FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Muckrakers
Quiz about The Muckrakers

The Muckrakers Trivia Quiz


The muckrakers were American journalists who criticized the business and political practices of the late 19th and early 20th centuries. Come learn of them.

A multiple-choice quiz by trident. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Newspapers & Magazines
  8. »
  9. Journalists

Author
trident
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
186,979
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
397
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The term "muckraker" was influenced by a former president who believed the muckrakers compared to a character from Pilgrim's Progress. He believed them to only be interested in the filth of business practices. Who was this twentieth century president? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following publications was NOT commonly used to publish articles written by the muckrakers? Hint


Question 3 of 10
3. What socialist author and muckraker wrote the infamous book 'The Jungle', which told the story of Jurgis, and criticized the meat processing factories in the U.S.? Hint


Question 4 of 10
4. What movement is most likely to NOT have happened if the muckrakers had NOT given support to reforms? Hint


Question 5 of 10
5. What president did Ida Tarbell, a famous female muckraker, fancy by writing biographies and other books about him? Hint


Question 6 of 10
6. In what magazine did David Graham Phillips write his series of articles called 'The Treason in the Senate', attacking members of the government? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following muckrakers won a Pulitzer Prize for their work on a biography of Woodrow Wilson? Hint


Question 8 of 10
8. Which muckraker attacked the popular oil monopoly by publishing 'History of the Standard Oil Company'? Hint


Question 9 of 10
9. 'The Octopus', a famous muckraker novel written by Frank Norris, attacked which industry? Hint


Question 10 of 10
10. What was the unfortunate end of the muckraker David Graham Phillips? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The term "muckraker" was influenced by a former president who believed the muckrakers compared to a character from Pilgrim's Progress. He believed them to only be interested in the filth of business practices. Who was this twentieth century president?

Answer: Theodore Roosevelt

Teddy Roosevelt used the term in a 1906 speech. He agreed with many of the basic philosophical beliefs of the muckrakers, but felt disdain for the tactics the muckrakers employed to achieve the passing of their message.
2. Which of the following publications was NOT commonly used to publish articles written by the muckrakers?

Answer: Bradford's

These magazines were common stamping grounds for the muckrakers and their loyal followers. Mostly, small articles and even stories were written to show the public the dangers of the businesses and political spheres that encompassed the citizens. Bradford's is a fictional magazine.
3. What socialist author and muckraker wrote the infamous book 'The Jungle', which told the story of Jurgis, and criticized the meat processing factories in the U.S.?

Answer: Upton Sinclair

The book raised Sinclair's visibility and even led to reform in the government! They took action and passed laws such as the Pure Food and Drug Act of 1906. The purpose of the book was to help feel for the poverty-stricken, and perhaps raise support for socialist beliefs, but the meat-packing industry's tactics were affected the most.
4. What movement is most likely to NOT have happened if the muckrakers had NOT given support to reforms?

Answer: Progressivism

Many historians believe that if the muckrakers had not written about their beliefs on business and political practices the progressive movement would have have been unsuccessful in acquiring the needed popular support necessary for reform.
5. What president did Ida Tarbell, a famous female muckraker, fancy by writing biographies and other books about him?

Answer: Abraham Lincoln

Ida Tarbell was fascinated by Lincoln and wrote of him in her 1900 biography of him called 'The Life of Lincoln'. She also published biographies of Napoleon and Madame Roland.
6. In what magazine did David Graham Phillips write his series of articles called 'The Treason in the Senate', attacking members of the government?

Answer: Cosmopolitan

'The Treason in the Senate' was aimed at Teddy Roosevelt's political allies. The muckrakers, who felt betrayed by Roosevelt's unease of voiced reform, had helped Roosevelt get elected.
7. Which of the following muckrakers won a Pulitzer Prize for their work on a biography of Woodrow Wilson?

Answer: Ray Stannard Baker

He won the Pulitzer in the biography category. He utilized Wilson's personal papers for the project. Upton Sinclair also won a Pulitzer for 'Dragon's Teeth', the third book in a series of novels that dealt with events after 1914.
8. Which muckraker attacked the popular oil monopoly by publishing 'History of the Standard Oil Company'?

Answer: Ida Tarbell

She repudiated Rockefeller and his business practices. This is perhaps one of the most famous of the muckraker pieces because of the large company it attacks.
9. 'The Octopus', a famous muckraker novel written by Frank Norris, attacked which industry?

Answer: railroad

'The Octopus' utilized realism and shock to surprise its readers into the crimes that are forced on the common people.
10. What was the unfortunate end of the muckraker David Graham Phillips?

Answer: he was killed by a young musician

David Graham Phillips was killed by a young musician who had believed Phillips had cast literary slurs upon his family.
Source: Author trident

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us