Quiz about Girlguiding in the UK
Quiz about Girlguiding in the UK

Girlguiding in the UK Trivia Quiz


I have been a Guide and am now a Brownie Guide Leader. I hope this quiz will give a little history and a flavour of what Girlguiding in the UK is all about.

A multiple-choice quiz by April. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations
  8. »
  9. Scouts

Author
April
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
293,102
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
462
Last 3 plays: Guest 18 (5/10), Guest 2 (8/10), Guest 213 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who became the president of the Girl Guide Association when it was formed? Hint

Agnes Baden-Powell
Olave Baden-Powell
Robert Baden-Powell
Thomas Baden-Powell

2. The youngest Girl Guide section, Rainbows, was formed in 1987. What does a "Rainbow" promise when they join? Hint

I will do my best to love my Queen and to be kind and helpful.
I will do my best to love my God and to be kind and helpful.
I will do my best to love my Country and to be kind and helpful.
I will do my best to love my Mum and to be kind and helpful.

3. The Rainbow programme is called the Rainbow Jigsaw. What four areas does it cover? Hint

See, Sing, Surprise and Shout.
Look, Learn, Laugh and Love.
Grow, Gain, Giggle and Give.
Chance, Chant, Chase and Cheer.

4. Brownie Guides were formed in 1914 but were not originally called Brownies. What were they first known as? Hint

Rosebuds
Lillies
Daffodils
Seedlings

5. What is the adult Leader of a Brownie Pack usually called? Hint

Brown Bird
Brown Bat
Brown Leader
Brown Owl

6. What is the Guide motto? Hint

Be Certain
Be Sure
Be Prepared
Be Confident

7. Until it was retired in 2019, the Baden-Powell Challenge Award was the highest award a UK Guide could achieve.

True
False

8. Girls can continue as Guides until they are 14 when they must leave or join "The Senior Section".

True
False

9. At the 1926 World Conference what special day was named when Girl Guides from all over the world will remember each other and reaffirm their commitment to international friendship and understanding? Hint

World Activity Day
World Memory Day
World Thinking Day
World Guide Day

10. After adult Leaders retire (at any age) what organisation can they join? Hint

The Retired Guides Branch
The Older Members Club
The Trefoil Guild
The Retired Guides Association


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who became the president of the Girl Guide Association when it was formed?

Answer: Agnes Baden-Powell

Lord Robert Baden Powell formed the Boy Scout Association. The Girl Guide Association was formed in 1910, a year after a group of Girl Scouts turned up at the first Boy Scouts' public meeting in Crystal Palace.
Agnes Baden-Powell, the sister of Robert Baden-Powell, became president of the Girl Guide Association. Later, in 1918, Baden-Powell's wife, Olave, was appointed Chief Guide.
2. The youngest Girl Guide section, Rainbows, was formed in 1987. What does a "Rainbow" promise when they join?

Answer: I will do my best to love my God and to be kind and helpful.

Rainbows are usually aged between five and seven (except in parts of Northern Ireland where girls can join as young as four years). Rainbows earn Roundabout badges for taking part in activities which they can sew onto their uniform.
3. The Rainbow programme is called the Rainbow Jigsaw. What four areas does it cover?

Answer: Look, Learn, Laugh and Love.

The four parts of the Rainbow jigsaw are designed to help the girls to take a look at the wider world; learn through fun activites; enjoy games, songs, parties and celebrations; and to gain a better understanding of love and helping others, thereby promoting a fuller understanding of the Promise.
4. Brownie Guides were formed in 1914 but were not originally called Brownies. What were they first known as?

Answer: Rosebuds

Not many of the girls liked this name so Lord Baden-Powell changed their name to Brownies. The Brownies are open to girls between the ages of seven and ten. They meet in packs and are divided into groups called Sixes, who have names like Elves, Gnomes and Pixies, or are named after woodland animals. Each Six has a Sixer - usually the oldest or most experienced Brownie in that Six - and a Second to help her.
5. What is the adult Leader of a Brownie Pack usually called?

Answer: Brown Owl

Other adult leaders in the pack are often called after owls too, common names being "Snowy" and "Tawny" Owls. There are also Young Leaders, helpers and Guides from the local unit, who are given names of the Brownies choice.
6. What is the Guide motto?

Answer: Be Prepared

At age 10 Brownies move onto being Guides and new girls can join. Being a Guide is all about learning new skills, making your own decisions and having fun. It is generally much less structured than Brownies and incorporates many more outdoor activities.
7. Until it was retired in 2019, the Baden-Powell Challenge Award was the highest award a UK Guide could achieve.

Answer: True

According to the Girlguiding UK website this award was the highest achievement a guide could attain, but it ceased to be awarded in spring 2019. It consisted of 10 challenges chosen from different sections and culminated in a Baden-Powell Adventure which was normally a residential event organised at Division, County, Country/Region or Association level.
8. Girls can continue as Guides until they are 14 when they must leave or join "The Senior Section".

Answer: False

Girls can continue in Guides until they are 16, however they can join "The Senior Section" at age 14 if they wish.
In The Senior Section, young women participate in a fun and flexible programme known as "Look Wider". This programme is also linked to a variety of recognised qualifications or awards, both within and outside guiding. The Senior Section consists of both Rangers and Young Leaders.
9. At the 1926 World Conference what special day was named when Girl Guides from all over the world will remember each other and reaffirm their commitment to international friendship and understanding?

Answer: World Thinking Day

World Thinking Day is celebrated on 22 February because this marks the joint birthday of the Founder and the World Chief Guide, Lord Robert and Lady Olave Baden-Powell.
On this day, Girl Guides (all sections) all over the world do something special to celebrate such as holding an act of worship, having an international party or undertaking an extra service project.
10. After adult Leaders retire (at any age) what organisation can they join?

Answer: The Trefoil Guild

The Trefoil Guild is an organisation of over 20,000 members - mostly made up of women and men who have been and still are connected with Guiding and Scouting. However, even if you have never been involved in Guiding there is always a warm welcome for anyone who likes the idea of learning something new, travelling, meeting new people or getting involved in local Guiding projects. Find out more at http://www.trefoilguilduk.org.uk

If you want to find out more about Girl Guides in the UK this is the official website: http://www.girlguiding.org.uk
Source: Author April

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : Guest 18: 5/10
Dec 02 2022 : Guest 2: 8/10
Nov 26 2022 : Guest 213: 7/10
Oct 17 2022 : Guest 2: 10/10
Oct 17 2022 : Guest 86: 7/10

Score Distribution

quiz
12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us