Quiz about The Month of April
Quiz about The Month of April

The Month of April Trivia Quiz


April, month of showers, in some areas of the world at least. What do you know of the customs and festivals of April?

A multiple-choice quiz by cryptix. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal
  8. »
  9. March & April

Author
cryptix
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
70,478
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2098
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What does the word April mean? Hint

flower
warmth
spring
open

2. What is the gem associated with April? Hint

ruby
jade
diamond
sapphire

3. April the first is April Fools' Day. We call someone who is tricked an April Fool. What do the French call such a person? (English translation will do) Hint

April donkey
April fish
April dunce
April sparrow

4. Which of these flowers is considered the flower for April? Hint

rose
daisy
dandelion
bluebell

5. Easter is always in April. True or False?

True
False

6. This day, created to make people aware of environmental problems, was first celebrated internationally on April 22, 1970. What day is it?

Answer: (Two Words)
7. Which of these countries does not have an Independence Day in April? Hint

Zimbabwe
Sierra Leone
Namibia
Togo

8. England's patron saint is remembered on April 23. Who is he? Hint

St. Andrew
St. David
St. George
St. Thomas a Becket

9. Who wrote 'Oh to be in England now that April's there'? Hint

Robert Browning
William Wordsworth
Lord Byron
Alfred Lord Tennyson

10. The Anglo-American poet T. S. Eliot wrote 'April is the ... month' What is the missing word? Hint

Prettiest
Loveliest
Cruelest
Wettest


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does the word April mean?

Answer: open

The Romans called the month April is from the Latin word aperire to open. Some think the word April could come from Aphrodite.
2. What is the gem associated with April?

Answer: diamond

The diamond for innocence.
3. April the first is April Fools' Day. We call someone who is tricked an April Fool. What do the French call such a person? (English translation will do)

Answer: April fish

Poisson d'Avril in French.
4. Which of these flowers is considered the flower for April?

Answer: daisy

Some sources also consider the sweetpea as also being April's flower.
5. Easter is always in April. True or False?

Answer: False

Easter is a moveable feast. It can be as early as March 22. The latest date it can be is April 25. Easter Sunday is the first Sunday after the first full moon that occurs on, or after March 21.
6. This day, created to make people aware of environmental problems, was first celebrated internationally on April 22, 1970. What day is it?

Answer: Earth Day

Earth Day started as a student movement, and was originally held on March 21.
7. Which of these countries does not have an Independence Day in April?

Answer: Namibia

Namibia's Independence day is March 21. It was formerly a South African mandate. Sierra Leone April 27. Gained independence from the UK in 1961. Togo April 27. Gained independence in 1960. Zimbabwe April 18. Gained independence from UK in 1980.
8. England's patron saint is remembered on April 23. Who is he?

Answer: St. George

St. David is the patron saint of Wales. St. Andrew is the patron saint of Scotland and St. Thomas a Becket was a Roman Catholic priest who was murdered in Canterbury Cathedral.
9. Who wrote 'Oh to be in England now that April's there'?

Answer: Robert Browning

After their marriage Robert and Elizabeth Barrett Browning spent most of their life in Italy. This quote is the opening line of 'Home Thoughts from Abroad'.
10. The Anglo-American poet T. S. Eliot wrote 'April is the ... month' What is the missing word?

Answer: Cruelest

These are the opening words of 'The Waste Land'. They are partly intended as a distorted reflection of the opening lines of Chaucer's "Canterbury Tales" ("Whan that Aprille with his shoures soote..."), which describes April in more romantic terms.
Source: Author cryptix

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us