Quiz about History of the Tank
Quiz about History of the Tank

History of the Tank Trivia Quiz


Time to see what you know about tanks.

A multiple-choice quiz by stra0481. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Equipment & Weaponry
  8. »
  9. Military Vehicles

Author
stra0481
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
130,839
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
2048
Last 3 plays: 1727hssbsv (6/15), Guest 68 (11/15), Guest 152 (8/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who first came up with the idea of the tank? Hint

Leonardo Da Vinci
Henry Ford
Archimedes
Thomas Edison

2. Where were the first tanks built in the twentieth century? Hint

United States
France
Great Britain
Germany

3. What year were tanks first used in combat? Hint

1916
1917
1915
1918

4. What was the difference between 'Male' and 'Female' tanks? Hint

'Female' tanks were lighter and quicker, and used in surprise attacks.
'Males' had actually tracks, while 'Females' used conventional wheels.
'Males' had large cannons, while 'Females' had smaller machine guns.
'Males' weighed nearly twice as much as their 'Female' counterparts.

5. At which place, and in what year, did the first major large-scale tank attack take place? Hint

Deschuttes, 1918
Manchuria, 1933
Ardennes, 1940
Cambrai, 1917

6. When and where was the first engagement to pit tanks against other tanks? Hint

1918, Belgium
1940, France
1941, Soviet Union
1939, Poland

7. Where were the first American-built tanks used in combat? Hint

Italy
North Africa
Soviet Union
The Pacific

8. Early German tanks were inferior to many other nations tanks of World War II, and had to make up for it with good tactics and communication.

True
False

9. Where was the first battle of World War II in which American built and manned tanks were involved? Hint

El Alamein
Guadalcanal
Tobruk
Kassarine Pass

10. Where was the largest tank battle in history? Hint

Grozny
Sebastopol
Kursk
Poltawa

11. About how many tanks took part in the largest tank battle? Hint

8000
5000
1000
15000

12. How many hours of training were Soviet tank operators given during World War II? Hint

240
120
72
200

13. What nation built the largest tank? Hint

China
Soviet Union
Germany
United States

14. American M1 Abrams can use guided missile weaponry.

True
False

15. M2 Bradley tanks can float.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who first came up with the idea of the tank?

Answer: Leonardo Da Vinci

Yes, in fact this Florentine sketched out a design for a prototype; however, without self-propulsion, it wasn't much good. Not until the invention of the internal combustion engine was the tank practical.
2. Where were the first tanks built in the twentieth century?

Answer: Great Britain

The man generally credited with inventing or inspiring the tank is Lt.-Col. Ernest Swinton (of the Royal Engineers). He had, however, to rely for funding on the Royal Navy, which set up a "Landships Committee" to oversee the project.
3. What year were tanks first used in combat?

Answer: 1916

It was September 15th 1916, at the Battle of the Somme. Only forty- nine tanks were deployed, and only thirty two actually took part in the battle. These first tanks were clumsy and awkward, often getting stuck, and only nine made it across the trench line.
4. What was the difference between 'Male' and 'Female' tanks?

Answer: 'Males' had large cannons, while 'Females' had smaller machine guns.

Yes, and I think we all know how they came up with the name.
5. At which place, and in what year, did the first major large-scale tank attack take place?

Answer: Cambrai, 1917

The Battle of Cambrai, which lasted from November 20th to December 3rd 1917, saw nearly five hundred British tanks smash through the German line in a sharp echelon formation. The campaign, however, was a failure, for the troops failed to take advantage of the breakthrough.

The very first use of tanks took place during the Battle of Flers-Courcelette in 1916, but not very successfully; most of them broke down.
6. When and where was the first engagement to pit tanks against other tanks?

Answer: 1918, Belgium

April 24th to be exact. Three British Mark IVs ran into three German A7Vs along the Western Front. It was only a brief skirmish, but the first nontheless.
7. Where were the first American-built tanks used in combat?

Answer: Soviet Union

Soviets were allowed to use a great deal of American-built equipment through the lend-lease act. They were probably not great enough in number to make any sort of impact on the German-Russian campaign.
8. Early German tanks were inferior to many other nations tanks of World War II, and had to make up for it with good tactics and communication.

Answer: True

Yes, in fact the Germans were by far outgunned in many of their bliztkrieg campaigns. Many of their panzer divisions were even made up of training tanks that could only carry miniscule machine guns.
9. Where was the first battle of World War II in which American built and manned tanks were involved?

Answer: Kassarine Pass

Eisenhower was badly beaten by Rommel in this battle. It is also called Kasserine Pass, either name is correct.
10. Where was the largest tank battle in history?

Answer: Kursk

This battle was part of the Soviet counterattack after Stalingrad.
11. About how many tanks took part in the largest tank battle?

Answer: 8000

The Soviets surrounded and outgunned their German assailants, spurring the long retreat back to Germany.
12. How many hours of training were Soviet tank operators given during World War II?

Answer: 72

Yes, well, the Soviet Union really didn't have time to spare during Operation Barbarossa.
13. What nation built the largest tank?

Answer: Germany

This gargantuan machine, the Maus, weighed over 188 tons, and had up to 24 centimeters (just under 9.5") of armor. It was built by Ferdinand Porsche, the same man who designed the original Volkswagon and whose son designed the Porsche automobile. Only two of these tanks were ever made, one of which is still intact and on display at the Kubinka Tank Museum in Russia.
14. American M1 Abrams can use guided missile weaponry.

Answer: True

The original did not, but has been modified and improved to accept MRM-CE/KE Missile weaponry.
15. M2 Bradley tanks can float.

Answer: True

Yes, well, they are built to anyway. I wouldn't recommend trying it, though.
Source: Author stra0481

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trammgr before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 19 2022 : 1727hssbsv: 6/15
Nov 05 2022 : Guest 68: 11/15
Oct 24 2022 : Guest 152: 8/15
Oct 11 2022 : Guest 50: 12/15

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us