including a 2-run homer and 3 doubles with 5 RBIs. The Redbirds won the game 12-3.
6. In Game 6 the two teams put on a slugfest as 6 batters hit home runs and the Redbirds sealed their 4-2 series victory with a score of 12-6. Among them was the NLCS MVP, who hit 3 home runs in the NLCS. Who is he?

Answer: David Freese

Freese homered in the first 2 games and the last game to boost the Cardinals. He maintained his hot streak to the World Series, and became the 6th player to earn the NLCS and World Series MVP in the same season.
7. In the historic World Series against the Rangers, both teams played a breath-taking ballgame. In the 7-game series, only 2 starters earned wins. Besides the Cardinals' ace Carpenter, who is the other starter?

Answer: Derek Holland

Derek Holland silenced the Cardinals' offense as he pitched 8.1 shutout innings in the Rangers' Game 4 4-0 victory. Carpenter was 2-0 in 3 starts, ultimately earning the win in the final game after a 3-day short rest.
8. In the World Series, Albert Pujols and Allen Craig both hit 3 homers, becoming the first pair of teammates to hit 3 homers in the WS since 2002. Which team in 2002 accomplished this?

Answer: San Francisco Giants

The Giants' stars Barry Bonds and Jeff Kent accomplished it, but the Angels eventually came back to win the World Series. The A's, however, put their name in the record book in 2002 as they reached an AL-high 20 straight victories in the regular season.
9. It was hard to notice, in the celebrating crowd, that the Cardinals were actually fighting against the odds even before the regular season had started. Which of their starting players was out of the entire season due to injury?

Answer: Adam Wainwright

Adam Wainwright, who had experienced the 2006 clinch with the Redbirds, was injured and out of season during the spring training.
10. After he got the 2nd ring with the Redbirds in his final season in St. Louis, Albert Pujols became a free agent and moved to AL. Where was his next stop?

Answer: Los Angeles Angels of Anaheim

He moved to Anaheim as the Halos acquired both him and C. J. Wilson. The Cardinals, however, acquired Carlos Beltran to boost their offense after sending their hero to Anaheim.
Source: Author Munku5trap

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stuthehistoryguy before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Bob's Baseball Quizzes:

These are my baseball-themed quizzes! Enjoy!

  1. A Tribute To Yogi Berra Average
  2. Cooperstown - My Excellent Adventure Average
  3. It's A Baseball Family Affair! Easier
  4. I Bleed Cardinal Red Average
  5. Memorable Cardinal Baseball Moments Average
  6. Stan Musial - A Tribute to the Man Average
  7. Who Gave It Up? Average
  8. The Season of Cardinals: 2011 Average

5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us