Quiz about Logos Slogans and Brand Names
Quiz about Logos Slogans and Brand Names

Logos, Slogans and Brand Names Quiz


For my third marketing quiz, I've included the origins of some well-known slogans and brand names along with a few logos. Also, it will have more true or false questions than my other quizzes.

A multiple-choice quiz by tjoebigham. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Business World
  8. »
  9. Marketing

Author
tjoebigham
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
177,803
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
3311
Last 3 plays: Guest 66 (10/15), Guest 67 (1/15), Guest 72 (8/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The "Belle Chocolatiere" of Baker products is fictitious.

True
False

2. How did Pepsi-Cola get its name? Hint

It once claimed to contain pepsin
It had a "pepsy" taste
It gave you "pep"
It was once peppermint flavored

3. Why did Dr. Pepper once have "10-2-4" on its bottles? Hint

They were the times of day to drink it
It was the drink's formula number
It was the time of day it was created
For October 24, when it was created

4. Which American president gave us the Maxwell House coffee slogan? Hint

Theodore Roosevelt
Abraham Lincoln
Grover Cleveland
Woodrow Wilson

5. What did Anheuser and Busch name Budweiser beer for? Hint

Two men named Buddy and Wise
Clarence Budweiser, Milwaukee mayor
"Bud" Weiser, a baseball player
A Czech town

6. "Oh Lord, won't you buy me a Mercedes-Benz?" The car is named for Carl Benz' wife.

True
False

7. Where did the cross-like Chevrolet logo come from? Hint

From a French cathedral
From a knight's shield
From Chevrolet's coat of arms
From a hotel wallpaper

8. A car brand name was once used to sell light bulbs.

True
False

9. Name the nationality of the founder of Bridgestone tires. Hint

English
Japanese
Welsh
Scottish

10. Morton Salt got its slogan from an old proverb.

True
False

11. Where did H.J. Heinz get his "57 Varieties" slogan from? Hint

His horoscope
The year of his birth, 1857
A shoe ad
His age at the time

12. Where did Paramount Pictures get its name from? Hint

A pipe fitter's wagon
An old vaudeville house
A San Francisco laundry
A New York apartment house

13. The MGM lion was created by a lyricist for another studio.

True
False

14. In what city can you find the logo of Little, Brown and Co. publishers? Hint

Boston
Chicago
New York
Baltimore

15. The Exxon logo was once used in a mystery story.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The "Belle Chocolatiere" of Baker products is fictitious.

Answer: False

Anna Baltuaf was a waitress in a Viennese chocolate house when a prince saw her and, in true Cinderella fashion, married her. He had a French painter, Letaud, paint her in her old uniform for a wedding present. The painting was adapted by James Baker's chocolate company for their logo.
2. How did Pepsi-Cola get its name?

Answer: It once claimed to contain pepsin

Pepsi's creator, Caleb Bradham, claimed his cola contained pepsin, an enzyme crucial to digestion, so Pepsi allegedly aided digestion. Though at first it trailed Coke in sales, today Pepsi is its main rival in the soft drink arena.
3. Why did Dr. Pepper once have "10-2-4" on its bottles?

Answer: They were the times of day to drink it

Dr. Pepper was created by Waco, Texas pharmacist Charles Alderton in 1885. It is said that he named it after his fiancee's father.
4. Which American president gave us the Maxwell House coffee slogan?

Answer: Theodore Roosevelt

Teddy Roosevelt visited the real-life Maxwell House hotel in New Orleans and commented that its coffee was "good to the last drop!" The Baby Ruth candy bar was named for Grover Cleveland's baby daughter Ruth, not for Babe Ruth. And Lincoln influenced the naming of Log Cabin syrup; founder T.J. Towle admired Abe, so he named his maple syrup for Abe's traditional birthplace, a log cabin.
5. What did Anheuser and Busch name Budweiser beer for?

Answer: A Czech town

There were many breweries were in Czechoslovakia, especially in Bohemia, so Anheuser and Busch named their beer for the Czech town of Ceske Budjovice, or Budweis in German. Hey, if you could name Fig Newtons for Newton, Massachusetts...!
6. "Oh Lord, won't you buy me a Mercedes-Benz?" The car is named for Carl Benz' wife.

Answer: False

While Benz is for Carl Benz, Mercedes is from Mercedes Jellinek, daughter of Czech businessman and amateur racer Emil Jellinek, who named the car partly for his little girl. The three-pointed star in the ring originally symbolized earth, sea and sky, where the company's motor-building influence spread.
7. Where did the cross-like Chevrolet logo come from?

Answer: From a hotel wallpaper

Ironically, racer Louis Chevrolet hated the car that bore his name at first! Co-founder Walter Durant first saw the cross as part of the pattern on the wallpaper in the hotel room where he stayed once.
8. A car brand name was once used to sell light bulbs.

Answer: True

In the early part of the 20th Century, the only light bulbs on the market were Edison Mazdas, named for Tom Edison (natch!) and Ahura Mazda, the Zorastrian deity of light. Later, Mazda became a car's name because it sounded like a shortened version of its Japanese founder, Matsuda.
9. Name the nationality of the founder of Bridgestone tires.

Answer: Japanese

Bridgestone tires were founded by Shojiro Ishibashi, whose last name means "stone bridge" in Japanese. He translated the two parts into English so it sounded like Firestone, the company that would buy Bridgestone eventually.
10. Morton Salt got its slogan from an old proverb.

Answer: True

"It never rains but it pours" is an old English proverb about how troubles always follow each other. Morton adapted it into "When it rains it pours" and created the little girl under the umbrella to demonstrate its imperviousness to moisture.
11. Where did H.J. Heinz get his "57 Varieties" slogan from?

Answer: A shoe ad

Heinz was riding a New York elevated railway in the late 1800s when he spied a shoemaker's ad claiming "We sell 21 styles of shoes" and decided he could use such a campaign for his products. He just liked the number 57, so he used it and it's been on Heinz products ever since.

In the book and movie versions of "The Manchurian Candidate" Senator Iselin is inspired by the slogan to state the number of Communists in Congress!
12. Where did Paramount Pictures get its name from?

Answer: A New York apartment house

A New York apartment house of the same name inspired the name Paramount Pictures. The mountain of its logo came from a real-life one in Utah's Watasch Ridge. A pipe-fitter's wagon inspired Carl Laemmle to call his studio Universal!
Paramount's star-haloed mountain and Powell and Pressburger's arrow in the target are my favorite movie logos, by the way.
13. The MGM lion was created by a lyricist for another studio.

Answer: True

Actually, Howard Dietz, adman and lyricist ("Dancing in the Dark" and "That's Entertainment" are among his works) made the lion the logo for the studios of THE Samuel Goldwyn ... yes, the "Goldwyn" in MGM is THAT one! Dietz said he got it from his old alma mater Columbia University and he added "Ars Gratia Artis" (art for art's sake). Goldwyn later merged with Metro studios but broke with it when Louis Mayer bought it and Goldwyn didn't like Mayer.
14. In what city can you find the logo of Little, Brown and Co. publishers?

Answer: Boston

The Little, Brown logo is the eagle atop a column that Charles Bulfinch designed to replace the beacon that gave Boston's Beacon Hill its name. It still stands behind Boston's State Capitol building and the Boston-based Little, Brown still uses it as their logo.
15. The Exxon logo was once used in a mystery story.

Answer: True

The late, great Isaac Asimov, master of science fiction, also wrote many mysteries, among them his short story series, the Black Widowers, about a mystery-solving bachelors' club. In "The Cross of Lorraine" a magician asks them to solve a puzzle concerning the ancient French symbol. No need to tell you where it is, if you know the logo. :) In the late 60's, the name Esso (for Standard Oil) was replaced by Exxon (Japanese for "stalled car"). Hope you enjoyed the quiz!
Source: Author tjoebigham

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 66: 10/15
Jan 23 2023 : Guest 67: 1/15
Jan 15 2023 : Guest 72: 8/15
Jan 09 2023 : triviabore: 6/15
Jan 07 2023 : Guest 107: 9/15
Jan 04 2023 : Guest 68: 7/15
Dec 31 2022 : Guest 172: 8/15
Dec 11 2022 : Guest 99: 6/15
Dec 10 2022 : Guest 172: 10/15

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us