FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Doctor Who Firsts
Quiz about Doctor Who Firsts

"Doctor Who" Firsts Trivia Quiz


Here is a quiz on the famous milestones of "Doctor Who". Enjoy this quiz!

A multiple-choice quiz by squiddyboy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Doctor Who
  8. »
  9. Doctor Who - Mixture

Author
squiddyboy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
107,044
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2308
- -
Question 1 of 10
1. What is the title of the first story to feature a companion leaving the Doctor? Hint


Question 2 of 10
2. Which story features the Doctor's first televised meeting with another member of his race? Hint


Question 3 of 10
3. Which story was the first segment of the "Key to Time" season? Hint


Question 4 of 10
4. What is the title of the story that featured the Doctor regenerating for the first time? Hint


Question 5 of 10
5. Which story introduced The Master? Hint


Question 6 of 10
6. What was the title of the first story featuring Sylvester McCoy as the Doctor? Hint


Question 7 of 10
7. Which story featured Colin Baker's first appearance in "Doctor Who"? Hint


Question 8 of 10
8. The name of the Doctor's home planet of Gallifrey was first spoken in which story? Hint


Question 9 of 10
9. Which epsiode featured the first appearance of Tegan? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the story that introduced the Doctor and his TARDIS? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the title of the first story to feature a companion leaving the Doctor?

Answer: "The Dalek Invasion of Earth"

In "The Dalek Invasion of Earth", Susan left the crew of the TARDIS to live with a human rebel named David.
2. Which story features the Doctor's first televised meeting with another member of his race?

Answer: "The Time Meddler"

The Meddling Monk from "The Time Meddler" was also a renegade Time Lord.
3. Which story was the first segment of the "Key to Time" season?

Answer: "The Ribos Operation"

"The Ribos Operation" was also the first appearance of Mary Tamm as Romana I.
4. What is the title of the story that featured the Doctor regenerating for the first time?

Answer: "The Tenth Planet"

"The Tenth Planet" featured the first Doctor (William Hartnell) regenerating into the Second Doctor (Patrick Troughton), a much more light-hearted incarnation. This story also introduced the Cybermen.
5. Which story introduced The Master?

Answer: "Terror of the Autons"

"Terror of the Autons" was the second story starring the Autons and the first that featured Roger Delgado as the Master.
6. What was the title of the first story featuring Sylvester McCoy as the Doctor?

Answer: "Time and the Rani"

The Sixth Doctor regenerated into the Seventh in this story, which also featured the evil Time Lady known as The Rani.
7. Which story featured Colin Baker's first appearance in "Doctor Who"?

Answer: "Arc of Infinity"

Although Colin's first appearance as the Doctor was the last episode of "Caves", he appeared earlier in "Arc of Infinity" as a Gallifreyan guard named Maxil.
8. The name of the Doctor's home planet of Gallifrey was first spoken in which story?

Answer: "The Time Warrior"

"The Time Warrior" also introduced the companion Sarah Jane and the Sontarans.
9. Which epsiode featured the first appearance of Tegan?

Answer: "Logopolis"

"Logopolis" was the last episode with Tom Baker as the fourth Doctor.
10. What is the name of the story that introduced the Doctor and his TARDIS?

Answer: "An Unearthly Child"

"An Unearthly Child" was the story that began the legend of "Doctor Who".
Source: Author squiddyboy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us