Quiz about New York City Subways
Quiz about New York City Subways

New York City Subways Trivia Quiz


My Grandfather was quite the storyteller, rake and architect. He designed a few of the stations on New York City's old Independent Subway System. As such, we rode free! In his spirit, here are a few questions about the largest subway system in the world.

A multiple-choice quiz by Mfandre. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport

Author
Mfandre
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
396,925
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
142
1. You've got to meet your doctor for a consultation at Columbia Presbyterian Medical Center. You'll take the 'train', as city residents call it, to what station? Hint

91st Street
168th Street
59th Street
Hoyt-Schermerhorn

2. The "A Train" is one of New York's best known subway lines, running all he way from 207th Street in northern Manhattan to Far Rockaway in Queens. What famous musician paid tribute to the A Train in the iconic recording "Take The A Train"? Hint

Count Basie
Duke Ellington
King Tubby
Queen Latifah

3. The Cathedral of St. John The Divine hasn't been completed. Tongue in cheek, New Yorkers call it the Cathedral of St. John The Unfinished. You could take the number 4 bus to get there but, I'll take the Number 1 train to what station? Hint

Willets Pt.- Shea Stadium
Cloisters Place-191st Street
Cathedral Parkway- 110th Street
Grand Army Plaza- Prospect Park

4. Ex Atlanta Braves pitcher, John Rocker railed against the subway line that would've brought you to Shea Stadium. What line now has a stop at Mets-Willets Point? Hint

The D Train
The number 7
The Train to The Plane
The Long Island Railroad

5. The Long Island Railroad, the New York City subway system, the Metro North Railroad, The Staten Island Railway and NYC Busses are part of what overseeing organization? Hint

NY/NJ Port Authority
NYCRR
NYTA
The MTA

6. Let's say you live on Staten Island and you wanted to get to Manhattan via mass transit. You'd take the Staten Island Railway to its terminus and transfer to the Ferry. As Billy Joel sang, "Between you and me and the Staten Island Ferry", what's the end of the line, the last stop on Staten Island? Hint

New Dorp
Arthur Kill
Princes's Bay
St. George

7. From Jimmy Walker to Rudy Giuliani, New York City has had its share of colorful mayors. Perhaps the most colorful was Ed Koch. To pay your respects, you'd visit the beautiful Trinity Church cemetery. Ed would want you to take the subway. Take the C train and get off at what station? Hint

155th Street
Foster Avenue
Ed Koch Boulevard
207th Street

8. New York City subway lines can be confusing. Some are numbered. Most are lettered. At one time, there were three competing systems. Which of the 3 still has numbered lines? Hint

IRT- Interboro Rapid Transit
IND- Independent
BMT- Brooklyn Manhattan Transit
BCT- Bronx to City Transit

9. You could ride the 1 train north from South Ferry at the southern tip of Manhattan to its terminus in the Bronx. What's the last stop on the 1 line? Hint

Dyckman Street
West 263rd Street- Yonkers
238th street- Gaelic Park
242nd street- Van Cortlandt Park

10. Here we are at the geographical western end of Long Island, Brooklyn, NY- home of Coney Island, The Brooklyn Dodgers and the Barclay's Center where you can catch the resurgent Brooklyn Nets and NY Islanders. What station is closest to the Barclay's Center? Hint

Newkirk Avenue
Atlantic Avenue
Fulton Street
Bedford Avenue


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You've got to meet your doctor for a consultation at Columbia Presbyterian Medical Center. You'll take the 'train', as city residents call it, to what station?

Answer: 168th Street

The southern end of the station services the Audubon Ballroom at 165th Street, site of Malcolm X's assassination.
2. The "A Train" is one of New York's best known subway lines, running all he way from 207th Street in northern Manhattan to Far Rockaway in Queens. What famous musician paid tribute to the A Train in the iconic recording "Take The A Train"?

Answer: Duke Ellington

Sadly, the Duke died from Lung Cancer in 1974 at the aforementioned Columbia Presbyterian Medical Center. Over 12,000 people attended his funeral at The Cathedral of St. John The Divine.
3. The Cathedral of St. John The Divine hasn't been completed. Tongue in cheek, New Yorkers call it the Cathedral of St. John The Unfinished. You could take the number 4 bus to get there but, I'll take the Number 1 train to what station?

Answer: Cathedral Parkway- 110th Street

Home to the NY Mets 'til 2008 and football's NY Jets 'til 1983, Shea Stadium in the borough of Queens, had a date with the wrecking ball in 2009. The Mets now play at practically the same site in Citi Field. The Jets? Ugh, they moved to Jersey in 1984.
4. Ex Atlanta Braves pitcher, John Rocker railed against the subway line that would've brought you to Shea Stadium. What line now has a stop at Mets-Willets Point?

Answer: The number 7

The Long Island Railroad isn't part of the NYC subway system. It brings suburban commuters to and from New York City.
5. The Long Island Railroad, the New York City subway system, the Metro North Railroad, The Staten Island Railway and NYC Busses are part of what overseeing organization?

Answer: The MTA

The MTA is the Metropolitan Transportation Authority. It serves all 5 New York City Boroughs, 7 suburban New York State counties and 2 Connecticut counties.
6. Let's say you live on Staten Island and you wanted to get to Manhattan via mass transit. You'd take the Staten Island Railway to its terminus and transfer to the Ferry. As Billy Joel sang, "Between you and me and the Staten Island Ferry", what's the end of the line, the last stop on Staten Island?

Answer: St. George

The official name is St. George Ferry Terminal but, that would be giving it away.
7. From Jimmy Walker to Rudy Giuliani, New York City has had its share of colorful mayors. Perhaps the most colorful was Ed Koch. To pay your respects, you'd visit the beautiful Trinity Church cemetery. Ed would want you to take the subway. Take the C train and get off at what station?

Answer: 155th Street

I grew up just 2 blocks north of the cemetery at 157th street and Riverside Drive. The cemetery is on the former homestead and grounds of John James Audubon who's also buried there.
8. New York City subway lines can be confusing. Some are numbered. Most are lettered. At one time, there were three competing systems. Which of the 3 still has numbered lines?

Answer: IRT- Interboro Rapid Transit

The IRT is the oldest line, in operation since 1904. The BMT had numbered lines. The IND never did. The BCT is made up.
9. You could ride the 1 train north from South Ferry at the southern tip of Manhattan to its terminus in the Bronx. What's the last stop on the 1 line?

Answer: 242nd street- Van Cortlandt Park

263rd street is the highest numbered street in The Bronx. Take a few stride a few steps across it and you're on Fanshaw or Ellsworth Avenue in Yonkers.
10. Here we are at the geographical western end of Long Island, Brooklyn, NY- home of Coney Island, The Brooklyn Dodgers and the Barclay's Center where you can catch the resurgent Brooklyn Nets and NY Islanders. What station is closest to the Barclay's Center?

Answer: Atlantic Avenue

Does Bedford Avenue sound familiar? It's the site of Ebbetts Field, the old home of the Brooklyn Dodgers. It's not a subway station though. The nearest one would've been Prospect Park.
Source: Author Mfandre

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us