Quiz about Cigarette Ads and Slogans of Yesteryear
Quiz about Cigarette Ads and Slogans of Yesteryear

Cigarette Ads and Slogans of Yesteryear Quiz


You won't believe some of these! (Hopefully your parents didn't believe them back then either.)

A multiple-choice quiz by ClaudiaFerguson. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Business World
  8. »
  9. Marketing

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
120,819
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
10 / 20
Plays
3494
Last 3 plays: Guest 66 (11/20), Guest 142 (11/20), Guest 108 (0/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What brand of cigarette asked you to "blow some my way"? Hint

Viceroy
Lucky Strike
Chesterfield
Marlboro

2. What brand of cigarette asked that you smoke them "for digestion's sake"? Hint

Eve
Newport
Pall Mall
Camel

3. What brand of cigarette was advertised as "The first truly feminine cigarette--almost as pretty as you are"? Hint

Benson and Hedges
Raleigh
Lucky Strike
Eve

4. What brand of cigarette once had the slogan "You've come a long way, baby"? Hint

Eve
Kent
Viceroy
Virginia Slims

5. What brand of cigarette was advertised as "just what the doctor ordered"? Hint

American Brands, Inc.
Bonded Tobacco Co.
L & M Cigarettes
Mecca

6. What brand of cigarette had this slogan: "Making smoking 'safe' for smokers"? Hint

Muriel
Bonded Tobacco Co.
Chesterfield
American Brands, Inc.

7. What brand of cigar asked you to "pick me up and smoke me sometime"? Hint

Mecca
Muriel
Raleigh
Old Gold

8. What brand of cigarette advertised that it "tastes good, like a cigarette should"? Hint

Winston
Pall Mall
Viceroy
Camel

9. What brand of cigarette in 1927 used the slogan "not a cough in a carload"? Hint

Old Gold
Winston
Parliament
Philip Morris

10. What brand of cigarette advertised itself as "less irritating to the throat"? Hint

Chesterfield
Marlboro
Bonded Tobacco Co.
Philip Morris

11. What brand of cigarette advertised that it had "20,000 filter traps." Hint

Virginia Slims
Benson and Hedges
Viceroy
Kent

12. What brand of cigarette advertised that their customers "would rather fight than switch." Hint

Old Gold
Tareyton
Kool
Lucky Strike

13. What brand of cigarette advertised that their cigarette was "a silly millimeter longer"? Hint

Muriel
Carlton
Chesterfield
L&M Cigarettes

14. What brand of cigarette asked you to "reach for a (brand name omitted) instead of a sweet"? Hint

Muriel
Camel
Eve
Lucky Strike

15. What brand of cigarette asked "Where was Moses when the lights went out?--Groping for a pack of (brand name omitted)"? Hint

Mecca
Viceroy
Muriel
Pall Mall

16. What brand of cigarette advised us to "come to where the flavor is"? Hint

Winston
Carlton
Camel
Marlboro

17. What brand of cigarette had this slogan: "Wherever particular people congregate"? Hint

Kent
Pall Mall
Winston
Old Gold

18. What brand of cigarette urged "If you smoke, please smoke (brand name omitted)"? Hint

Carlton
Viceroy
Tareyton
Kool

19. What company advertised that "tobacco is our middle name"? Hint

Benson and Hedges
Old Gold
L&M Cigarettes
American Brands, Inc.

20. What brand of cigarette advertised in 1950 that more doctors smoked this brand than any other? It also advertised itself as "your choice for taste and mildness"? Hint

Salem
Camel
Winston
Mecca


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What brand of cigarette asked you to "blow some my way"?

Answer: Chesterfield

According to a 1952 print ad, Chesterfields were provided exclusively on all United's Stratoscruiser flights to Honolulu.
2. What brand of cigarette asked that you smoke them "for digestion's sake"?

Answer: Camel

In 1923, Camel had 45% of the U.S. cigarette market. According to one 1952 print ad, Maureen O'Hara switched to Camels because "I wanted to be sure to pick the brand that agreed with my throat and tasted good too."
3. What brand of cigarette was advertised as "The first truly feminine cigarette--almost as pretty as you are"?

Answer: Eve

"Farewell to the ugly cigarette" was also one of their slogans. This advertising campaign was directed at women and young girls.
4. What brand of cigarette once had the slogan "You've come a long way, baby"?

Answer: Virginia Slims

This ad campaign started in 1968 and was directed at young women. Within the next two years smoking among girls ages 12 and up increased over 110%.
5. What brand of cigarette was advertised as "just what the doctor ordered"?

Answer: L & M Cigarettes

L & M stood for "Liggett and Myers." A 1953 print ad for L & M Cigarettes claimed they were "just what the doctor ordered."
6. What brand of cigarette had this slogan: "Making smoking 'safe' for smokers"?

Answer: Bonded Tobacco Co.

If you smoke one pack of cigarettes a day, you inhale at least 400 milligrams of nicotine a week. This much nicotine, in one single injection, would kill you as quick as a bullet.
7. What brand of cigar asked you to "pick me up and smoke me sometime"?

Answer: Muriel

Another of their slogans was "Hey, big spender, spend a little dime on me."
8. What brand of cigarette advertised that it "tastes good, like a cigarette should"?

Answer: Winston

In 1962 Winston's cigarette "spokespersons" were the Flintstones. The Flintstones was sponsored by Winston at that time. After Wilma became pregnant though, the Flintstones was sponsored by Welch's Grape Juice. Smart move.
9. What brand of cigarette in 1927 used the slogan "not a cough in a carload"?

Answer: Old Gold

Another slogan for Old Gold was "We're tobacco men...not medicine men." One 1952 print ad stated "If you want a treat instead of a treatment, smoke Old Golds!"
10. What brand of cigarette advertised itself as "less irritating to the throat"?

Answer: Philip Morris

Philip Morris had another ad for cigarettes in the 1940's that advised you to "Call for Philip Morris!" One 1944 print ad for Philip Morris cigarettes claimed that "When smokers changed to Philip Morris, every case of nose or throat irritation--due to smoking--either cleared up completely or definitely improved." That is a direct quote folks.
11. What brand of cigarette advertised that it had "20,000 filter traps."

Answer: Viceroy

In 1948 Viceroy advertised that "39,468 dentists say smoke Viceroy Cigarettes."
12. What brand of cigarette advertised that their customers "would rather fight than switch."

Answer: Tareyton

Herbert Tareyton cigarettes were once manufactured with a cork tip.
13. What brand of cigarette advertised that their cigarette was "a silly millimeter longer"?

Answer: Chesterfield

Smoking just one pack of cigarettes a day you take in 840 cubic centimeters of tobacco tar in one year's time. That is 27 fluid ounces of tobacco tar. This is if you smoke only ONE pack a day. No smoker I know smokes just one pack a day. I wonder how much that more tar that silly millimeter amounted to over a year's time.
14. What brand of cigarette asked you to "reach for a (brand name omitted) instead of a sweet"?

Answer: Lucky Strike

Lucky Strike also advertised themselves as the brand that "went to war." I found one 1952 print ad specifically directed at teens that said "Be Happy--Go Lucky" that showed a girl holding a card that said "1952 Prom."
15. What brand of cigarette asked "Where was Moses when the lights went out?--Groping for a pack of (brand name omitted)"?

Answer: Mecca

Mecca cigarettes were named after the birthplace of the prophet Mohammad. They were introduced by the Kinney Brothers in 1912. Ads published in 1915 claimed that Mecca was the largest selling brand of cigarette in America.
16. What brand of cigarette advised us to "come to where the flavor is"?

Answer: Marlboro

There have been many "Marlboro Men." In 1992 "Marlboro Man" Wayne McLaren, who was dying of lung cancer, made an appearance at the Phillip Morris annual shareholder's meeting to ask the company to voluntarily limit its advertising. Phillip Morris Chairman Michael Miles responded "We are certainly sorry to hear about your medical problems. Without knowing your medical history, I don't think I can comment further." The longtime "Marlboro Man" died three months later.

Another "Marlboro Man," David McLean died of lung cancer in 1995.

At one time Marlboro manufactured a "crimson tip" cigarette for the ladies.
17. What brand of cigarette had this slogan: "Wherever particular people congregate"?

Answer: Pall Mall

That must be why my mother started smoking Pall Mall's when she was 15.
18. What brand of cigarette urged "If you smoke, please smoke (brand name omitted)"?

Answer: Carlton

Carlton has been advertised as having the least amount of tar and nicotine of all cigarettes available.
19. What company advertised that "tobacco is our middle name"?

Answer: American Brands, Inc.

In excess of 400 million cigarettes are smoked in the United States each year. This would translate into more than 23 million gallons of nicotine.
20. What brand of cigarette advertised in 1950 that more doctors smoked this brand than any other? It also advertised itself as "your choice for taste and mildness"?

Answer: Camel

There was a print ad that actually stated that "every doctor in private practice was asked." In 1934, Camel cigarette ads advised you to "Smoke as many as you want. They never get on your nerves."
Source: Author ClaudiaFerguson

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 66: 11/20
Jan 26 2023 : Guest 142: 11/20
Jan 23 2023 : Guest 108: 0/20
Jan 14 2023 : rooby2s: 10/20
Jan 07 2023 : Guest 107: 11/20
Jan 06 2023 : glenjue: 19/20
Dec 27 2022 : Guest 71: 14/20
Dec 09 2022 : Guest 108: 12/20
Dec 05 2022 : Guest 207: 11/20

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us