FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Flags of South America
Quiz about The Flags of South America

The Flags of South America Trivia Quiz


This quiz will test your knowledge of the flags of South America. Good luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Flags and Symbols
  8. »
  9. World Flags

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
387,568
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1509
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: misdiaslocos (9/10), Johnmcmanners (10/10), scottm (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. South America's smallest independent country has a flag that was adopted in 1975. It features horizontal bands of green at the top and bottom, smaller bands of white, and a red center band with a large yellow star in the center. Which nation formerly under Dutch rule does this flag describe? Hint


Question 2 of 10
2. From South America's smallest country we will go to the nation that occupies over 47% of the continent's land area. Which South American country's flag features a green background, yellow diamond, a blue disk with 27 stars, and the Portuguese words "Ordem e Progresso"? Hint


Question 3 of 10
3. Our next nation's flag is unique in that its three horizontal stripes are not of equal width but rather in a 2:1:1 proportion. Which South American country, the only one to border Panama, has this tri-colored flag that was adopted in 1861? Hint


Question 4 of 10
4. Our next national flag has a central white strip with light blue stripes on the top and bottom. Within the white stripe there is a sun with a human face and 32 rays. Which South American nation, the eighth-largest country in the world, is represented by this flag? Hint


Question 5 of 10
5. Unlike the country itself, its flag has a ratio of 3:2 between its length and width. Adopted in 1817 the flag includes a top white band, a blue square with a white star in the top left corner and a red along the bottom. Which South American nation that claims nearly 500,000 sq mi of Antarctica does this flag describe? Hint


Question 6 of 10
6. Unlike all the other independent nations of South America, this nation's flag has vertical stripes rather than horizontal stripes. The hoist-side and fly-side are red while the center band is white. Which nation's flag features its coat of arms in the center that includes a vicuña and the cinchona tree? Hint


Question 7 of 10
7. Our next South American flag has nine horizontal stripes alternating between white and blue. In the top left corner is a white canton that includes the Sun of May. What second-smallest nation of South America does this flag describe? Hint


Question 8 of 10
8. This South American nation's flag has horizontal stripes that are red, yellow, and green. The central yellow stripe also features the country's coat of arms that includes an Andean condor and the silver mountain Potosí. Which South American country that has a different city as its seat of government than the constitutional capital has a flag as previously described? Hint


Question 9 of 10
9. Our next national flag has yellow, blue, and red horizontal bands. Within the central blue band is an arc of eight stars and on the top left corner is the coat of arms. Which South American nation home to the Orinoco River flies the flag described? Hint


Question 10 of 10
10. Our final South American flag is unique in that its obverse is slightly different than its reverse. Red, white, and blue bands are featured on both sides and the obverse features a central coat of arms with a yellow star, olive branch, and palm branch. What landlocked nation's flag does this describe? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 17 2024 : misdiaslocos: 9/10
Jul 12 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jul 04 2024 : scottm: 9/10
Jun 20 2024 : Guest 152: 10/10
Jun 09 2024 : psnz: 10/10
Jun 07 2024 : HumblePie7: 2/10
May 24 2024 : slay01: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. South America's smallest independent country has a flag that was adopted in 1975. It features horizontal bands of green at the top and bottom, smaller bands of white, and a red center band with a large yellow star in the center. Which nation formerly under Dutch rule does this flag describe?

Answer: Suriname

The nation of Suriname is bordered to the north by the Atlantic Ocean, to the east by the French overseas department French Guiana, to the west by Guyana, and to the south by Brazil. The country achieved its independence in 1975 and the colors of its flag are represented with red for love and progress, green for hope and fertility, white for peace and justice, and the star for unity.
2. From South America's smallest country we will go to the nation that occupies over 47% of the continent's land area. Which South American country's flag features a green background, yellow diamond, a blue disk with 27 stars, and the Portuguese words "Ordem e Progresso"?

Answer: Brazil

The flag of Brazil was originally adopted in 1889 but the version with 27 stars did not appear until 1992. The green on the flag represents the House of Braganza, gold represents the House of Habsburg, the 27 stars represent Brazil's 27 states, and the "ordem e progresso" wording is translated in English to mean "order and progress".
3. Our next nation's flag is unique in that its three horizontal stripes are not of equal width but rather in a 2:1:1 proportion. Which South American country, the only one to border Panama, has this tri-colored flag that was adopted in 1861?

Answer: Colombia

In addition to its border with Panama, Colombia also borders the Pacific Ocean, the Caribbean Sea, Venezuela, Brazil, Ecuador, and Peru. The flags of Colombia and two other nations are actually derived from the flag of Gran Colombia which was a large region within South America during the early 1800s.

The yellow on Colombia's flag represents gold, blue represents the sea, and red the blood spilled while achieving independence.
4. Our next national flag has a central white strip with light blue stripes on the top and bottom. Within the white stripe there is a sun with a human face and 32 rays. Which South American nation, the eighth-largest country in the world, is represented by this flag?

Answer: Argentina

The sun featured on the flag of Argentina is known as the Sun of May and it has 16 straight rays and 16 wavy rays in alternation. The flag was adopted in 1812 and it was created by Manuel Belgrano during the country's fight for independence.
5. Unlike the country itself, its flag has a ratio of 3:2 between its length and width. Adopted in 1817 the flag includes a top white band, a blue square with a white star in the top left corner and a red along the bottom. Which South American nation that claims nearly 500,000 sq mi of Antarctica does this flag describe?

Answer: Chile

Chile is notable for its unique shape that stretches 4,300 km (2,670 mi) north to south but just 350 km (217 mi.) east to west. The country's flag is known in Spanish as "La Estrella Solitaria" meaning "The Lone Star". The blue on the flag represents the sky and Pacific Ocean, white the Andes, and red the blood lost during the fight for independence.
6. Unlike all the other independent nations of South America, this nation's flag has vertical stripes rather than horizontal stripes. The hoist-side and fly-side are red while the center band is white. Which nation's flag features its coat of arms in the center that includes a vicuña and the cinchona tree?

Answer: Peru

The flag of Peru was adopted in 1824 and the red within it represents the blood spilled during independence whereas the white represents peace and bravery. Below the vicuña and the cinchona tree on the flag's coat of arms is a large cornucopia with coins spilling out of it.
7. Our next South American flag has nine horizontal stripes alternating between white and blue. In the top left corner is a white canton that includes the Sun of May. What second-smallest nation of South America does this flag describe?

Answer: Uruguay

Uruguay is bordered to the west by Argentina, to the north and east by Brail, and to its south by the Atlantic Ocean. Its flag was adopted in 1830 and it was designed by Joaquín Suárez who served as the President of Uruguay from 1843 to 1852. Unlike the Sun of May on Argentina's flag which features 32 rays the Sun of May on Uruguay's flag has sixteen rays that alternate between straight and wavy.
8. This South American nation's flag has horizontal stripes that are red, yellow, and green. The central yellow stripe also features the country's coat of arms that includes an Andean condor and the silver mountain Potosí. Which South American country that has a different city as its seat of government than the constitutional capital has a flag as previously described?

Answer: Bolivia

Bolivia is a landlocked country within South America and it borders Brazil, Paraguay, Argentina, Chile, and Peru. Interestingly on the coat of arms on the flag of Bolivia the central cartouche has three flags appearing on each side that feature the same stripe combination as the field of Bolivia's flag. The coat of arms also contains laurel branches and muskets.
9. Our next national flag has yellow, blue, and red horizontal bands. Within the central blue band is an arc of eight stars and on the top left corner is the coat of arms. Which South American nation home to the Orinoco River flies the flag described?

Answer: Venezuela

First introduced in 1811 with seven stars, in 2006 Venezuela's flag was updated to include an eighth star to represent the Guayana Province. The coat of arms on the flag of Venezuela features a white horse, wheat, and several weapons including a sword.
10. Our final South American flag is unique in that its obverse is slightly different than its reverse. Red, white, and blue bands are featured on both sides and the obverse features a central coat of arms with a yellow star, olive branch, and palm branch. What landlocked nation's flag does this describe?

Answer: Paraguay

On the reverse of the flag of Paraguay is the nation's treasury seal which features a lion and a staff with a Phrygian cap. The flag was originally adopted in 1842 and its color arrangement was modelled after the flag of France which has similar colors but in a reverse order and vertical in orientation.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Triv's World Quizzes:

These are quizzes that I have submitted to the World category over time.

  1. World Heritage Sites of Central America Average
  2. Russian Presidents from 1991 to 2016 Average
  3. Traveling Along Interstate 75 Easier
  4. Beijing Capital International Airport Average
  5. James Blaine Average
  6. A Binder Full of Romney Average
  7. The Flags of South America Easier
  8. You Will Pay For This Very Easy

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us