Quiz about Scout to Eagle USA
Quiz about Scout to Eagle USA

Scout to Eagle (USA) Trivia Quiz


A quiz about a scout's journey from the beginning to the much sought after Eagle Scout Award

A multiple-choice quiz by dixierat. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations
  8. »
  9. Scouts

Author
dixierat
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
254,443
Updated
Nov 03 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
765
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 167 (7/10), Guest 104 (10/10), Guest 104 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Scout is the first rank of the Boy Scouts of America. What is NOT one of the requirements for this rank? Hint

Complete a registration form for the BSA
Tie a square knot
Write an essay about why you want to join scouts
Complete a scoutmaster conference

2. Requirement 10a of Tenderfoot, the BSA's second rank, requires the boy to complete a series of exercises. Which one of the following is NOT one of them? Hint

Quarter mile walk/run
Pole vault
Push-ups
Pull-ups

3. What is the knot learned in scouting that allows you to form a loop good for rescue procedures? Hint

square knot
bowline
timber hitch
clove hitch

4. In order to advance in rank, a scout must participate in a certain number of approved scouting activities. Which of the following is NOT an approved scout activity? Hint

Camping
Laser tag
Canoeing
Service hours

5. For second class, a scout must be able to treat several wounds that can occur while participating in scouting activities. How would a scout treat a fish hook wound with the barb embedded in the skin? Hint

Push barb through skin, clip barb, slowly back out debarbed hook. Afterwards, treat wound as a puncture
Pull hook straight out, barb and all
Cut hook out
Clip hook and leave barb in the skin until you can get to a hospital

6. How long must a scout remain first class to advance to star scout? Hint

6 months
4 months
No waiting time
1 year

7. Once a scout earns first class, he must earn a certain number of merit badges to continue. What is the minimum number of merit badges a scout must have (both Eagle required and non-Eagle required) to become an Eagle Scout? (Cumulative number of merit badges needed for Star, Life, and Eagle.) Hint

100
10
25
21

8. Can a boy earn Eagle scout after he turns 18? Hint

No, he had to complete it prior to his eighteenth birthday
Yes, he can get a time extension if he meets certain criteria
Yes, he has until he is 21
Yes, but he has to apologize

9. An Eagle scout's total merit badge count must be at least 36 for him to earn the ________ palm. Hint

gold
platinum
bronze
silver

10. Which of the following US presidents was an Eagle Scout? Hint

Richard Nixon
John F. Kennedy
Gerald Ford
George W. Bush


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Scout is the first rank of the Boy Scouts of America. What is NOT one of the requirements for this rank?

Answer: Write an essay about why you want to join scouts

New scouts only have to tie the square knot, complete a scoutmaster conference, meet the age requirements, find a troop to join, recite the Pledge of Allegiance, demonstrate the scout sign, salute, and handshake, understand and agree to live by the Scout Oath, Scout Law, Scout Motto, Scout Slogan, and the Outdoor Code, describe the scout badge, and complete the exercises (answering questions and explaining situations) in the pamphlet about child protection,
2. Requirement 10a of Tenderfoot, the BSA's second rank, requires the boy to complete a series of exercises. Which one of the following is NOT one of them?

Answer: Pole vault

The test is administered for each activity, and the times/numbers are recorded. Then the scout retakes the test 30 days later, and he must improve in at least one activity.
3. What is the knot learned in scouting that allows you to form a loop good for rescue procedures?

Answer: bowline

All the knots mentioned are required knots, but the bowline is special because it is a useful tool in rescuing people trapped in holes because they can tie it with one hand, or a person can make a handy loop while safely on the ground.
4. In order to advance in rank, a scout must participate in a certain number of approved scouting activities. Which of the following is NOT an approved scout activity?

Answer: Laser tag

Camping and outdoor activities are the most common, but sometimes there are scout nights at baseball games and at other events.
5. For second class, a scout must be able to treat several wounds that can occur while participating in scouting activities. How would a scout treat a fish hook wound with the barb embedded in the skin?

Answer: Push barb through skin, clip barb, slowly back out debarbed hook. Afterwards, treat wound as a puncture

It may sound painful, but the other choices are far worse.
6. How long must a scout remain first class to advance to star scout?

Answer: 4 months

The time is required because to earn star scout, the scout must start earning merit badges, so the waiting period gives him time to complete the merit badges.
7. Once a scout earns first class, he must earn a certain number of merit badges to continue. What is the minimum number of merit badges a scout must have (both Eagle required and non-Eagle required) to become an Eagle Scout? (Cumulative number of merit badges needed for Star, Life, and Eagle.)

Answer: 21

A scout must earn 12 required merit badges for Eagle in addition to 9 non-Eagle required merit badges. Of the 12 Eagle required, the scout can choose between emergency preparedness and lifesaving, and he chooses one from a group of hiking, swimming, and cycling.
8. Can a boy earn Eagle scout after he turns 18?

Answer: Yes, he can get a time extension if he meets certain criteria

The time extension is given for scouts who have encountered trouble such as family problems, illness, and a very late start in the program.
9. An Eagle scout's total merit badge count must be at least 36 for him to earn the ________ palm.

Answer: silver

An Eagle scout can have more merit badges than his minimum. Also he can earn multiple palms (i.e. double bronze and triple silver).
10. Which of the following US presidents was an Eagle Scout?

Answer: Gerald Ford

Gerald Ford also received the Distinguished Eagle Scout Award. As at the end of the twentieth century, he was the only US president to have been an Eagle Scout.
Source: Author dixierat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 167: 7/10
Nov 16 2022 : Guest 104: 10/10
Nov 15 2022 : Guest 104: 8/10

Score Distribution

quiz
12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us