Quiz about Empire State Building
Quiz about Empire State Building

Empire State Building Trivia Quiz


All about the tallest building in NYC.

A multiple-choice quiz by patricksg741. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Sites
  8. »
  9. Skyscrapers & Towers

Author
patricksg741
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
228,761
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
663
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When was the Empire State building completed? Hint

1935
1984
1947
1931

2. What building did the Empire State Building surpass as the tallest building in the world? Hint

Chrysler Building
World Trade Center
Sears Tower
Petronas Towers

3. What building took away the title of the world's tallest building (and New York's) from the Empire State Building? Hint

World Trade Center
Chrysler Building
Sears Tower
John Hancock Building

4. How many storeys does the Empire State Building have? Hint

100
102
98
110

5. What was the Empire State Building's nickname for many years after it opened? Hint

The Empty State Building
The Building
The State Building
it didn't have a nickname; it has always been called The Empire State Building

6. What was the date that the B-25 Mitchell bomber crashed into the Empire State Building? Hint

August 10, 1960
July 25, 1950
July 28, 1945
June 15, 1940

7. Who was the president when the Empire State Building was completed? Hint

Harry Truman
Herbert Hoover
Franklin Roosevelt
Calvin Coolidge

8. What is the total area of the Empire State Building site? Hint

60,219 square feet
85,938 square feet
79,288 square feet
100,574 square feet

9. What is the address for the Empire State building? Hint

Lexington Avenue at 42nd Street
350 5th Avenue
67 Broadway
It has too many addresses to name them all

10. Does the Empire State Building have colored lights turned on for holidays, etc?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was the Empire State building completed?

Answer: 1931

When built, the ESB was the tallest building in the world- from 1931 to 1972. Building began on the ESB on March 17, 1930 and officially opened on May 1, 1931.
2. What building did the Empire State Building surpass as the tallest building in the world?

Answer: Chrysler Building

The Chrysler Building was the tallest from 1930-1931. The World Trade Center was the world's tallest from 1972-1973. The Petronas Towers were the tallest buildings in the world from 1998-2004 until surpassed by Taipei 101.
3. What building took away the title of the world's tallest building (and New York's) from the Empire State Building?

Answer: World Trade Center

The World Trade Center was the world's tallest building for only a year, from its completion in 1972 to 1973, when the Sears Tower opened. The WTC was always the tallest in NYC (after the ESB), until its twin towers were destroyed in 2001. John Hancock Building is in Chicago, along with the Sears Tower.
4. How many storeys does the Empire State Building have?

Answer: 102

5. What was the Empire State Building's nickname for many years after it opened?

Answer: The Empty State Building

It was called this for years after its completion because of the lack of occupants. It was completed when the Great Depression was approaching its lowest point.
6. What was the date that the B-25 Mitchell bomber crashed into the Empire State Building?

Answer: July 28, 1945

At 9:49 a.m. on Saturday July 28, 1945, a B-25 Mitchell bomber accidentally crashed into the north side between the 79th and 80th floors, where the offices of the National Catholic Welfare Council were located. The fire was extinguished in 40 minutes. 14 people were killed in the accident. The building didn't suffer much structural damage.
7. Who was the president when the Empire State Building was completed?

Answer: Herbert Hoover

The Empire State Building was officially opened on May 1, 1931, when President Herbert Hoover pressed a button in Washington, D.C. turning on the building's lights.
8. What is the total area of the Empire State Building site?

Answer: 79,288 square feet

That is about 2 acres.
9. What is the address for the Empire State building?

Answer: 350 5th Avenue

Lexington Avenue is the Chrysler Building's address. And 67 Broadway is a random address.
10. Does the Empire State Building have colored lights turned on for holidays, etc?

Answer: yes

The Empire state Building has three floors of lights. They are different colors for every holiday, ex red, white and blue for the 4th of July.
Source: Author patricksg741

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 01 2023 : Guest 58: 10/10
Dec 14 2022 : Grosshaus93: 7/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us