FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about DanishBasics for Beginners
Quiz about DanishBasics for Beginners

Danish-Basics for Beginners Trivia Quiz


Want to learn some Danish (no worries, it's not as hard as it looks) or just want to have some fun? Well let's get going then.

A multiple-choice quiz by MissVoldy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
MissVoldy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,708
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
504
Last 3 plays: Guest 47 (9/10), Guest 139 (9/10), Guest 188 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Danish alphabet is a little different from the English one. What are the last three letters of the Danish alphabet? Hint


Question 2 of 10
2. What do the words "Mor og far" mean in English? Hint


Question 3 of 10
3. If you were a Dane, how would you tell your partner "I love you"? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these words is Danish for "dog"? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these would you eat when you are feeling hungry? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these might you wear when you are cold? Hint


Question 7 of 10
7. Complete the following line in Danish: Sommer Efterår Vinter _______. Hint


Question 8 of 10
8. What is the opposite of "Dag"? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these English words isn't the same in both Danish and English? Hint


Question 10 of 10
10. Now for this last question, how would you say goodbye to a Dane? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 01 2024 : Guest 47: 9/10
May 24 2024 : Guest 139: 9/10
Apr 21 2024 : Guest 188: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Danish alphabet is a little different from the English one. What are the last three letters of the Danish alphabet?

Answer: Æ, Ø, Å

The Danish alphabet actually has 29 letters, whereas the English only have 26. That's because the Danish version includes 3 other letters: Æ, Ø and Å. Those letters are also used (probably) in most of the words in the Danish language, which might be why the language is so difficult to learn for other nationalities.
2. What do the words "Mor og far" mean in English?

Answer: Mom and Dad

A Danish family involves a "Mor, far, bror og søster". Meaning "Mom, dad, brother and sister".
3. If you were a Dane, how would you tell your partner "I love you"?

Answer: Jeg elsker dig!

"Jeg kan lide dig!" means "I like you!".
"Jeg er vild med dig!" means "I'm crazy about you!".
"Jeg hader dig!" means "I hate you!".
That's why it would make the most sense to say "Jeg elsker dig!" which means "I love you!".
4. Which of these words is Danish for "dog"?

Answer: Hund

"Hun" means "she".
"Han" means "He".
"Hest" means "Horse".
5. Which of these would you eat when you are feeling hungry?

Answer: Mad

"Fod" means "Foot".
"Mod" means "Bravery".
"Hånd" means "Hand".
So you would of course be eating "Mad" which means "Food".
6. Which of these might you wear when you are cold?

Answer: Jakke

"Kul" means "Coal".
"Bog" means "Books".
"Bamse" means "Teddy".
Which means you might wear a "Jakke" which means "Jacket".
7. Complete the following line in Danish: Sommer Efterår Vinter _______.

Answer: Forår

"Sommer Efterår Vinter Forår" is the right way to write the four seasons in Danish. Translated directly: "Summer, Fall/Autumn, Winter, Spring".
8. What is the opposite of "Dag"?

Answer: Nat

"Dag" means "Day" so then the opposite would be "Nat"-"Night".
"Nej" means "No".
"Ned" means "Down".
"Net" means of course "Net".
9. Which of these English words isn't the same in both Danish and English?

Answer: Television

The Danish word for "Television" is "Fjernsyn". Even though, those words are different, we still use the English abbreviation "TV".
10. Now for this last question, how would you say goodbye to a Dane?

Answer: Farvel

Farvel og tak fordi du besvarede min quiz.

I hope you enjoyed my quiz and learned a bit of Danish.
Source: Author MissVoldy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us