Quiz about Australian Scouting
Quiz about Australian Scouting

Australian Scouting Trivia Quiz


For those who are members of Scouts Australia, this quiz should be fairly easy. For those who aren't, I encourage you to give the quiz a go - you will learn something new.

A multiple-choice quiz by tenorsax2. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations
  8. »
  9. Scouts

Author
tenorsax2
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
265,350
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
302
Last 3 plays: Guest 124 (5/10), 12122 (9/10), Guest 101 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the Scout motto? Hint

"Scouts Together We Stand"
"On My Honour"
"Be Prepared"
"For Life"

2. Can girls join Scouts?

Yes
No

3. Where was the 2007 Australian Jamboree held, and what were the conditions like? Hint

Freemantle, dusty
Bendigo, raining
Elmore, dusty
Ipswich, raining

4. What are the names of the sections within the movement? Hint

Mob, Pack, Troop, Tribe, Group
Mob, Pack, Group, Unit, Crew
Mob, Pack, Troop, Unit, Crew
Band, Pack, Troop, Unit, Family

5. Australian Scouting celebrates its 100th birthday the same year as Scouting worldwide.

True
False

6. Which of these is an actual Venturer Scout badge (tape)? Hint

Hiking
Trails
Walking
Expeditions

7. When you become a registered member of Scouts Australia, you receive a membership number.

True
False

8. Which animal's home is also the name of a meeting place for a Scout Group? Hint

Herring
Bird
Lion
Whale

9. What is the name of the section for children aged under five? Hint

Joeys
Beavers
Cubs
There is none

10. Is there a badge for speaking a foreign language?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the Scout motto?

Answer: "Be Prepared"

Every Scout should know this motto! When Baden Powell, the founder of Scouting, was once asked what a Scout must be prepared for, he said "Why any old thing". "On My Honour" is part of the Scout Promise, "For Life" is the motto of Volvo, while "Scouts Together We Stand" is a song title.
2. Can girls join Scouts?

Answer: Yes

It is a common misconception that Scouts is only for boys. This used to be the case, however, now girls are just as welcome to join in the fun.
3. Where was the 2007 Australian Jamboree held, and what were the conditions like?

Answer: Elmore, dusty

Elmore is near Bendigo, in Victoria. If you see any photos from the Jamboree, you will understand what I mean when I say it was dusty! All the Scouts came home covered in dust!
4. What are the names of the sections within the movement?

Answer: Mob, Pack, Troop, Unit, Crew

Each section has their own name, colour and characteristics. For example, the Cub section is called a Pack, has yellow as a colour and is modelled on "The Jungle Book" by Rudyard Kipling.
5. Australian Scouting celebrates its 100th birthday the same year as Scouting worldwide.

Answer: False

False - Scouting was brought to Australia a year after it began in Britain. This means Australian Scouting celebrates 100 years in 2008 while Scouting worldwide turns 100 in 2007.
6. Which of these is an actual Venturer Scout badge (tape)?

Answer: Expeditions

Expeditions 1 is a compulsory badge (tape) for a Queen Scout Award, the highest award in Venturers. Expeditions 2 is optional and requires more effort. Both tapes, however, require a Venturer to plan, organise and complete a hike of at least two days.
7. When you become a registered member of Scouts Australia, you receive a membership number.

Answer: True

These numbers are used in administration. They can also be used to track lost property.
8. Which animal's home is also the name of a meeting place for a Scout Group?

Answer: Lion

A Scout Group meets at their den, which is normally a small building with a parade ground nearby. Often a den can be old or shabby, as any funds raised normally go into buying equipment or funding activites, not renovating the den.
9. What is the name of the section for children aged under five?

Answer: There is none

When a child turns 5, they can join Joey Scouts. Until this age they cannot officially join, but may participate in activities designed for the whole family (e.g. a Family Camp).
10. Is there a badge for speaking a foreign language?

Answer: Yes

The requirements differ depending on what section you are a part of, but basically you have to speak, write and translate the language to qualify for the badge.
Source: Author tenorsax2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : Guest 124: 5/10
Nov 21 2022 : 12122: 9/10
Nov 18 2022 : Guest 101: 8/10
Nov 15 2022 : Guest 175: 5/10
Nov 14 2022 : Guest 180: 6/10
Nov 11 2022 : Guest 58: 3/10
Nov 02 2022 : Guest 101: 0/10
Oct 31 2022 : Guest 1: 10/10
Oct 25 2022 : Guest 81: 0/10

Score Distribution

quiz
12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us