FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about And Then You Learn Hindi
Quiz about And Then You Learn Hindi

And Then You Learn Hindi Trivia Quiz


My friends, Happysingh and Aayush, have joined me in making our first team quiz. We all have contributed questions for the quiz. Hope you all enjoy!

A multiple-choice quiz by Team The Titans. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Languages of India

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,908
Updated
Feb 04 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
336
Last 3 plays: Guest 67 (7/10), Guest 164 (5/10), ankitankurddit (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Elai scored 100 marks in his test. How does Elai say "hundred" in Hindi? Hint


Question 2 of 10
2. Chaudhary Devi Lal Singh led the movement called "Nyaya Yudhya". What does "Nyaya Yudhya" means? Hint


Question 3 of 10
3. In year 1971, Indira Gandhi used the slogan "Garibi Hatao". What does it mean? Hint


Question 4 of 10
4. My favorite color is black. How do you say "black" in Hindi? Hint


Question 5 of 10
5. How do you say "zero" in Hindi? Hint


Question 6 of 10
6. I gave my younger brother the name "Balendu". What does "Balendu" mean in English? Hint


Question 7 of 10
7. I love to eat 'ladyfingers'. How do you say 'ladyfingers' in Hindi? Hint


Question 8 of 10
8. How do you say 'noun' in Hindi? Hint


Question 9 of 10
9. My best friend's name is 'Harsh'. What does 'Harsh' mean in English? Hint


Question 10 of 10
10. Elai stood third in his class. How do you say "third place" in Hindi? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : Guest 67: 7/10
Jan 26 2024 : Guest 164: 5/10
Jan 15 2024 : ankitankurddit: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Elai scored 100 marks in his test. How does Elai say "hundred" in Hindi?

Answer: Sau

Elai says "hundred" as "sau" in Hindi.

"Hazar" means "thousand", "Ek" means "one" and "das" means "ten".

(Question by LoveAnimals555)
2. Chaudhary Devi Lal Singh led the movement called "Nyaya Yudhya". What does "Nyaya Yudhya" means?

Answer: Struggle for Justice

Chaudhary Devi Lal Singh led a movement called "Nyaya Yudhya" meaning "struggle for justice" in English. He was a politician in Haryana who formed a party, "Lok Dal" in 1982. He fought an election against "Indian National Congress" in the year 1987 and his party won a total of 76 out of 90 seats in the Assembly election, Congress managed to win only 5 seats.

Question by (HappySsingh)
3. In year 1971, Indira Gandhi used the slogan "Garibi Hatao". What does it mean?

Answer: Remove Poverty

The Indian National Congress party led by Indira Gandhi gave the slogan of "garibi hatao" in the Lok Sabha elections of 1971. The party promised to reorient all the policies of the government to remove poverty from the country.

Some information about Indira Gandhi:
Mrs. Indira Gandhi was the daughter of first Prime Minister of India, Jawahar Lal Nehru. She was born on 19 November 1917 at Allahabad, Uttar Pradesh. She served as 3rd Prime Minister of India as well as first female Prime Minister of India. She also served as Minister of Information and Broadcasting from 1964-1966, Minister of Finance from 16 July 1969 - 27 June 1970, Minister of Home Affairs from 27 June 1970 - 4 February 1973 and Minister of Defence from 14 January 1980 - 15 January 1982. She died on 31 October 1984 (aged 66) in New Delhi, India.


Question by (HappySsingh).
4. My favorite color is black. How do you say "black" in Hindi?

Answer: Kala

You do say "black" as "kala" in the Hindi language.

"Neela" is "blue" color, "bhura" is "brown" color and "gulabi" is "pink" color.

Question by (Aayush2311).
5. How do you say "zero" in Hindi?

Answer: Shoonya

You say "zero" as "shoonya" in the Hindi language.

"Hazaar" is "thousand", "ekkis" is "twenty-one" and "ektalish" is "forty-one".

Question by (Aayush2311).
6. I gave my younger brother the name "Balendu". What does "Balendu" mean in English?

Answer: Crescent Moon

"Balendu" means "the crescent moon".

I got the idea of the name from the "rudrashtak mantra" which had been written in the praise of Lord Shiva. The moon on the forehead of Lord Shiva is called "balendu".

The line in the mantra is "lasadh bhal balendu kanthe bhujanga" which mean "there is crescent moon on his forehead and snake on his neck" in English.

Question by (LoveAnimals555).
7. I love to eat 'ladyfingers'. How do you say 'ladyfingers' in Hindi?

Answer: Bhindi

'Ladyfingers' belong to the kingdom plantae, sub-kingdom phanerogams, phylum angiosperms and class dicots.

'Aaloo' is 'potato' (solenum tuberosum - scientific name of potato); 'matar' is 'pea' (pisum sativum -scientific name of pea).

Ladyfingers are very popular in Indian cooking; in north India a famous dish, "aachari bhindi" is prepared using them. The plant is also known as okra.
Question by (Aayush2311).
8. How do you say 'noun' in Hindi?

Answer: Sangya

A noun is a word that functions as the name of some specific thing or set of things, such as living creatures, objects, places, actions etc.

"Sarvnam" is "pronoun", "kriya" is "verb" and "kriya visheshan" is "adverb".

Question by (Happysingh)
9. My best friend's name is 'Harsh'. What does 'Harsh' mean in English?

Answer: Happiness

The Hindi word "harsh" mean "happiness". The English word harsh mean "kathor" in Hindi.

You refer to a "horse" by saying "ghoda", "cruel" by saying "crura" and "sadness" by saying "dukha" in Hindi.

Question by (LoveAnimals555).
10. Elai stood third in his class. How do you say "third place" in Hindi?

Answer: Tritiya Sthan

"Tritiya sthan" is "third place". You say "third" as "teesra" or "tritiya" and "three" as "teen" in Hindi.

"Pratham sthan" is "first place", "dutiya sthan" is "second place" and "dasvi sthan" is "tenth place".

Question by (LoveAnimals555).
Source: Author LoveAnimals555

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Some of my quizzes!:

Here are some of my quizzes, that I wish you to play, rate, leave a feedback and have your quiz list! :)

  1. Indian Connection Average
  2. And Then You Learn Hindi Average
  3. The Iron Man and the Missile Man Average
  4. Complete it! Average
  5. Another Bite of Indian History Average

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us