Quiz about Girl Guides UK
Quiz about Girl Guides UK

Girl Guides UK Trivia Quiz


The Girl Guides originated from the UK many years ago, so here is a quiz about their birth and subsequent development.

A multiple-choice quiz by jimpimslim1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations
  8. »
  9. Scouts

Author
jimpimslim1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,284
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
369
Last 3 plays: Guest 86 (7/10), Guest 90 (1/10), Guest 87 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In 1909, Robert-Baden Powell asked his sister to organise a version of the Boy Scouts for girls, which became the Girl Guides. What was his sister's name? Hint

Agnes
Olave
Jessica
Sheila

2. Who was appointed Chief Guide in 1918? Hint

Mary Wollstonecraft
Florence Nightingale
Olave Baden-Powell
Emmeline Pankhurst

3. What were the Brownies originally known as? Hint

Snapdragons
Daffodils
Tulips
Rosebuds

4. Who became president of the association in 1965? Hint

Princess Anne
Princess Margaret
Twiggy
The Queen Mother

5. Where is the memorial to Lord and Lady Baden-Powell? Hint

Winchester Cathedral
Durham Cathedral
York Minster
Westminster Abbey

6. Why did Baden-Powell not initially want girls to join the Scouts? Hint

He saw scouting as an activity for boys
He thought they would boss the boys about
He thought the physical aspects of Scouting would be too much for them
He didn't want their dresses to get dirty

7. What is the highest award a member of the UK Guiding Association can achieve? Hint

The Queen's/King's Guide Award
The Royal Award for Guiding
The Golden Guide Award
The Guiding Star

8. Former Girl Guide Helen Sharman is famous as what? Hint

The first solo round the world female sailor
The first British woman in space
The first female cabinet minister
The first British woman to break the 4 minute mile

9. What was the first Girl Guide Handbook called? Hint

To help other people
I Promise that I will do my best
How Girls Can Help to Build Up the Empire
To serve my Queen and my Country

10. Which of the following is not included in the 'Guide Law'. Hint

A Guide is honest, reliable and can be trusted.
A Guide must try to do a good turn everyday.
A Guide is polite and considerate
A Guide is helpful and uses her time and abilities wisely


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1909, Robert-Baden Powell asked his sister to organise a version of the Boy Scouts for girls, which became the Girl Guides. What was his sister's name?

Answer: Agnes

In 1909 there was a Boy Scout Rally at Crystal Palace in London. Among the multitude of Boy Scouts there was also a group of girls who approached Baden Powell and asked him to let girls be Scouts. He was somewhat reluctant, so as a sort of compromise he formulated the concept of the Girl Guides.

His sister Agnes was at first reluctant to take on this task, but it very quickly became popular and successful.
2. Who was appointed Chief Guide in 1918?

Answer: Olave Baden-Powell

Robert's wife Olave was 32 years younger than Robert whom she met on a cruise.
She was appointed World Chief Guide in 1930, awarded the 'Silver Wolf' by the Scout Association for looking after Robert Baden-Powell and was awarded the 'Grand Cross of the British Empire' in 1932. When she was honoured with the 'Silver Fish', the pinnacle accolade in the Guide Association, hers was made of gold.
3. What were the Brownies originally known as?

Answer: Rosebuds

Initially the girls were known as 'Rosebuds', but were renamed by Lord Baden-Powell after the girls had complained that they didn't like their name. Their name came from the story 'The Brownies' by Juliana Horatia Ewing, published in 1870.
4. Who became president of the association in 1965?

Answer: Princess Margaret

When Princess Mary died Princess Margaret became the new President. I don't know if the sixties English model Twiggy was a Girl Guide but she did write a book called 'A Guide to Looking and Feeling Fabulous Over Forty'.
5. Where is the memorial to Lord and Lady Baden-Powell?

Answer: Westminster Abbey

Although their remains are buried in Kenya, positioned in the south aisle of Westminster Abbey is where you will find a memorial stone to Lord and Lady Baden-Powell.
6. Why did Baden-Powell not initially want girls to join the Scouts?

Answer: He saw scouting as an activity for boys

The rudimentary ethos of the Girl Guides was established in the beginning by giving their patrols names associated with flowers or birds, unlike the Scouts who had adopted predatory animal names. Contemporary Guides now have far more freedom in choosing patrol names and now select names that accentuate the modern ethos of the present day Guides.
7. What is the highest award a member of the UK Guiding Association can achieve?

Answer: The Queen's/King's Guide Award

The award which demands a great degree of commitment, is open to members of the Senior Section aged 16 to 25. Based on the concepts of personal challenge and participation it gives a chance for personal development through flexible and enjoyable activity. Areas covered in the award are; service in guiding, outdoor challenge, personal skill development, community action and residential experience. Personal skills such as; communication, time management, organisation, planning, evaluation and teamwork are particularly focused upon. On completion of the 'Queen's/King's Guide Award', the participant is presented with a silver brooch, and a certificate signed by the reigning monarch.
8. Former Girl Guide Helen Sharman is famous as what?

Answer: The first British woman in space

In 1991, 27 year old Helen Sharman became the first Briton in space. The former Girl Guide, answered an advertisement broadcast on the radio which said, "Astronaut wanted. No experience necessary." She was selected from over 13,000 applicants, a great testament to the Guiding experience.
9. What was the first Girl Guide Handbook called?

Answer: How Girls Can Help to Build Up the Empire

The handbook was produced by Robert Baden-Powell and his sister Agnes in 1912 and comprised 475 pages. The other three options are lines from the 'Guides Promise'.
10. Which of the following is not included in the 'Guide Law'.

Answer: A Guide must try to do a good turn everyday.

It is both the Brownies and Wolf Cubs that must do a 'good turn everyday'.
The Guide Law:
A Guide is honest, reliable and can be trusted.
A Guide is helpful and uses her time and abilities wisely.
A Guide faces challenges and learns from her experiences.
A Guide is a good friend and a sister to all Guides.
A Guide is polite and considerate.
A Guide respects all living things and takes care of the world around her.
Source: Author jimpimslim1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 03 2022 : Guest 86: 7/10
Dec 03 2022 : Guest 90: 1/10
Nov 29 2022 : Guest 87: 4/10
Nov 23 2022 : Guest 144: 0/10
Nov 17 2022 : Guest 86: 1/10
Nov 12 2022 : Guest 146: 6/10
Nov 12 2022 : Guest 104: 6/10
Nov 08 2022 : Guest 209: 4/10
Nov 07 2022 : Guest 209: 4/10

Score Distribution

quiz
12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us