FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Popping Out Of The Buffyverse
Quiz about Popping Out Of The Buffyverse

'Popping' Out Of The "Buffyverse" Quiz


Please enjoy a pop culture reference quiz for both "Buffy The Vampire Slayer" and its spin-off "Angel". Questions will occur in chronological order inside the world of Buffy Summers and Angel.

A multiple-choice quiz by Gamemaster1967. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Buffy The Vampire Slayer
  8. »
  9. 'Buffy' And 'Angel'

Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
202,800
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
3845
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Bangelnobike (20/20), Guest 68 (12/20), comark2000 (20/20).
- -
Question 1 of 20
1. ['BTVS'] "Halloween"- episode 2.6
Ethan Rayne: "I feel quite moved to make you a deal you can't refuse."
This quote comes close to a quote from a 1972 movie, both of which imply a threat from the speaker. Which 1972 movie am I talking about?
Hint


Question 2 of 20
2. ['BTVS'] "Ted"- episode 2.11
When Buffy describes her mom's behavior as 'Stepford', who is she talking to?
Hint


Question 3 of 20
3. ['BTVS'] "Becoming"- 2.21
In the season two finale we meet a demon named Whistler. He'd come to help Buffy save the world, and proceeded to give her cryptic messages. In flashbacks we see that Whistler is the one who'd saved Angel in 1996 and sent him to seek out the Slayer. Which other famous vampire hero has a sidekick named Whistler?
Hint


Question 4 of 20
4. ['BTVS'] "Gingerbread"- 3.11
Xander: "I don't know about you but I'm gonna go trade my cow in for some beans."
Which of these folk tale characters also did what Xander described?
Hint


Question 5 of 20
5. ['BTVS'] 3.13- Other than Xander, who is "The Zeppo"? Hint


Question 6 of 20
6. ['BTVS'] "The Prom"- 3.20
Tucker Wells decided to interrupt Prom night by "pulling a Carrie" and causing chaos. Tucker's chaos came by way of the hellhounds eating the students. In the movie "Carrie", which character wanted to cause chaos at their Prom as well?
Hint


Question 7 of 20
7. ['BTVS'] "The Freshman"- 4.1
Buffy: "Okay, remember before you became ________, when you used to be a watcher?"
Hint


Question 8 of 20
8. ['BTVS'] "Something Blue"- 4.7
Willow loses control over her spell because she is too upset to be casting it alone. Also, Spike is seen chained in Giles' bathtub. According to Spike, what does not rate high in the "Zagat's Guide"?
Hint


Question 9 of 20
9. ['Angel']- "I've Got You Under My Skin"- 1.14
In this episode Ryan is a youngster possessed by a demon. When the group attempts an exorcism, Cordelia references a movie that covered the same topic.
She says to Angel: "I'm wondering if I should put plastic down. Angel, are you expecting any big vomiting here? Because I saw the movie." What movie had Cordy seen?
Hint


Question 10 of 20
10. ['BTVS'] "Buffy vs. Dracula"- 5.1
When Dracula appears to Buffy and announces his identity, she compares him to which Anne Rice character?
Hint


Question 11 of 20
11. ['BTVS'] "Forever"- 5.17
Where did Ben get the idea for Glory's minions, when he called them "Jawa rejects"?
Hint


Question 12 of 20
12. ['BTVS'] "Spiral"- 5.20
What famous cartoon character would have followed this suggestion of Giles':
"Perhaps we could paint a convincing tunnel on the side of a mountain."
Hint


Question 13 of 20
13. ['BTVS'] "Afterlife"- 6.3
In the 1987 movie "Aliens", Ripley and the gang find one survivor on LV-426. Which of these Ripley lines to Newt does Dawn also speak to Buffy?
Hint


Question 14 of 20
14. ['BTVS'] "Life Serial"- 6.5
While Buffy is inside her time loop in the Magic Box, the evil Trio discuss other related TV dilemmas. Which of these TV shows was not discussed?
Hint


Question 15 of 20
15. ['Angel'] "Slouching Toward Bethlehem"- 4.4
The title of the episode is found inside a poem by William Butler Yeats called ______.
Hint


Question 16 of 20
16. ['Angel'] "Soulless"- 4.11
Angelus sings a little song to himself. "If you go into the woods tonight.."
Is this based on a real song called "Teddy Bear's Picnic"?


Question 17 of 20
17. ['Angel'] "Orpheus"- 4.15
Who was "Marley's ghost" for Angelus in this season four episode?
Hint


Question 18 of 20
18. ['BTVS'] "Lies My Parents Told Me"- 7.17
In this episode we finish Spike's vampirian history with the story of how he saved his dying mother by turning her. What famous vampire book tells this same story?
Hint


Question 19 of 20
19. ['Angel'] "Lineage" 5.7
Spike: ""I can explain. Apparently, when Percy here was younger, he used to be known as Head Boy."
Spike is telling Angel this about Wesley, but where else do you find a Head Boy named Percy?
Hint


Question 20 of 20
20. ['Angel'] "Harm's Way"- 5.
When the narrator describes some of Wolfram and Hart's clients, the name Weyland-Yutami is mentioned. With only the "m" being changed to an "n", and getting Weyland-Yutani, you have the evil company from which movie series?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 18 2024 : Bangelnobike: 20/20
Feb 18 2024 : Guest 68: 12/20
Feb 16 2024 : comark2000: 20/20
Feb 16 2024 : Guest 65: 12/20
Jan 10 2024 : Bitkaplease: 20/20
Jan 07 2024 : Umadeabear: 20/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. ['BTVS'] "Halloween"- episode 2.6 Ethan Rayne: "I feel quite moved to make you a deal you can't refuse." This quote comes close to a quote from a 1972 movie, both of which imply a threat from the speaker. Which 1972 movie am I talking about?

Answer: "The Godfather"

Al Pacino was in "Serpico" in 1973, James Caan in "Slither" in 1972, and Robert Duvall in "Joe Kidd" in 1972. All three starred along side Marlon Brando in 1972's "The Godfather".
2. ['BTVS'] "Ted"- episode 2.11 When Buffy describes her mom's behavior as 'Stepford', who is she talking to?

Answer: Willow

The first movie, "The Stepford Wives", was released in 1975. A remake of that film came in 2004 and starred Nicole Kidman, Matthew Broderick, Bette Midler, and Christopher Walken. Stepford was a small community where the men had gathered at "the Lodge" and decided to turn their wives in to "mindless automatons". That phrase, "mindless automatons", was used by Spike in the season six episode "Bargaining"-
"Schools are just factories, spewing out mindless little automatons." The reference to "Stepford" would come again in the "Angel" episode "Sacrifice" in season four, by way of Lorne.

More "Stepford" movies followed after the 1975 release. "Revenge of the Stepford Wives" in 1980 and "Stepford Husbands" in 1996, and both of these were made for TV.
3. ['BTVS'] "Becoming"- 2.21 In the season two finale we meet a demon named Whistler. He'd come to help Buffy save the world, and proceeded to give her cryptic messages. In flashbacks we see that Whistler is the one who'd saved Angel in 1996 and sent him to seek out the Slayer. Which other famous vampire hero has a sidekick named Whistler?

Answer: Blade

In both the comics and in the action movie of 1998, Blade has a human side kick named Whistler. Kris Kristofferson played Whistler opposite Wesley Snipe's Blade in three "Blade" movies. The "Buffy" character of Whistler was planned to cross-over to the "Angel" series, but that never did pan out. Angel's hero side kick became Doyle until he sacrificed himself and passed his visions on to Cordelia.
4. ['BTVS'] "Gingerbread"- 3.11 Xander: "I don't know about you but I'm gonna go trade my cow in for some beans." Which of these folk tale characters also did what Xander described?

Answer: Jack

In the story "Jack and the Beanstalk", Jack trades a practical thing for an impractical thing- a handful of beans. The beans turn out to be magical and take Jack high into the sky for an adventure. Johnny Appleseed saved settlers in the Ohio Territory during the War of 1812 when Native American indians were forced to join the British. John Henry was a freed slave who out hammered a steam powered drill.

He used a twenty pound hammer in each hand and carved two seven foot holes into a rock mountain, while the drill managed one 9 foot hole in the 35 minute time frame. Sadly, John died moments afterward from a burst blood vessel in his brain!
5. ['BTVS'] 3.13- Other than Xander, who is "The Zeppo"?

Answer: Herbert Marx

Julius was Groucho (1890-1977), Leonard was Chico (1887-1961), Adolph was Harpo (1888-1964), and Milton was Gummo Marx (1982-1977). Herbert "Zeppo" Marx (1901-1979) was the youngest of the famous Marx Brothers. He was first given the nickname Zippo, but felt that Zeppo was more appealing.

Many people have cited Zeppo as the funniest of the Marx brothers, but was always left out in that role and had to play the somber or straight act.
6. ['BTVS'] "The Prom"- 3.20 Tucker Wells decided to interrupt Prom night by "pulling a Carrie" and causing chaos. Tucker's chaos came by way of the hellhounds eating the students. In the movie "Carrie", which character wanted to cause chaos at their Prom as well?

Answer: Chris

Chris arranged for the fiasco at the Prom, and caused a bucket of pig's blood to fall down onto Carrie as she accepted the role of Prom Queen. Carrie did not take the humiliation too well and a killed many of the people at the dance. In "Buffy" Tucker's crazy legacy continued in the form of his younger brother Andrew. Andrew was initially seen as an opponent of hers, but went on to aid Buffy in season seven.

He atoned for his sin of murdering Jonathan Levinson and became one of the gang in their fight against the First.
7. ['BTVS'] "The Freshman"- 4.1 Buffy: "Okay, remember before you became ________, when you used to be a watcher?"

Answer: Hugh Hefner

Hugh Hefner is the founder of "Playboy" magazine, and known to be quite a ladies man. Buffy was uncomfortable with her view of Giles the bachelor. She did not want to know he had a personal life and was quite uncomfortable finding Olivia and Giles in robes!
8. ['BTVS'] "Something Blue"- 4.7 Willow loses control over her spell because she is too upset to be casting it alone. Also, Spike is seen chained in Giles' bathtub. According to Spike, what does not rate high in the "Zagat's Guide"?

Answer: his dining accommodations

Spike: "I'm chained in a bathtub, drinking pig's blood from a novelty mug. Doesn't rate huge in the 'Zagat's Guide'." This guide is one of restaurants. It is made up from surveys done on a place's ability to offer good food, decoration, atmosphere and service. A new one comes out each year.
9. ['Angel']- "I've Got You Under My Skin"- 1.14 In this episode Ryan is a youngster possessed by a demon. When the group attempts an exorcism, Cordelia references a movie that covered the same topic. She says to Angel: "I'm wondering if I should put plastic down. Angel, are you expecting any big vomiting here? Because I saw the movie." What movie had Cordy seen?

Answer: "The Exorcist"

Linda Blair received an Academy Award nomination for her portrayal of Regan in "The Exorcist". It turned out, though, that she did not do the voice acting for her demon possession. When the news came, after she was nominated, it spoiled her chances at actually winning the award.

In this episode of "Angel", Ryan's demon wanted out of Ryan, but was trapped there. After its release, the demon tells Angel that Ryan was the blackest place he'd ever been inside. Ryan tries to kill his entire family at the end, but Angel rushes over and saves them before their house could burn down with them all inside. "Buffy" fans may remember Cordy mentioning she'd seen the movie in the episode "I Only Have Eyes For You".
10. ['BTVS'] "Buffy vs. Dracula"- 5.1 When Dracula appears to Buffy and announces his identity, she compares him to which Anne Rice character?

Answer: Lestat

Buffy: "'Cause I've fought more than a couple pimply, overweight vamps that called themselves Lestat." Lestat appears in many of Anne's novels, including "Interview With The Vampire", "The Vampire Lestat", "Queen of the Damned", "The Tale of the Body Thief", "Memnoch the Devil", and "Blackwood Farm".
11. ['BTVS'] "Forever"- 5.17 Where did Ben get the idea for Glory's minions, when he called them "Jawa rejects"?

Answer: The "Star Wars" series

Jawas are seemingly faceless with glowing eyes inside hoods. They travel across their home planet, Tatooine, looking for discarded machinery. You can access all the information about this "Star Wars" species at www.starwars.com. Ben was right on the money, Glory's minions were of short stature and wore brown hooded robes!
12. ['BTVS'] "Spiral"- 5.20 What famous cartoon character would have followed this suggestion of Giles': "Perhaps we could paint a convincing tunnel on the side of a mountain."

Answer: Wile E. Coyote

Wile was always doing whatever it took to catch that pesky roadrunner! He'd drop anvils, bombs, Acme bricks, and even paint an imaginary tunnel on the side of a mountain. Roadrunner never had a problem traveling through that tunnel, but Wile would always run smack into the rock!
13. ['BTVS'] "Afterlife"- 6.3 In the 1987 movie "Aliens", Ripley and the gang find one survivor on LV-426. Which of these Ripley lines to Newt does Dawn also speak to Buffy?

Answer: "Oh there you are, you really are under all that dirt. "

Ripley said all but "they cut the power" to Newt in the movie "Aliens". Dawn said it to Buffy as she was cleaning her, after Buffy's escape from her coffin.
14. ['BTVS'] "Life Serial"- 6.5 While Buffy is inside her time loop in the Magic Box, the evil Trio discuss other related TV dilemmas. Which of these TV shows was not discussed?

Answer: "Babylon 5"

Andrew states that he hopes Buffy solves the mummy hand riddle faster than it took Data to solve the time loop on "TNG"'s episode "Cause and Effect". Warren and Andrew joke about the "Monty Python" skit (where a man buys a bird that is already dead), when Buffy tries to get her customer to accept the mummy hand after she'd killed it.

Then, Warren chimes back in with a comparison to the "X-Files" episode where the bank keeps blowing up over and over called "Monday". Though Andrew is a "Babylon 5" fan (along with Xander) he does not compare the time loop with any episode from that series.
15. ['Angel'] "Slouching Toward Bethlehem"- 4.4 The title of the episode is found inside a poem by William Butler Yeats called ______.

Answer: "The Second Coming"

Yeats was born in Ireland and fell in love with Maud Gonne in 1889. She married another man in 1903 and that inspired the poem "No Second Troy". He received a Nobel Prize for Literature in 1923. He died 16 years later at age 74. All of the options are titles of his works.
16. ['Angel'] "Soulless"- 4.11 Angelus sings a little song to himself. "If you go into the woods tonight.." Is this based on a real song called "Teddy Bear's Picnic"?

Answer: Yes

Here are the lyrics. Angelus exchanged the word "today" for 'tonight'.
"If you go out in the woods today
You're sure of a big surprise.
If you go out in the woods today
You'd better go in disguise.

For every bear that ever there was
Will gather there for certain, because
Today's the day the teddy bears have their picnic.

Picnic time for teddy bears,
The little teddy bears are having a lovely time today.
Watch them, catch them unawares,
And see them picnic on their holiday.
See them gaily dance about.
They love to play and shout.
And never have any cares.
At six o'clock their mommies and daddies
Will take them home to bed
Because they're tired little teddy bears.

If you go out in the woods today,
You'd better not go alone.
It's lovely out in the woods today,
But safer to stay at home.

For every bear that ever there was
Will gather there for certain, because
Today's the day the teddy bears have their picnic

Every teddy bear, that's been good
Is sure of a treat today
There's lots of wonderful things to eat
And wonderful games to play

Beneath the trees, where nobody sees
They'll hide and seek as long as they please
Today's the day the teddy bears have their picnic"
17. ['Angel'] "Orpheus"- 4.15 Who was "Marley's ghost" for Angelus in this season four episode?

Answer: Faith

Wesley came to the prison to get Faith, so she busted out to help save Angel from Angelus. After she injected herself with the drug Orpheus, Angelus drank from her. The two went into a deep sleep and Faith played the role of Angel's conscience, as Jacob Marley did for Scrooge in "A Christmas Carrol".
Angelus: "This sucks! Why do you get to be Marley's ghost?"
18. ['BTVS'] "Lies My Parents Told Me"- 7.17 In this episode we finish Spike's vampirian history with the story of how he saved his dying mother by turning her. What famous vampire book tells this same story?

Answer: "The Vampire Lestat"

Yes, Lestat also had a fondness for the only person who ever really loved him in his human life. His mother was also deathly ill, so Lestat saved her in the only way he could. He made her a vampire and their involvement subsequently ended. Spike's mother tried to seduce him first, so Spike staked her.
19. ['Angel'] "Lineage" 5.7 Spike: ""I can explain. Apparently, when Percy here was younger, he used to be known as Head Boy." Spike is telling Angel this about Wesley, but where else do you find a Head Boy named Percy?

Answer: "Harry Potter"

In the books and movies of the "Harry Potter" series, Percy Weasley is Head Boy. This episode showed Wesley's father and the cause of all his youthful tensions. But, in the end Wes had to chose between Fred and his father and he killed his father. The only problem was that it turned out to be an A.I. version of Mr. Wyndam-Pryce.
20. ['Angel'] "Harm's Way"- 5. When the narrator describes some of Wolfram and Hart's clients, the name Weyland-Yutami is mentioned. With only the "m" being changed to an "n", and getting Weyland-Yutani, you have the evil company from which movie series?

Answer: "Alien"

I did not noticed much in "Alien", but in the sequel "Aliens" I did see the name of the company several times. You can see more of it in the "Aliens" extended version dvd. Joss Whedon wrote the fourth installment of the "Alien" franchise called "Alien Resurrection", so having him (or main episode writers Elizabeth Craft and Sarah Fain) insert this homage to that series is not surprising. All Weyland-Yutani was interested in was getting that darn alien for their bio-weapons division.

I hope you enjoyed this stroll down "Buffyverse" Lane.
Source: Author Gamemaster1967

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us