Quiz about USA Cub  Scouts
Quiz about USA Cub  Scouts

USA Cub Scouts Trivia Quiz


Millions of boys are in cub scouts; let's see how much parents in the USA really know about the organization their kids belong to.

A multiple-choice quiz by feminine_mystique. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations
  8. »
  9. Scouts

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
187,399
Updated
Aug 05 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
624
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. There are two colors that represent Cub Scouts in the USA. What are they? Hint

Blue and gold
Blue and green
Black and orange
Blue and red

2. What was the Tiger Cub motto? Hint

Listen to the akela
Seek, obey, participate
Search, discover, share
Play, eat, rest

3. What is the Cub Scout motto? Hint

Try hard
Do your best
Don't give up
Always succeed

4. I, (name), promise to do my best to do my duty to God and my country, To help other people, and to obey the Law of the Pack. This is sometimes known as the Cub Scout Oath, but also as the Cub Scout _____ ?

Answer: (One word only)
5. The Cub Scout rankings throughout the 1950s, '60s, and '70s were are as follows: Bobcat, Tiger Cub, Wolf, Bear and Webelos.

True
False

6. Webelos is a Cub Scout acronym. What does it stand for? Hint

We'll be loyal scouts
We belong
We believe in loyalty
We all are loved by scouts

7. There is a ritual in Cub Scouts. You hold out your right hand to shake hands, put your first two fingers along the inside of the other boy's wrist. What is this called? Hint

Cub Scout high five
Cub Scout hand lock
Cub Scout secret shake
Cub Scout handshake

8. Which way do the Cub Scouts salute?
Hint

Salute with your left hand extended to the east
Salute with your left hand with the same two fingers as the Cub Scout sign touching the left eyebrow
Hold right hand with the same two fingers as the Cub Scout sign touching your right eyebrow
Salute with your right hand straight out

9. The Cub Scouts do an annual sale, like Girl Scouts do with cookies. What do the Cub Scouts sell? Hint

chips
candy
popcorn
candles

10. Every February or March the boys make their own cars out of a block of wood and paint them to race. What is this race called? Hint

Pinewood derby
Cub Scouts Derby
Demolition Derby
Slot racing


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There are two colors that represent Cub Scouts in the USA. What are they?

Answer: Blue and gold

The blue stands for truth, spirituality and the sky above. The gold stands for warm sunlight, good cheer, and happiness.
2. What was the Tiger Cub motto?

Answer: Search, discover, share

This taught boys to search their surroundings, discover things, and share what they found.
3. What is the Cub Scout motto?

Answer: Do your best

These boys do a lot of activities and achievements for the first time. It isn't about who does the greatest or who wins. It is about doing the best within your ability. As long as you do your best, then that is all you can do.
4. I, (name), promise to do my best to do my duty to God and my country, To help other people, and to obey the Law of the Pack. This is sometimes known as the Cub Scout Oath, but also as the Cub Scout _____ ?

Answer: Promise

The four cores to this are: God, country, help, and obey.
5. The Cub Scout rankings throughout the 1950s, '60s, and '70s were are as follows: Bobcat, Tiger Cub, Wolf, Bear and Webelos.

Answer: False

The Bobcat rank is for all boys who join, to earn wolf the boys must pass 12 achievements, Bears reach 24 achievements and Webelos is the first transition from cub scouts to boy scouts. The Tiger Cubs didn't start until 1982.
6. Webelos is a Cub Scout acronym. What does it stand for?

Answer: We'll be loyal scouts

Being loyal means you will keep the Cub Scout promise. Cub Scout Webelos used to stand for Wolf, Bear, Lion, Scout--the four stages to becoming a Boy Scout up until the sixties.
7. There is a ritual in Cub Scouts. You hold out your right hand to shake hands, put your first two fingers along the inside of the other boy's wrist. What is this called?

Answer: Cub Scout handshake

The symbolism of this shake is that the boys will help and obey the law of their pack.
8. Which way do the Cub Scouts salute?

Answer: Hold right hand with the same two fingers as the Cub Scout sign touching your right eyebrow

The salute is a way to show respect and honor for the Cub Scout troop and the flag ceremony.
9. The Cub Scouts do an annual sale, like Girl Scouts do with cookies. What do the Cub Scouts sell?

Answer: popcorn

This is an annual fund raising for the boys and the council.
10. Every February or March the boys make their own cars out of a block of wood and paint them to race. What is this race called?

Answer: Pinewood derby

This is something fun and a little competitive for the boys to do. The race involves small cars made of pinewood and painted by the individual scout.
Source: Author feminine_mystique

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Oct 26 2022 : Guest 73: 6/10
Oct 23 2022 : Guest 67: 1/10

Score Distribution

quiz
12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us