FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The United Nations Security Council
Quiz about The United Nations Security Council

The United Nations Security Council Quiz


This quiz is about the United Nations Security Council, in particular the countries that served on it, discounting the Five Permanent Members. Hope you will find this enlightening.

A multiple-choice quiz by aerolancer_24. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations
  8. »
  9. United Nations

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
282,330
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1236
Last 3 plays: mandy2 (9/10), Guest 122 (5/10), Guest 108 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What countries composed the first ever security council in 1946? Hint


Question 2 of 10
2. What year were the number of seats in the security council increased from 6 to 10? Hint


Question 3 of 10
3. Which Soviet states served in the security council even though it was not fully independent? Hint


Question 4 of 10
4. Normally, the elected members of the Security Council serve two-year terms, Which country is the exception to the rule? Hint


Question 5 of 10
5. 2007 saw one seat on the council being contested by Guatemala and Venezuela. They were forced to withdraw and endorse a new country. What country was it? Hint


Question 6 of 10
6. What were the countries that served as the non-permanent members in the Security Council in 1965 before the number of seats was expanded to 10? Hint


Question 7 of 10
7. Which countries will be serving on the Council for the first time in 2008? Hint


Question 8 of 10
8. Which countries hold the 5 permanent seats in the Security Council? Hint


Question 9 of 10
9. Which countries composed the Security Council for 2008? Hint


Question 10 of 10
10. The Security Council makes the decision on who should be the United Nations Secretary General.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 18 2024 : mandy2: 9/10
Feb 18 2024 : Guest 122: 5/10
Jan 29 2024 : Guest 108: 5/10
Jan 24 2024 : Guest 119: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What countries composed the first ever security council in 1946?

Answer: Brazil, Mexico, Australia, Poland, Egypt and the Netherlands

The first security council started in 1946 where Brazil, Mexico, Australia, Poland and the Netherlands were the first members. In the following year only Brazil, Australia and Poland continued their terms.
2. What year were the number of seats in the security council increased from 6 to 10?

Answer: 1966

The countries that served on the council in 1966 were Mali, Nigeria, Uganda, Japan, Jordan, Argentina, Uruguay, Netherlands, New Zealand and Bulgaria. Uruguay, Jordan and the Netherlands served previously in 1965 with Bolivia, Ivory Coast and Malaysia.
3. Which Soviet states served in the security council even though it was not fully independent?

Answer: Ukrainian S.S.R and Byelorussian S.S.R

Ukraine was not independent until 1991. It was one of the 51 member nations who signed the UN Charter, but was one of the four who weren't fully independent at the time. India, the Philippines, and the Byelorussian S.S.R were the others. The Philippines were independent in 1946, India got its independence in 1947 and Belarus was independent in 1991.
4. Normally, the elected members of the Security Council serve two-year terms, Which country is the exception to the rule?

Answer: Liberia

Liberia served on the Security Council only once, and that was in 1961 when it took the place of a western European nation.
5. 2007 saw one seat on the council being contested by Guatemala and Venezuela. They were forced to withdraw and endorse a new country. What country was it?

Answer: Panama

The election began in 2006 where the representatives of Guatemala and Venezuela both stated their intentions of acquiring a seat in the Council. The process took a long time and time was running out because most of them were tied. In the end, they were forced to withdraw and both endorsed Panama to get the seat in the Council.
6. What were the countries that served as the non-permanent members in the Security Council in 1965 before the number of seats was expanded to 10?

Answer: Bolivia, Uruguay, Cote D'Ivoire, Malaysia, Jordan and the Netherlands

1965 was the last year that there were only 6 non-permanent members in the Council.In 1966 apart from Jordan, Uruguay and the Netherlands, Mali, Uganda, Nigeria, Japan, Argentina, New Zealand and Bulgaria joined the Council making 10 non-permanent members.
7. Which countries will be serving on the Council for the first time in 2008?

Answer: Croatia and Vietnam

Croatia and Vietnam were both elected this year. Switzerland, East Timor, Montenegro and Latvia have yet to be elected.
8. Which countries hold the 5 permanent seats in the Security Council?

Answer: Russia, USA, France, People's Republic of China and UK

The Soviet Union, the USA, France and the United Kingdom were original members. The Republic of China or Taiwan was once a member of the United Nations until it was expelled in 1971 to make room for the People's Republic of China, claiming that Taiwan is a province of Mainland China.
9. Which countries composed the Security Council for 2008?

Answer: Burkina Faso, Croatia, Costa Rica, Vietnam, Libya, S.Africa, Indonesia, Panama, Belgium, Italy

The other choices were other members who served in the Council in 2000, 2004 and 2006.
10. The Security Council makes the decision on who should be the United Nations Secretary General.

Answer: True

The former Secretary-Generals included Trygvie Lie of Norway who resigned. Dag Hammarskjold of Sweden who got killed in a plane crash. U Thant of Burma, Kurt Waldheim of Austria, Javier Perez de Cuellar of Peru, Boutros Boutros Gahli of Egypt, Kofi Annan of Ghana and the current one Ban Ki-Moon of South Korea.
Source: Author aerolancer_24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us