Quiz about Dutch for Dummies
Quiz about Dutch for Dummies

Dutch for Dummies Trivia Quiz


Dutch is such an easy language. This quiz is meant for those of you who do not speak it. Let's see how much you understand without ever having learned it. And let's see what us Dutch mean when we call you an 'Oelewapper'.

A multiple-choice quiz by inezje. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Dutch

Author
inezje
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
19,943
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 20
Plays
2593
Last 3 plays: Guest 109 (11/20), Fiori7284629 (12/20), Guest 86 (11/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What's a 'kurkentrekker'? Hint

churchbell
spoon
someone who follows tracks
corkscrew

2. What's a 'bijdehandje'? Hint

smartass
curtain
towel
beehive

3. What's a 'knuffelbeest'? Hint

stuffed animal
shoe
knife
kind of tree

4. What's a 'wekker'? Hint

weak person
alarmclock
duck
cloud

5. If you're 'ziek', what are you? Hint

nuts
sick
ugly
sad

6. If you're 'gek', what are you? Hint

cute
sick
nuts
ugly

7. If you have 'liefdesverdriet', what are you? Hint

ugly
crossdresser
extremely ugly
heartbroken

8. What's 'slagroom'? Hint

livingroom
something extremely dirty
whipped cream
radio

9. What's a 'roos'? Hint

candy
something red
pen
rose

10. What's 'Shakespeare'? Hint

a special kind of book
the English playwright
an old poem
a mushroom

11. What's a 'rekenmachine'? Hint

coffeemachine
calculator
toaster
T.V.

12. What's 'geld'? Hint

money
silver
gold
the color yellow

13. What's a 'gloeilamp'? Hint

lightbulb
pipe
candle
photo

14. What's a 'woordenboek'? Hint

dress
encyclopedia
dictionary
atlas

15. The Dutch word for poster is _________?

Answer: (One Word)
16. What's a 'paard'? Hint

basket
pair
horse
pear

17. What's an 'aardappel'? Hint

trousers
car
tomato
potato

18. What's a 'kletskous'? Hint

heating
house
piano
someone who talks too much

19. What's a 'tulp'? Hint

oven
turnip
tulip
small house

20. Last but not least: 'Oelewapper'. Hint

cute girl
coward
dictionary
idiot


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What's a 'kurkentrekker'?

Answer: corkscrew

Kurk is cork and trekken is to pull.
2. What's a 'bijdehandje'?

Answer: smartass

Literally, near the hand. God knows what that means... Sorry, that was a tough one.
3. What's a 'knuffelbeest'?

Answer: stuffed animal

Knuffelen is to hug and beest is beast, so: a beast to hug.
4. What's a 'wekker'?

Answer: alarmclock

Wekken is to awake someone.
5. If you're 'ziek', what are you?

Answer: sick

6. If you're 'gek', what are you?

Answer: nuts

Also used: geschift, geflipt, idioot, malloot, debiel, raar, gestoord and vaag.
7. If you have 'liefdesverdriet', what are you?

Answer: heartbroken

Liefde is love and verdriet is sorrow, so: sorrow because of love.
8. What's 'slagroom'?

Answer: whipped cream

Slag is hit and room is cream, so: cream that has been hit.
9. What's a 'roos'?

Answer: rose

It also means dandruff and bullseye (a rose by any other name...).
10. What's 'Shakespeare'?

Answer: the English playwright

Now that was kind of obvious, wasn't it?
11. What's a 'rekenmachine'?

Answer: calculator

Rekenen is to calculate and machine is machine, so: a machine for calculations.
12. What's 'geld'?

Answer: money

Gold-geld, now that kind of resembles each other doesn't it? (gold in Dutch is 'goud')
13. What's a 'gloeilamp'?

Answer: lightbulb

Gloeien is to glow and lamp is lamp, so: a glowing lamp.
14. What's a 'woordenboek'?

Answer: dictionary

Woord is word and boek is book, so: book of words.
15. The Dutch word for poster is _________?

Answer: poster

Good guess!
16. What's a 'paard'?

Answer: horse

17. What's an 'aardappel'?

Answer: potato

Aarde is earth and appel is apple, so: apple of the earth. Cf. French 'pomme de terre'.
18. What's a 'kletskous'?

Answer: someone who talks too much

Kletsen is to babble and kous is stocking, now that does not make sense!
19. What's a 'tulp'?

Answer: tulip

Yeah, you know. Holland is tulips.
20. Last but not least: 'Oelewapper'.

Answer: idiot

There is no literal translation for that.
Source: Author inezje

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 109: 11/20
Jan 23 2023 : Fiori7284629: 12/20
Jan 21 2023 : Guest 86: 11/20
Dec 12 2022 : Guest 83: 13/20
Dec 07 2022 : mazza47: 20/20

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us