FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gabriel Knight 2
Quiz about Gabriel Knight 2

Gabriel Knight 2 Trivia Quiz


"Gabriel Knight" is among the most critically acclaimed series of adventure computer games of all time. It was designed by Jane Jensen, who also did "King's Quest 6".

A multiple-choice quiz by cbingham. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Video Game Trivia
  6. »
  7. Video Games G-K
  8. »
  9. Gabriel Knight

Author
cbingham
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
378,982
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
82
- -
Question 1 of 15
1. Where does the second "Gabriel Knight" game take place? Hint


Question 2 of 15
2. Who portrays Gabriel in this game? Hint


Question 3 of 15
3. Who summons Gabriel to his next case? Hint


Question 4 of 15
4. In Gabriel's books, what is his fictional name?

Answer: (Two words)
Question 5 of 15
5. What kind of wolves are causing the murders according to Detective Mosely? Hint


Question 6 of 15
6. What two pieces of evidence does Gabriel find on the farm? Hint


Question 7 of 15
7. The one character Gabriel speaks to in the game who does not speak English is which of these? Hint


Question 8 of 15
8. What's the name of the Ritter family's lawyer? Hint


Question 9 of 15
9. What species were the suspect wolves? Hint


Question 10 of 15
10. What's the name of the boy at the zoo whom Gabriel interrogates? Hint


Question 11 of 15
11. Who is the owner of the zoo? Hint


Question 12 of 15
12. The zoo owner believes in a philosophy that he calls what?

Answer: (Four Words, including "The")
Question 13 of 15
13. How does Gabriel get to see the wolves up close? Hint


Question 14 of 15
14. The zoo official belongs to what kind of club? Hint


Question 15 of 15
15. Who invites Gabriel to join the club? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where does the second "Gabriel Knight" game take place?

Answer: Germany

One year after the Voodoo Murders case, Gabriel has permanently relocated to his ancestors' home, Schloss Ritter in Rittersburg, Germany. There, he lives with Gerde. He is seen working on his next book when a new case comes up.
2. Who portrays Gabriel in this game?

Answer: Dean Erickson

Excluding remakes and fan games, this is the only game in the series where Gabriel is not portrayed by Tim Curry. "Gabriel Knight 2" is an interactive movie. The actors are seen, not just heard. Jane Jensen did not think Tim Curry looked like her vision of Gabriel, so she got someone else to do it, and that someone else is Dean Erickson. As a result, Gabriel looks and sounds nothing like he does in the other games. He also has a very different character in this game. The Gabriel of the first game was an arrogant, sexist rogue. The Gabriel of the second game is still a rogue at times, but he's no longer the other two things, making him far more likeable. I like Tim Curry's voice but I don't really miss him in "Gabriel Knight 2".

Gerde is also completely different in this game than she was in the first one. Conversely, the Grace of this game is very similar to the Grace of the first game even though it is a different actress.
3. Who summons Gabriel to his next case?

Answer: Huber

In the intro, a group of old men knock on the door of Schloss Ritter to ask for the Schattenjager. Huber's cousin's daughter has been murdered. They believe that a werewolf did it, and they can't call the police because they don't believe in werewolves, so they need the new Schattenjager. Gabriel reluctantly accepts, hoping it gives him some material for his next novel. Huber lets Gabriel stay at his cousin's farm while his cousin's family has moved up north for the week. Gabriel must solve the case.
4. In Gabriel's books, what is his fictional name?

Answer: Blake Backlash

Gabriel writes books that are true stories based on his own life, except he changes the names. He is Blake Backlash. Uncle Wolfgang is Uncle Dameon. We find out who some of the other characters become later.
5. What kind of wolves are causing the murders according to Detective Mosely?

Answer: Detective Mosely is not in this game

This is a trick question. Gabriel's childhood best friend, Detective Mosely, is not in this game at all. He is mentioned in Grace's first letter to Gabriel and that is it. He is stationed in new Orleans and he musts stay there. This is unfortunate because while Mosely didn't do his job very well without help from an amateur detective, at least he shot Dr. John.

The police detective in "Gabriel Knight 2" accomplishes nothing.
6. What two pieces of evidence does Gabriel find on the farm?

Answer: Fur and footprint

Gabriel finds reddish brown fur on the farm near the forest. Then he finds a footprint near a water trough. He uses some wet cement that he finds in the barn on the footprint so he can take it with him and find someone who can analyze the evidence.
7. The one character Gabriel speaks to in the game who does not speak English is which of these?

Answer: Police officer

Because the game takes place in Germany, most of the characters speak German (although the actors are American actors. Natives of Germany say that the actors in this game do not speak good German). However, in Germany, it is normal for people to learn and be fluent in at least three different languages. So, most of the characters in this game speak English.

However, Gabriel goes to the police station in chapter one to try and meet with the lead police detective on the case that he's doing. He can't get in the station, because the receptionist cop does not speak English and Gabriel does not speak German. So Gabriel must come back later.
8. What's the name of the Ritter family's lawyer?

Answer: Ubergrau

Gabriel finds a letter from Ubergrau in his backpack. It's an invitation to visit. Gabriel visit Ubergrau and asks him a lot of questions. Ubergrau helps out Gabriel in many different ways in this game.
9. What species were the suspect wolves?

Answer: Canis Lupus Lupus

The wolves at the zoo are grey wolves. This is interesting because the fur at the farm was reddish brown.
10. What's the name of the boy at the zoo whom Gabriel interrogates?

Answer: Tomas

Gabriel talks to Tomas to learn about wolves, what happened with the escaped wolves, and how he can get access to the wolves. Tomas isn't all that excited to speak to Gabriel, and he wasn't around when the wolves escaped (because the wolves escaped at night and Tomas only works during the day). Nonetheless, he tells Gabriel what he knows. According to Tomas, the boy he works at night got fired. I you feel bad for the night boy now, you'll feel worse about him when you learn what really happened.

Greg is the name is the name Gabriel uses for the boy when he talks to the zoo administrator. Gabriel does this on purpose to make the zoo administrator mention the boy's name.
11. Who is the owner of the zoo?

Answer: Dr. Klingman

Herr Dr. Klingman is the owner of the zoo. He specializes in wolves. He does not think his wolves are responsible for the murders, but he has no idea who is responsible.
12. The zoo owner believes in a philosophy that he calls what?

Answer: The Language of Death

The Language of Death is an alternate theory to the Survival of the Fittest theory. It states that in the wild, natural selection isn't determined by the biggest and strongest animals, but rather which animals are the best at communicating to their predators whether or not they are ready to die. Klingman says that domesticated animals do not understand the Language of Death because they were raised by humans who do not know The Language of Death.

Very few scientists believe this theory, but Klingman says he has found people that do. It will be important for Gabriel to find these people, too.
13. How does Gabriel get to see the wolves up close?

Answer: He splices the zoo official's tape

Gabriel records all of his conversations. When Klingman doesn't let Gabriel see the wolves, Gabriel realizes he has to find another way to get to them. He splices bits in pieces of Klingman's tape so it says "Tomas? Herr Dr. Klingman here. Show our wolves to Mr. Knight." He plays the splice tape over the walkie talkie in Klingman's office when Klingman isn't present. Tomas is confused by the order, but he decides to follow it and let Gabriel see the wolves up close. Gabriel pats one of the wolves to get a fur sample, to Tomas's chagrin.

The wolf gets mad, and the two boys are forced to run. One boy at the zoo had already been fired, and Tomas is afraid that he too will be fired because of Gabriel patting the wolf. We never find out if he is, as Gabriel is done at the zoo after this.
14. The zoo official belongs to what kind of club?

Answer: Hunting

Gabriel finds a receipt in Klingman's office. He shows it to Ubergrau for a translataion, and Ubergrau says that it's a hunting license. Gabriel must find out why a zoo official wants a hunting license.
15. Who invites Gabriel to join the club?

Answer: Von Glower

Xavier, the receptionist, is reluctant to invite Gabriel into the hunting club because it is for members of highly successful German families and Gabriel is just some young American who just walked into the building. When Gabriel provides Xavier with proof that he is from a major German family (The Ritter family), Xavier is still reluctant to let Gabriel in.

However, Von Glower overhears that Gabriel is a Ritter, and after looking through the paperwork, Von Glower invites Gabriel to join the club, to Xavier's chagrin.

In the closing movie, Von Glower introduces Gabriel to everyone and they socialize. Dr. Klingman is quite surprised to see Gabriel again, but he's not upset at all.
Source: Author cbingham

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us