Quiz about Pontiac Firebird Trans Am 3rd Gen Quiz
Quiz about Pontiac Firebird Trans Am 3rd Gen Quiz

Pontiac Firebird Trans Am (3rd Gen) Quiz


Think you know your 3rd-generation Pontiac Trans Ams? Let's see what you know!

A multiple-choice quiz by tpiRonJon. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Pontiac

Author
tpiRonJon
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,455
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
149
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Certain enthusiasts wisely waited until the second model year to scoop up a 1983 Trans Am. The reward for waiting was the new "High Output" 4-barrel carbureted 5.0L V8 which had 190hp. What engine did this replace? Hint

5.0L TPI V8
5.0L CFI V8
5.7L TPI V8
5.0L 4-Barrel Carbureted V8

2. Trans Ams no longer rode on 15 inch wheels by 1985, and the new tire size would remain throughout the rest of the 3rd generation production run. What was the tire size used from 1985 onward? Hint

225/60/16
285/40/17
205/55/15
245/50/16

3. With a restyled nose, the addition of fog lights, new tail light glass, a new hood and more also meant a new engine for 1985. What engine became newly available in 1985 as an option on Trans Am models? Hint

6.6L Hemi V8
5.7L TPI V8
5.0L TPI V8
3.8L Turbo V6

4. For 1986, the optional 5.0L 4bbl "High Output" V8 was discontinued due to fuel boiling problems, though 26 were documented to have been produced. Aside from the optional 5.0L TPI V8, what other V8 engine remained in the lineup? Hint

5.0L 4bbl V8
5.0L CFI V8
5.7L TPI V8
4.4L Straight 6

5. 1987 marked the final year one could order a Pontiac Trans Am from the factory with what? Hint

Manual Transmission
Screaming Chicken Hood Decal
Convertible Top
Cowl-Induction Hood

6. By 1991, Trans Ams no longer used the "High Tech Turbo" wheels that were standard on both the 1987 Trans Am and Formula. What best describes the wheel pattern found on all Trans Ams during their final two years? Hint

Chrome-polished 5-spoke aluminum wheels
Cross-lace pattern with a silver trim ring
Body-colored 3-spoke steel wheels
Aluminum-polished 6-spoke

7. Although the Turbo Trans Am stole the limelight in 1989, buyers enjoyed a revised exhaust system who opted for either the 5.7L TPI V8 or 5.0L TPI w/5-speed. The "N10" exhaust package added what specifically? Hint

True Dual Exhaust
Dual Catalytic Converters
Twin 3" Downpipes
1 7/8" Exhaust Headers

8. 1990 was a low-production year, making most 1990 models very rare today. In addition to a driver air bag, what other safety-centric change was made to work in tandem? Hint

Daytime Running Headlights
Extra Driver Knee Padding
Anti-lock Braking System
Automatic Locking Seatbelts

9. The "Banshee" inspired nose did more than slightly improve aerodynamics. What functional benefit does the revised twin-nostril nose provide? Hint

Channels air to the front brakes for cooling
Additional front-end weight for balance
More downforce for better handling
Feeds cool air into intake

10. Few differences distinguish a 1991 and 1992 Trans Am from a visual perspective, and one of the very few differences lies under the hood - what is it? Hint

Revised pair of hydraulic hood release arms
The alternator was moved to the opposite side of the engine
The "Tuned Port Injection" plating was removed
Distributor cap received aluminum housing


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Certain enthusiasts wisely waited until the second model year to scoop up a 1983 Trans Am. The reward for waiting was the new "High Output" 4-barrel carbureted 5.0L V8 which had 190hp. What engine did this replace?

Answer: 5.0L CFI V8

First year buyers had either the base, 145hp 5.0L 4bbl V8, or the "Cross-Fire Injection" V8 engine with 165hp. Though the 4bbl engine could be had with a 4-speed manual, the CFI engine was only available with a 3-speed automatic.
2. Trans Ams no longer rode on 15 inch wheels by 1985, and the new tire size would remain throughout the rest of the 3rd generation production run. What was the tire size used from 1985 onward?

Answer: 245/50/16

The "Level 3" tire package consisted of 245/50/16 tires which were V-rated until 1989, where all "Level 3" tires were Z-rated, meaning that the tires could sustain periods of speeds of up to 149mph.
3. With a restyled nose, the addition of fog lights, new tail light glass, a new hood and more also meant a new engine for 1985. What engine became newly available in 1985 as an option on Trans Am models?

Answer: 5.0L TPI V8

The engine was rated at 205hp and was available only with an automatic transmission. Those who wanted a TPI V8 and a 5-speed would have to wait until 1987!
4. For 1986, the optional 5.0L 4bbl "High Output" V8 was discontinued due to fuel boiling problems, though 26 were documented to have been produced. Aside from the optional 5.0L TPI V8, what other V8 engine remained in the lineup?

Answer: 5.0L 4bbl V8

The base V8 engine was still the 5.0L 4bbl (non-HO) V8. It was rated at 165hp in 1986 and was also the optional engine on Firebirds, though slightly detuned to 155hp. In 1987, it became the standard engine in the then-new Firebird Formula.
5. 1987 marked the final year one could order a Pontiac Trans Am from the factory with what?

Answer: Screaming Chicken Hood Decal

1987 was a year of many changes, and this was final year of the 'Bird. Naturally, aftermarket vendors happily provide these decals for those that want it.
6. By 1991, Trans Ams no longer used the "High Tech Turbo" wheels that were standard on both the 1987 Trans Am and Formula. What best describes the wheel pattern found on all Trans Ams during their final two years?

Answer: Cross-lace pattern with a silver trim ring

With the "High Tech Turbo" wheel theme being reserved for Firebird Formulas now, the Trans Am received the same wheels as the GTA - except not in Gold, reserved exclusively for GTAs. Trans Ams could be ordered with red, white or black cross-lace wheels, to match a buyer's body color preference.
7. Although the Turbo Trans Am stole the limelight in 1989, buyers enjoyed a revised exhaust system who opted for either the 5.7L TPI V8 or 5.0L TPI w/5-speed. The "N10" exhaust package added what specifically?

Answer: Dual Catalytic Converters

Due to the undercarriage layout, true dual exhaust is not possible without significant modifications. The driveshaft and fuel tank require that pipes be snaked around them, so dual catalytic converters was the best way to increase exhaust flow.
8. 1990 was a low-production year, making most 1990 models very rare today. In addition to a driver air bag, what other safety-centric change was made to work in tandem?

Answer: Extra Driver Knee Padding

In order for the new driver's side airbag to work effectively, and to protect the occupant's lower body, padding beneath the steering wheel was added to absorb frontal impact.
9. The "Banshee" inspired nose did more than slightly improve aerodynamics. What functional benefit does the revised twin-nostril nose provide?

Answer: Channels air to the front brakes for cooling

The car also grew by about an inch as a result of the revised front end.
10. Few differences distinguish a 1991 and 1992 Trans Am from a visual perspective, and one of the very few differences lies under the hood - what is it?

Answer: The "Tuned Port Injection" plating was removed

Aside from this, one would have to note the 10th digit of the VIN. The 10th digit represents the year. M for 1991, N for 1992.
Source: Author tpiRonJon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 12 2023 : Guest 45: 3/10
Dec 11 2022 : Guest 169: 2/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us