Quiz about Pinewood Derby USA
Quiz about Pinewood Derby USA

Pinewood Derby (USA) Trivia Quiz


This quiz is designed to quiz you on aspects of one of US Cub Scouting's most popular activities, the Pinewood Derby! We'll cover some history and car specifications in this quiz.

A multiple-choice quiz by captaindebacle. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations
  8. »
  9. Scouts

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
266,678
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
469
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first Pinewood Derby was held in what year? Hint

1945
1972
1960
1953

2. Where was the first Pinewood Derby race held? Hint

Dresden, Ohio
Manhattan Beach, California
Indianapolis, Indiana
Omaha, Nebraska

3. Which year did the Pinewood Derby become an officially recognized part of the Cub Scout program? Hint

1955
1962
1958
1963

4. According to the rules included with the car kit, what is the maximum amount the car may weigh when ready to race? Hint

5 oz.
8 oz.
3 oz.
16 oz.

5. According to the rules included with the car kit, what is the maximum length of the car? Hint

7 inches
10 inches
5 inches
12 inches

6. Can you add motors to the Pinewood Derby cars?

Yes
No

7. Which of these would not be an acceptable way to add weight to a car? Hint

Glue a coin to the top of the car
Attach a tin soldier as a "pilot"
Hollow out a spot on the body and pour melted lead into it
Insert a tube partially filled with mercury

8. The minimum length of a Pinewood Derby track is 40 feet.

True
False

9. A Pinewood Derby track may have more than two lanes.

True
False

10. 55 Cub Scouts participated in the first Pinewood Derby race in 1953. Fifty years later (in 2003), approximately how many Cub Scouts raced in Pinewood Derbies nationwide? Hint

50,000,000
1,400,000
2,670,000
875,000


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first Pinewood Derby was held in what year?

Answer: 1953

The first organized Pinewood Derby race was held on May 15, 1953. Since that time, the derby has grown to become the most popular activity in the Cub Scout program.
2. Where was the first Pinewood Derby race held?

Answer: Manhattan Beach, California

55 Cub Scouts from Pack 280C participated in the first Pinewood Derby race in Manhattan Beach, California on May 15, 1953. Cubmaster Don Murphy is credited with developing the idea because his son was too young to participate in Soap Box Derby.
3. Which year did the Pinewood Derby become an officially recognized part of the Cub Scout program?

Answer: 1955

The BSA officially incorporated the Pinewood Derby into the Cub Scout program in 1955. Plans for tracks and car specifications first appeared in the October 1954 issue of "Boys' Life" magazine.
4. According to the rules included with the car kit, what is the maximum amount the car may weigh when ready to race?

Answer: 5 oz.

Each pack may adjust the specifications to suit their individual pack race. Most district, council, and multi-council races use the specifications listed in the kit instructions.
5. According to the rules included with the car kit, what is the maximum length of the car?

Answer: 7 inches

The physical dimensions of the car are as follows: Maximum overall width (including wheels) - 2 inches; Maximum overall length - 7 inches; Minimum width between wheels - at least 1 inches; Minimum bottom clearance between car body and track - 3/8 inch.
6. Can you add motors to the Pinewood Derby cars?

Answer: No

Cars are to be free-running, with no motors or mechanical assists of any kind.
7. Which of these would not be an acceptable way to add weight to a car?

Answer: Insert a tube partially filled with mercury

Liquid weights are not permitted.

One year, a scout in our pack made his car with a cockpit and driver. During the race, the driver fell off of the car. It was then we discovered that the driver figure was made from a LIVE .45 caliber pistol round.
8. The minimum length of a Pinewood Derby track is 40 feet.

Answer: False

There is no set minimum length for Pinewood Derby tracks. The track plans listed in the Cub Scout How-To Book do not give a minimum length. Most commercially-made tracks start at 32 feet in length.
9. A Pinewood Derby track may have more than two lanes.

Answer: True

You need at least two lanes, but there is no set number. Our pack has a 4-lane track, and I have seen 3-lane, 6-lane, and even an 8-lane track.
10. 55 Cub Scouts participated in the first Pinewood Derby race in 1953. Fifty years later (in 2003), approximately how many Cub Scouts raced in Pinewood Derbies nationwide?

Answer: 1,400,000

Don Murphy (the original creator of the Pinewood Derby) was on hand in Manhattan Beach for the 50th anniversary race.

Many other organizations (such as the YMCA) hold similar wood car races. There is even a competitive organization called the Woodcar Independent Racing League which holds sanctioned races.

This concludes our look at the Pinewood Derby race. I hope you have found this quiz to be fun and informative.
Source: Author captaindebacle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 26 2022 : Guest 108: 1/10
Oct 10 2022 : Guest 99: 9/10

Score Distribution

quiz
12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us