FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Spelunking in Clankers Cavern
Quiz about Spelunking in Clankers Cavern

Spelunking in Clanker's Cavern Quiz


The waterlogged stage of "Clanker's Cavern" is the third world in "Banjo Kazooie" for the N64, inside Grunty's lair. This stage is home to a mechanical shark that has a gentle heart along with other objects inside him.

A multiple-choice quiz by SandK. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Video Game Trivia
  6. »
  7. Banjo-Kazooie Games
  8. »
  9. Banjo-Kazooie

Author
SandK
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
241,771
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
404
- -
Question 1 of 10
1. When you first enter the world, you end up in an area apart from the main cavern. Is the only enemy in this area a Snippit?


Question 2 of 10
2. Clanker's Cavern got its name from the huge mechanical shark in the middle of the main chamber. What sound does Clanker make when he talks? Hint


Question 3 of 10
3. Clanker's Cavern is almost completely water. How many Jiggies, excluding the Jinjo Jiggy, are found completely in the dirty water of Clanker's Cavern? Hint


Question 4 of 10
4. Clanker has how many Jiggies inside him?
Once again do not count the Jinjo Jiggy.

Answer: (number or word)
Question 5 of 10
5. Is there a boss in this level?


Question 6 of 10
6. You will find the Witch Switch inside Clanker. When you're back in Grunty's Lair what move must you use to get this Jiggy? Hint


Question 7 of 10
7. Out of the moves learned in Mumbo's Mountain, Treasure Trove Cove, and Clanker's Cavern, how many of these moves are used to get Jiggies in Clanker's Cavern?
This is also excluding the Jinjo Jiggy.

Answer: (One Word or a number)
Question 8 of 10
8. Like usual, I ask where can a Jinjo, not be found, in Clanker's Cavern? Hint


Question 9 of 10
9. What color is Gloop? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following cannot be found in Clanker's mouth? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When you first enter the world, you end up in an area apart from the main cavern. Is the only enemy in this area a Snippit?

Answer: No

There's a Snippit on the floor. Along the walls though there are green eels who will take a snap at you if you get too close. A Rat-a-tat-rap will do them in easily though.
2. Clanker's Cavern got its name from the huge mechanical shark in the middle of the main chamber. What sound does Clanker make when he talks?

Answer: very low moaning noise

Clanker despite his humongous size and ferocious appearance, is a very lonely creature who just wants some attention. Clanker has the terrible job of being Gruntilda's garbage disposal. Clanker will not be able to help you on your quest though until you turn the key at the very bottom of the chamber three times.
3. Clanker's Cavern is almost completely water. How many Jiggies, excluding the Jinjo Jiggy, are found completely in the dirty water of Clanker's Cavern?

Answer: 1

Surprisingly, there's only one Jiggy that can be found completely underwater. Some of the other Jiggies can be obtained by completing tasks underwater but the Jiggies appear elsewhere above the water. The one Jiggy that appears in the depths is one of the many tunnels in Clanker's Cavern.

It's a very long tunnel that requires you to swim very fast and it's a one way trip sadly. So you have to turn around and swim fast out again and get to air before you drown.
4. Clanker has how many Jiggies inside him? Once again do not count the Jinjo Jiggy.

Answer: 4

It would be a lot easier if Clanker regurgitated these Jiggies but then where would the fun in this level be and it wouldn't be too fun for Clanker either. Clanker has one Jiggy in his stomach in which you must swim and jump through a series of ordered loops before time runs out.

Another one can be found inside his mouth when you shoot his golden teeth in which also gives you another entrance into him. One entrance holds the Jiggy while the other holds a Mumbo token. Then there are two rooms with spinning blades in them which hold Jiggies at the end. Bottles will teach you the Wonderwing ability inside Clanker to help you with these two.
5. Is there a boss in this level?

Answer: No

No this is one of the levels that has several enemies that serve as your main battling Jiggy. In the green glowing tunnel in the back of the cavern, there are four Mutant Snippits, which are basically the same as regular Snippits. Just defeat the four of them and the Jiggy is yours.
6. You will find the Witch Switch inside Clanker. When you're back in Grunty's Lair what move must you use to get this Jiggy?

Answer: Beak Buster

You will use all of these moves to get a Jiggy as a result of a Witch Switch. The Witch Switch can be found by dropping into Clanker through his blow hole. Wait for the screw to pop out then jump in. If you pound the Witch Switch, the two eyes of the picture of Grunty on the floor, in the room with the picture of Treasure Trove Cove rise up. If you pound the eyes the Jiggy will appear.
7. Out of the moves learned in Mumbo's Mountain, Treasure Trove Cove, and Clanker's Cavern, how many of these moves are used to get Jiggies in Clanker's Cavern? This is also excluding the Jinjo Jiggy.

Answer: 4

You will use your Blue Eggs to shoot out Clanker's teeth, you will use the Talon Trot to climb up on Clanker to get the Jiggy from turning the key. You will also use the Talon Trot to climb up the tail of Clanker to reach some ledges where a caged Jiggy lies. You will use a Flight Pad inside Clanker to get a chamber with spinning blades. Lastly, you will use the Wonderwing to get two Jiggies as you run through two chambers of spinning blades.
8. Like usual, I ask where can a Jinjo, not be found, in Clanker's Cavern?

Answer: in one of the metal tubes on the floor of Clanker's Cavern

Three of the Jinjos hiding in Clanker's Cavern will require you to get your paws wet. The first Jinjo you will encounter will be the yellow Jinjo. It is on a central platform next to a beehive in the part of the cavern that does not hold Clanker. The blue Jinjo is found in one of the many underwater tunnels that line the cavern walls.

The green Jinjo is found at the very bottom of the cavern near the anvil and the key that hold Clanker underwater. The only Jinjo that is actually inside Clanker is the pink Jinjo, which can be found in a downward tunnel near the exits that are Clanker's gills.

The orange Jinjo is in an air ventilation looking duct on the sides of the cavern. If you Beak Bust the vent, you will get the Orange Jinjo, and if you slide down the vent you will also get a Golden Banjo.
9. What color is Gloop?

Answer: blue/green

Gloop is the fish that lives in the very bottom of Clanker's Cavern. To make it easier when you're trying to turn the key to release Clanker, Gloop will swim around in a circle breathing air bubbles that will replenish your air supply.
10. Which of the following cannot be found in Clanker's mouth?

Answer: red feathers

Red feathers are not needed much in the level as there is only one Flight Pad in the level. Snippits are one of the three enemies you will encounter in Clanker's Cavern. The other two enemies being green eels, and the Mutant Snippits. You will find the Mumbo token, on the tooth you shot in that did not contain a Jiggy. You will obviously see the Musical Notes and you must Talon Trot to get those. Clanker is happy, but Tooty still isn't rescued.

The next stop is Bubblegloop Swamp in which Banjo and Kazooie are going to be climbing cat tails, racing against time, and visiting Mumbo for his next magic spell.
Source: Author SandK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Banjo Kazooie Average
2. "Banjo-Kazooie" N64 Average
3. Banjo-Kazooie Average
4. Clanker's Cavern Average
5. Freezeezy Peak Average
6. Little Things in "Banjo-Kazooie" Average
7. Traversing Gobi's Valley Average
8. Click Clock Wood Tough
9. A Load of Mumbo Jumbo Average
10. Edit My Quiz - "Banjo-Kazooie" Average
11. Scaling Freezeezy Peak Tough
12. "Banjo Kazooie" Tough

5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us